fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Impressie van de New Holland CH7.70 Crossover Harvester

New Holland leverde dit jaar de eerste exemplaren van de CH7.70. CH staat voor Crossover Harvester, en dat is een maaidorser waarvan de schudders zijn vervangen door rotors.

De vorig jaar geïntroduceerde Crossover Harvester, zoals New Holland ze noemt, was dit jaar voor het eerst beperkt voor de markt beschikbaar. In Nederland bleef het nog bij de inzet van een demomachine. Een hybride maaidorser heet het concept ook wel: een conventionele dorstrommel, gevolgd door twee in de lengte liggende rotors op de plaats waar je anders de schudders zou verwachten. De rotors nemen bij de CH7.70 dezelfde ruimte in als bij een CX6.80 of CX6.90. Het verschil is dat ze meer afscheidingscapaciteit hebben dan schudders. Bovendien houden rotors het langer vol bij slechtere omstandigheden. Als door taaier stro bijvoorbeeld de schudderverliezen toenemen moet bij een schuddermachine de rijsnelheid omlaag, terwijl hier de rotors hun capaciteit houden.

Lees verder onder de foto

De demomachine is voorzien van een 7,60 meter Varifeed-maaibord. Het mes kan 57,50 centimeter in- en uitschuiven. Varifeed is leverbaar tot 9,15 meter werkbreedte.

De demomachine is voorzien van een 7,60 meter Varifeed-maaibord. Het mes kan 57,50 centimeter in- en uitschuiven. Varifeed is leverbaar tot 9,15 meter werkbreedte.

Overgangsmodel

New Holland maakt bij zijn schuddermachines onderscheid tussen midrange- en flagship-modellen. Midrange (CX5 en CX6) staat voor een dorser met een 600 millimeter grote dorstrommel, flagship (CX7 en CX8) staat voor een 750 millimeter grote dorstrommel. De grootste CX6 doet tot 25 ton per uur, de kleinste CX7 begint bij 25 ton per uur.

New Holland deelt de CH7.70 in bij de categorie 30 tot 35 ton per uur. Maar hij heeft de 600 millimeter dorstrommel. Een afneemtrommel geleidt het stro naar de twee in de lengte liggende rotors. Net als de CX-modellen heeft de trommel het Opti-Thresh systeem om de dorsintensiteit aan te passen in makkelijk te dorsen gewassen.

TREKKER zag de machine aan het werk in natuurgras in de Betuwe en in wintertarwe in Friesland. In beide gevallen onder niet al te mooie omstandigheden, tussen de buien door in een vochtig gewas. Geen omstandigheden om vast te stellen of de machine de capaciteitsclaim ook waarmaakt, maar wel om te zien of-ie het ook volhoudt als het tegenzit. Hoewel je dat pas echt kunt beoordelen als er een vergelijkbare schuddermachine op hetzelfde perceel meerijdt, en dat was helaas niet het geval.

Lees verder onder de foto

De hakselaar in- of uitschakelen is een kwestie van een riem ontspannen en de hakselaar elektrisch naar voor of achter schuiven. Niet hakselen en in mais alle residu via de kafverspreiders verdelen kan door een  plaat om te zetten.

De hakselaar in- of uitschakelen is een kwestie van een riem ontspannen en de hakselaar elektrisch naar voor of achter schuiven. Niet hakselen en in mais alle residu via de kafverspreiders verdelen kan door een plaat om te zetten.

De praktijk

In het natuurgras was de capaciteit van het oprapen van het inmiddels al wat doorgegroeide zwad de beperkende factor. Achter de maaidorser was duidelijk zichtbaar dat de machine met twee naast elkaar liggende rotors het materiaal naar buiten werkt. Er ligt geen egale vierkante deken van stro achter de machine, maar – overdreven gesteld – twee rollen met stro. In de tarwe, die werd gedorst in de avond, tegen regenen aan, werd duidelijk dat de machine in staat is om een behoorlijk pak stro te verwerken. Ook als het vochtig is. Bij een flinke prop gromt de dorstrommel een keer, maar de rotors geven geen krimp.

Afscheiden van losse korrels was tijdens de demo’s dit jaar ook tussen de buien door geen beperkende factor. Concurrenten bevestigen dat het uitgangspunt van New Holland klopt: een rotorafscheider heeft meer capaciteit dan een schudder. Wel vraagt een rotor meer motorvermogen en maakt hij het stro korter. John Deere introduceerde in 1997 de CTS-hybride maaidorser (en verliet deze hybrides alweer in 2007). Volgens Deere omdat er de wens was naar nóg meer capaciteit. Claas levert zowel Lexions, Tucano’s als de nieuwe Trions met een combinatie van dorstrommel en rotorafscheiders

Lees verder onder de foto

In het zwad herken je het werk van twee naast elkaar liggende rotors die het stro naar buiten werken. Dat zijn min of meer twee rollen stro die tegen elkaar liggen.

In het zwad herken je het werk van twee naast elkaar liggende rotors die het stro naar buiten werken. Dat zijn min of meer twee rollen stro die tegen elkaar liggen.

.

Afstellen

Oogst 2021 was er een met veel stro. Dat kan deze hakselaar goed verwerken en verspreiden. In graan verspreiden de centrifugaalverdelers het kaf. Even een klep omzetten of een soortgelijke handeling om een stukje zonder hakselen te proberen, zodat je makkelijker de verliezen kunt beoordelen, is er met de CH7.70 niet bij. Allicht kun je de hakselaar uitschakelen, maar dat vergt enkele handelingen waar je toch even de tijd voor moet nemen. Om de hakselaar in- of uit te schakelen moet de chauffeur van de machine af, de hakselunit elektrisch naar voren of naar achteren bewegen, en dan de riem voor de aandrijving spannen of ontspannen. In de mais kun je, met de hakselaar uitgeschakeld, een klep omzetten. Daardoor vallen schutblad en spil van de rotors dan op de centrifugaalverspreiders achter de zeefkast.

Wat de rotors betreft: die kunnen op twee toerentallen draaien. Ook dat is een kwestie van een riem op een andere poelie zetten. Achterin kun je een stuk van de mantel open- of dichtzetten. In koolzaad, maar ook in verweerd stro, zoals dit jaar het geval was, zet je de mantel dicht om te voorkomen dat die extra verontreiniging in de graanstroom komt.

De machine op zich is gelijk aan een conventionele uit de CX6-serie. Daarmee zijn ook de cabine en de bediening identiek. In de cabine is het heerlijk stil, met veel zicht op het werk.Hij is voorzien van drie camera’s. De demo-CH7.70 was voorzien van Smart Sieve, wat de zeven corrigeert voor scheefstand, en Opti-Fan. Dat past de windmolen op de zeven aan, aan de voor- of achteroverstand van de machine. Kortom, een complete, moderne maaidorser met een capaciteit die past bij veel Nederlandse gebruikers. En wie niet gecharmeerd is van het rotorprincipe, heeft bij New Holland genoeg alternatieven om uit te kiezen.

Lees verder onder de foto

Niet alleen het dorssysteem, maar ook de hakselaar kan een flink pak stro verwerken. Hij hakselt voldoende kort. Twee centrifugaalverspreiders werpen het kaf breed weg.

Niet alleen het dorssysteem, maar ook de hakselaar kan een flink pak stro verwerken. Hij hakselt voldoende kort. Twee centrifugaalverspreiders werpen het kaf breed weg.

Tekst en foto’s: Martin Smits

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

13 m brede gedragen Kuhn-schudder GF 13003 vergt forse trekker

Met de maar liefst 13 m brede Kuhn-schudder GF 13003 kun je meters maken. Dit vraagt ook een forse trekker.
Afbeelding artikel

Claas Volto-schudder krijgt eigen onderstel en gestuurde as

Claas komt met een nieuwe lijn Volto-schudders en volgt daarmee de trend naar schudders die (snel) opklappen op een lang transportonderstel.
Afbeelding artikel

VIDEO | McHale-schudder Propel M6-770 zet tanden in Nederlandse gras

TREKKER is aanwezig bij het in bedrijf stellen van de McHale Propel M6-770-schudder die voor het eerst zijn tanden zet in...
Beheer
WP Admin