fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas Scorpion-verreiker krijgt nieuwe rijaandrijving

Claas noemt de nieuwe rijaandrijving Varipower 2, en deze wordt gebouwd door Linde. Foto's: Claas

Machinefabrikant Claas geeft de Scorpion-verreikers een update. Belangrijkste verandering is dat de modellen uit de lage en middelste vermogensklasse een nieuwe rijaandrijving krijgen met dubbele motor.

Claas rust komend modeljaar een aantal Scorpion-verreiker modellen uit met een nieuwe rijaandrijving, die bestaat uit twee hydromotoren. Claas noemt die nieuwe aandrijving Varipower 2, en die wordt gebouwd door Linde. De Varipower 2 is qua werkingsprincipe gelijk aan de rijaandrijving in Jaguar-hakselaars: in één behuizing zitten twee hydromotoren die samen één spiegelplaat delen. Er is dus één verstelunit die beide motoren aanstuurt, en de maximale draaiuitslag van de motoren is 23 graden. De bedieningswijze blijft onveranderd. Dat wil zeggen dat je met een drukknop op de joystick tussen drie rijbereiken wisselt. Zo is er één bereik van 0 tot en met 15 km/u, één tot 30 km/u en een hoogste tot 40 km/u. De maximumsnelheid is standaard 40 km/u. De (optionele) handmatige bediening, met handgasschuif en snelheidslimiter, blijven leverbaar.

Het gaat om modellen uit de lage en middelste vermogensklasse, namelijk de Scorpion 741, 736, 635, 1033 en 732. De sterkere modellen behouden de ongewijzigde Varipower-bak (in de 746) of de Varipower Plus (in 756 en 960).

Lees verder onder de foto

In één behuizing zitten twee hydromotoren die samen één spiegelplaat delen. Er is dus één verstelunit.

In één behuizing zitten twee hydromotoren die samen één spiegelplaat delen. Er is dus één verstelunit.

Camera’s erbij

Verder, en deze update geldt voor alle Scorpion-modellen, zijn de machines nu optioneel leverbaar met twee camera’s. Die hangen bijvoorbeeld achterop als achteruitrijcamera, aan de giek of op het aanbouwframe. Er hangt hierbij een afzonderlijk scherm in de cabine waarop de camerabeelden worden getoond. De optionele camera’s zijn voorzien van verwarming, wat moet voorkomen dat de lens bevriest of bij regen beslaat.

Ook nieuw is dat er optioneel een viercijferige teller wordt gemonteerd nabij de joystick om bijvoorbeeld het aantal vrachten te tellen. Verder: een led-zwaailamp, automatisch terugkerende richtingaanwijzers en voortaan is de achterzijde van de machine (o.a. de giek) nu te openen met een handmatige sluiting, en dus zonder gereedschap.

Al te bestellen

De nieuwe Scorpion-modellen zijn volgens Claas-importeur Kamps de Wild uit Zevenaar (Gld.) reeds te bestellen. Ter indicatie: het in Nederland populaire model Scorpion 741 kost met de nieuwe rijaandrijving bruto €123.335. Dat is een 136 pk sterke verreiker die maximaal 40 km/u rijdt, tot 6,93 meter hoogte heft en 4,1 ton tilt.

Ook nieuw is dat er optioneel een viercijferige teller wordt gemonteerd nabij de joystick om bijvoorbeeld het aantal vrachten te tellen.

Ook nieuw is dat er optioneel een viercijferige teller wordt gemonteerd nabij de joystick om bijvoorbeeld het aantal vrachten te tellen.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Wil jij deze Claas Arion 470 testen?

TREKKER zoekt een kritische tester! Wil je deze Claas Arion 470 graag zelf testen op je eigen bedrijf? Meld je dan...
Afbeelding artikel

Gespot: Claas werkt aan nieuwe grote trekkerseries

Fabrikant Claas werkt aan een update voor de grotere trekkerseries. Dat blijkt uit spionagefoto’s van twee prototypes.
Afbeelding artikel

Video | Proefrit met nieuwe Claas-compacttrekkers Elios en Axos

TREKKER maakt een proefrit met de nieuwe Claas-compacttrekkers Elios en Axos.
Beheer
WP Admin