fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zelfbouw RTK-gps stuurautomaat voor € 1.200

Met de zelf(op)bouw stuurautomaat komt nauwkeurig handsfree rijden ook in het bereik van veehouders en andere 'kleine' trekkergebruikers.

De Achterhoekse melkveehouder Robbert Haijtink bouwde vorig jaar zelf een stuurautomaat met RTK-gps op zijn trekker. Via de Innovatie Coöperatie probeert hij deze optie voor ‘kleine’ boeren meer bekendheid te geven. Zo’n zelfbouw stuurautomaat kost rond de € 1.200.

Voor grote akkerbouwers is een dure stuurautomaat van een fabrikant, zeg tussen € 5.000 en € 15.000, best terug te verdienen. Voor een veehouder kan dat al snel niet uit. Haijtink ging aan de slag met een goedkoper alternatief, een zelfbouw automaat inclusief nauwkeurig RTK-gps-navigatiesignaal met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. Deze techniek is ruim geschikt voor kunstmest strooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Zo kan de kleinere boer secuur werken: geen overlap tijdens de bewerkingen, de bodem wordt minimaal belast, er is minder tijdverlies en dus minder brandstofverbruik.

Afgelopen jaar gingen enkele andere melkveehouders uit de Achterhoek er ook mee aan de slag via de Innovatie Coöperatie, een samenwerkgingsverband in de regio. Die wil de technische drempel van het zelf opbouwen van zo’n set weghalen; studenten werken daarom nu aan een toolkit of handleiding. Het systeem kan dan binnen een mum van tijd op een trekker worden geïnstalleerd.

De demo-trekker van de Innovatie Cooperatie toont de nauwkeurigheid van de zelfbouw RTK-geps-stuurautomaat tijdens de NPPL open dat op proefboerderij De Marke.

De demo-trekker van de Innovatie Coöperatie toont de nauwkeurigheid van de zelfbouw RTK-gps-stuurautomaat tijdens de NPPL open dag op proefboerderij De Marke.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe stuurautomaat van SingularXYZ

De SAgro100-stuurautomaat is makkelijk zelf te monteren. Demonteren en installeren op een ander voertuig is slechts enkele minuten werk.
Afbeelding artikel

Zelfbouw dubbeldoel kopeg

Voor een akkerbouwer in Kollumerpomp paste Bakker adc uit Lutjegast onlangs een 5 meter brede Lemken Zirkon-rotorkopeg aan, om te kunnen...
Afbeelding artikel

Registratie zelfbouwvoertuigen laat lang op zich wachten

Binnen de RDW verloopt de registratie van ‘standaard’ landbouwvoertuigen snel en voerspoedig. Binnen een aantal dagen na de registratie verstuurt de...
Beheer
WP Admin