Terug naar nieuwsoverzicht

Zelfbouw RTK-gps stuurautomaat voor € 1.200

Met de zelf(op)bouw stuurautomaat komt nauwkeurig handsfree rijden ook in het bereik van veehouders en andere 'kleine' trekkergebruikers.

De Achterhoekse melkveehouder Robbert Haijtink bouwde vorig jaar zelf een stuurautomaat met RTK-gps op zijn trekker. Via de Innovatie Coöperatie probeert hij deze optie voor ‘kleine’ boeren meer bekendheid te geven. Zo’n zelfbouw stuurautomaat kost rond de € 1.200.

Voor grote akkerbouwers is een dure stuurautomaat van een fabrikant, zeg tussen € 5.000 en € 15.000, best terug te verdienen. Voor een veehouder kan dat al snel niet uit. Haijtink ging aan de slag met een goedkoper alternatief, een zelfbouw automaat inclusief nauwkeurig RTK-gps-navigatiesignaal met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. Deze techniek is ruim geschikt voor kunstmest strooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Zo kan de kleinere boer secuur werken: geen overlap tijdens de bewerkingen, de bodem wordt minimaal belast, er is minder tijdverlies en dus minder brandstofverbruik.

Afgelopen jaar gingen enkele andere melkveehouders uit de Achterhoek er ook mee aan de slag via de Innovatie Coöperatie, een samenwerkgingsverband in de regio. Die wil de technische drempel van het zelf opbouwen van zo’n set weghalen; studenten werken daarom nu aan een toolkit of handleiding. Het systeem kan dan binnen een mum van tijd op een trekker worden geïnstalleerd.

De demo-trekker van de Innovatie Cooperatie toont de nauwkeurigheid van de zelfbouw RTK-geps-stuurautomaat tijdens de NPPL open dat op proefboerderij De Marke.

De demo-trekker van de Innovatie Coöperatie toont de nauwkeurigheid van de zelfbouw RTK-gps-stuurautomaat tijdens de NPPL open dag op proefboerderij De Marke.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Frontgewicht met toolbox voor extra bergruimte

Het Nederlandse bedrijf Safertractors (AgriBumper) presenteerde recent een nieuw frontgewicht met bergruimte. De frontgewichten in de zogenaamde Toolbox-line zijn te krijgen...
Afbeelding artikel

Claas introduceert nieuwe zwadharken

Claas heeft de twee- en vierrotorharken doorontwikkeld. De vernieuwing zit vooral in een geringere transporthoogte en ophanging van de rotoren voor...
Afbeelding artikel

Pöttinger komt met getrokken Aerosem-zaaimachine

De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger brengt een getrokken uitvoering van de Aerosem-pneumatische zaaimachine met rotorkopeg op de markt. Het gaat om een...