fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tien tips voor aanschaf van gebruikte hakselaar

Zodra het besluit valt om een gebruikte, zelfrijdende hakselaar aan te schaffen, begint de zoektocht. Een tien tot dertig jaar oud exemplaar kopen blijft een gok, maar als je op een aantal zaken let, verklein je de kans op een miskoop.

Oké, je gaat een gebruikte, zelfrijdende hakselaar kopen. Keuze van merk en model hangen af van het budget. Vraagprijzen voor tien tot dertig jaar oude machines liggen globaal tussen € 15.000 tot € 100.000, waarbij de technische staat grotendeels bepalend is voor de waarde. Ongeacht merk of model, een goed onderhouden en technisch nagekeken machine met bijbehorende voorzetstukken is zijn geld waard. Belangrijk bij aanschaf is het controleren van de slijtdelen. Dat zijn er nogal wat. Daarnaast zijn lagers, de hydrostatische aandrijving en de turbo aandachtspunten.

TREKKER deed navraag bij dealers, handelaren en kopers waar op te letten bij aanschaf van een gebruikte hakselaar. Bij Beverdam Machinery in het Overijsselse Vriezeveen, van waaruit per jaar tientallen gebruikte hakselaars naar Nederlandse gebruikers gaan, vroegen we om tips. “Koop altijd een machine die je weer kunt verkopen. Voor een gebruikte Krone Big X met 1.000 pk is nauwelijks publiek”, vertelt Wim Beverdam over zijn ervaring. Claas Jaguar 840’s en 860’s en de nieuwere 850’s en 870’s zijn gewild. Dat is te zien aan het aanbod.

Gewasslijtage

De meeste slijtage ontstaat op plekken waar gewas langsgaat. Check slijtage van messen, tanden en rollen, zoals bij invoer- en korrelkneuzerrollen, en bepaal voor jezelf wat acceptabel is. Als je hier weinig ervaring mee hebt, helpt het om meerdere machines te bekijken als referentie. Open deur: bekijk hoe een onderdeel er nieuw uitziet. Bij het vervangen van complete invoer- of korrelkneuzerrollen vanwege slijtage of schade lopen de kosten al gauw op tot duizenden euro’s, afhankelijk van merk en type rol. Door rollen en asstompen te controleren op speling, kun je snel de lagers checken. Een nieuw lager kost veelal een paar tientjes, dat zijn de kosten niet. Arbeidsuren zijn dan de grootste kostenpost. Speling op lagers kan een voorbode zijn van verdere slijtage, zoals aan tandwielen. Deze kosten al gauw honderden euro’s.

Klaar voor vertrek

Bij een klaargemaakte machine kun je ervan uitgaan dat bovenstaande punten zijn nagelopen. Voor een bezichtiging is het belangrijk te weten of de machine technisch is nagelopen. Dat betekent: is deze klaargemaakt om een seizoen te kunnen hakselen? Dealers en handelaren in gebruikte hakselaars geven aan nauwelijks machines aan eindgebruikers te verkopen zonder dat die vooraf zijn gecontroleerd. Klanten zitten daar namelijk niet op te wachten. Niet nakijken en beginnen met hakselen zorgt voor onnodige storingen, stilstand en een slecht gehakseld product.

Prijzen van slijtdelen verschillen per merk en leverancier. Staar je er niet blind op, een korte levertijd is ook wat waard. Vooral op momenten dat de machine móet draaien. Wil je op kosten besparen, dan loont het om naar gebruikte onderdelen of sloopmachines te kijken of langere levertijden voor lief nemen.

Onvoldoende kennis van hakselaars? Vraag dan iemand die verstand heeft van hakseltechniek om de machine technisch voor je te beoordelen. Calculeer de risico’s in van wat in het ergste geval de kosten zijn voor vervangingsonderdelen en arbeidsuren. Is de historie van de machine bekend, dan is achterhalen van de onderhoudsstatus mogelijk.

De prijsverschillen tussen gebruikte hakselaars zijn soms groot, en goedkoop kan duurkoop zijn. Daarom tien aandachtspunten die je bij aanschaf niet moet vergeten.

Tekst en foto’s: Victor Brooimans

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme test prototype Varitron met grotere bunker

Het Duitse Grimme test in Nederland een prototype Varitron-aardappelrooier met grotere bunker. Dat blijkt uit foto’s op X (voorheen Twitter).
Afbeelding artikel

Zicht op betere opbrengstmeting van bieten, uien en bollen

Wil je weten hoe de opbrengst van je gewas verschilt tussen percelen of binnen een perceel? Gebruik dan een opbrengstmeetsysteem op...
Afbeelding artikel

VIDEO | Mais hakselen met Steyr 8320 en Kemper Champion 3000

TREKKER spot deze Steyr 8320-werktuigendrager met ervoor een Kemper Champion 3000 4-rijige maisbek. Een echte klassieker!
Beheer
WP Admin