fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gezellige drukte en leuke nieuwtjes op Belgische beurs

De Werktuigendagen in Oudenaarde brachten behalve veel bezoekers en gezelligheid ook een aantal leuke nieuwtjes. Of anders toch in ieder geval veel machines die bezoekers na lange tijd van afwezigheid van evenementen voor het eerst konden zien. En op de Werktuigendagen vaak ook aan het werk konden zien, want dat is waar de beurs zich vooral mee onderscheidt. Een fotoreportage:

Abemec demonstreert een tweetal robots, of eigenlijk, autonome voertuigen. Zelfstandig tussen twee rijen ijsbergsla de weg vinden lukt goed, maar strak langs de rij rijden valt nog niet mee.

Voor mechanische onkruidbestrijding was een apart demoveld ingericht met meerdere deelnemers. Jos Pelgröm van Man@machine demonstreert een Treffler wiedeg. Die is voorzien van RAVEN GPS en een RAVEN camera. Voor wiedeggen niet zo van belang, maar het plan is de wiedeg te combineren met schoffelen en dan wordt de camera wel van belang. Stuurschijven zorgen voor de correctie.

Agri Bio Solutions demonstreert in de mais een 6 meter spike rotoweeder. De wielen zijn veerbelast en ieder wiel heeft 15 tanden. Op zich bestaat deze techniek al minstens 70 jaar. Werd en wordt in het buitenland veel gebruikt om (door irrigatie) dichtgeslagen grond weer op te luchten, maar pakt ook kleine onkruiden aan. 10 cm lange mais heeft al genoeg wortel om de dans te ontspringen. Werkt bij 10 tot 20 kilometer per uur. een 6 meter model staat voor 14.750 Euro in de prijslijst.

Ook van Agri Bio Solutions is de Australische Kelly ketting-schijveneg. Primeur is de 4 meter uitvoering. Eerder was er alleen 6 en 9 meter uitvoering leverbaar. Gemaakt voor hoge rijsnelheid en heel ondiep maar wel vlak werken en alles los snijden. Op de beurs werd de 4 meter uitvoering aangeboden voor 26.000 Euro.

Zelfde principe, maar van een fabrikant waar je deze machine niet direct zou verwachten. Fliegl demonstreert een 6 meter model ketting schijveneg van eigen fabricaat. Het principe is gelijk aan de Australische Kelly maar de constructie is in veel details anders.

Koeckhoven, bekend van de Ovlac ecoploeg heeft een eenvoudige zaaimachine ontwikkeld: dubbele schijfkouters die op twee aparte framebalken zijn gemonteerd. Indien van twee verdeelkoppen voorzien kan iedere rij kouters een ander gewas zaaien en de beide rijen schijfkouters zijn onafhankelijk van elkaar in werkdiepte in te stellen. De kouters zijn vrij in de breedte te verschuiven waardoor er ook meer of minder kouters zijn te monteren. Achter ieder kouter loopt een rubberen drukwiel dat ook de zaaidiepte constant houdt. Getoond werd 3 meter met 12,5 centimeter rijafsstand. 3 rijen zaaikouters is ook leverbaar en ook een 6 meter model is beschikbaar. Prijs nog onbekend.

Op de Agritechnica in 2017 voor het eerst getoond, maar voor vrijwel alle bezoekers voor het eerst in werking te zien: de Kuhn Smart Plough lift. Is gebasserd op de non stop hydraulische beveiliging. Bij het inzetten op de kopakker zakken de elementen een voor een hydraulisch in het werk waardoor de onvermijdelijke v-vorm op de kopakker wordt voorkomen.

Bij het uitheffen in omgekeerde volgorde: GPS gestuurd worden de elementen een voor een op een denkbeeldige rechte lijn uit het werk getild. Het werkt, maar voor wie het voor het eerst ziet werken is het een raar gezicht alsof de ploeg spontaan uit elkaar valt.

Ook voor vrijwel iedereen nieuw en nog maar nauwelijks op de markt: de Grimme uienrooier. Oogt wat vreemd met opgeklapte zijpanelen, maar hoewel Grimme de rooier volledig nieuw heeft geconstrueerd is het principe gelijk aan dat van vele concurrenten: een rooias, gevolgd door twee zeefmatten.

De Grimme uienrooier van de achterkant gezien. Voorzien van een spaarbunker volgens het concept van het Nederlandse MacLouis uit Nieuwerkerk.

Het Belgische VDW demonstreert een prototype van een bietenreiniger met geïntegreerde bietenwasser. De machine wordt aangedreven op de aftakas van een trekker.

De eerste reiniging onder de bunker is een grote rol met een kleine spiraalvormige spoed. Daarna volgt een zeeftrommel en dan verdwijnen de bieten in een gesloten systeem dat de bieten wast. De hydromotor rechts drijft een vijzel aan die het uit het waswater verwijderde vuil afvoert.

Op het eind komen de bieten gesneden uit de wastrommel en kunnen zo naar de koeien of zoals werd gedemonstreerd, verdeeld worden over de maiskuil.

Pöttinger toont een 6 meter Terria cultivator. Robuust, dat is wat opvalt. Beitels die er uitzien alsof ze moeiteloos een betonpad op kunnen breken. Maar nog opvallender: voor 4 banden 11.5/80-15.3, achter vier keer 15.5/80-24.

Veel te zien, veel te lopen, veel te praten. Dat maakt moe en dorstig. Vlaamse patat heeft plaats gemaakt voor Belgian Fries. Voor 6 Euro per portie hoeft niemand honger te lijden!

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oogsten, bewerken en oldtimers bij Werktuigendagen in Oudenaarde

Met zo’n 200 exposanten waarvan 89 specifiek in de mechanisatie zijn de tweejaarlijkse Werktuigendagen in Oudenaarde het grootste evenement voor de...
Afbeelding artikel

Hollandse primeurs tijdens Grasdag 2024 op 20 juni

Tijdens de Grasdag op donderdag 20 juni zijn er maar liefst 39 machinedemonstraties te zien, waarvan 10 primeurs. Daarnaast vinden bezoekers...
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin