fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Diepwoelers: het budget bepaalt

Er zijn heel wat fabrikanten en aanbieders van diepwoelers. Tegelijkertijd zijn er geen diepgaande verschillen. De kopgroep heeft een uitgebreid assortiment en staat open voor klantspecifieke wensen. Bij de goedkoopste merken moet je het vaak doen met het product zoals het is.

 

De maisoogst is een jaarlijkse mijlpaal. Regelmatig komt er dan zwaar geschut aan te pas om de vele mais zo snel mogelijk binnen te krijgen. Bodemverdichting ligt dan op de loer, zeker als het een wat nat najaar is. Een diepwoeler kan uitkomst bieden om deze bodemverdichting op te heffen. Met deze gedachte zijn we de markt in gedoken en hebben we een rondgang langs alle fabrikanten gedaan die op dit moment driepootwoelers leveren (zie tabel). Wat blijkt? Het weer bepaalt de vraag. In een droog jaar droogt ook de vraag naar de machines wat op, terwijl de vraag in een nat oogstseizoen stijgt.

Voorraadmachines verkopen snel

Met een goede diepwoeler kun je vaak een leven lang vooruit: het zijn simpele en degelijke machines. Niet gek dus dat het concept vaak gekopieerd is en er nu zo’n dertien aanbieders in Nederland actief zijn. Vaak kunnen mechanisatiebedrijven machines leveren of zelf bouwen waarmee je de grond tot 70 cm of dieper losmaakt. Omdat ze door hun eenvoud zo lang meegaan, zijn het vooral de nieuwkomers in het segment die moeite hebben om hun product aan de man te brengen. De Nederlandse woelers hebben zich al een geruime tijd bewezen. Dit maakt dat landbouwers liever wat meer uitgeven aan een bekend merk. Als nieuwkomer moet je het dan hebben van bedrijven die de meerwaarde van een duurdere diepwoeler niet inzien, en online op zoek gaan naar een koopje. Bedrijven die eens per jaar een klein stukje moeten woelen, kijken vaak welke het goedkoopst en het snelst leverbaar is. Vooral het laatste gegeven blijkt vaak doorslaggevend. Maar ook geldt: zien doet kopen. Demonstraties geven en daarmee laten zien hoe het relatief onbekende merk presteert, werkt in het voordeel, merken ze bijvoorbeeld bij LMB Hofstede. Daar groeide de vraag naar de machine na het doen van een aantal demo‘s.

De keuze welke tand bij je past, is afhankelijk van de grondsoort, weerstand en de gewenste werking. Grofweg zijn er twee keuzes: een gebogen tand, en een rechte tand. Ook qua beitels onderaan de tand is er keuze genoeg. Die hangt af van de tand, werkdiepte, bewerking en grondsoort. Laat je dus vooraf informeren welke het beste past. (Afbeelding: Wifo)

De keuze welke tand bij je past, is afhankelijk van de grondsoort, weerstand en de gewenste werking. Grofweg zijn er twee keuzes: een gebogen tand, en een rechte tand. Ook qua beitels onderaan de tand is er keuze genoeg. Die hangt af van de tand, werkdiepte, bewerking en grondsoort. Laat je dus vooraf informeren welke het beste past. (Afbeelding: Wifo)

Staalmarkt drijft prijs omhoog

Bijzonder is dat er redelijk wat verschil in prijzen bestaat. Het grootste verschil zit hem in de productielocatie van de machines. De woelers die door Nederlandse handen worden gebouwd, kosten vaak meer door hogere arbeidskosten. In Oostbloklanden als Polen zijn de lonen simpelweg een stuk lager, en daardoor is de productie goedkoper. Waar alle merken wel mee te maken hebben, is de stijging van de staalprijzen. Bedrijven die eind vorig jaar een voorraad hebben ingeslagen, kunnen daardoor nu een goedkopere machine aanbieden dan fabrikanten die moeten dealen met de fors gestegen staalprijzen. Afhankelijk van het type staal liepen de grondstofkosten 35% tot 100% op ten opzichte van vorig jaar. Mocht je een dergelijke investering dus nog even kunnen uitstellen, dan kan het wel eens lucratief zijn om de staalmarkt in de gaten te houden.

Specifieke wensen mogelijk

Welke diepwoeler het best bij je past, is afhankelijk van de wensen. Er zijn details waarin duurdere machines zichzelf onderscheiden. Zo hebben de typen van Evers bewust een hogere topstangbevestiging, zodat de topstang afloopt naar de trekker. Het doel hiervan is om die topstang wat te ontlasten. De krachten die er op werken mag je niet onderschatten. Soms laten ze zelfs een topstang breken. Bij de meeste Nederlandse fabrikanten is vaak speciaalbouw mogelijk, zoals een hogere werkdiepte, hydraulische breedteverstelling of een afwijkende tandafstand. Bij buitenlandse fabrikanten is dit doorgaans lastiger. Fabrikanten als STP produceren de woelers namelijk in grote aantallen. Dit maakt de prijs scherper, maar tegelijk de keuze en mogelijkheden kleiner.

Budget of bewezen betrouwbaar

Heb je geen probleem met de standaarduitvoering van de goedkopere fabrikanten, dan kan zo’n aankoop aantrekkelijk zijn. Heb je toch specifieke wensen of koop je liever een merk met een lange en bewezen historie, dan kom je snel in het duurdere segment. De keuze hangt af van de dikte van de portemonnee, de wensen, en hoeveel werk je ermee gaat doen. In elk geval dient elke diepwoeler hetzelfde doel: het opheffen van bodemverdichting.

In het overzicht zijn machines van de fabrikanten gekozen die het dichtste bij de 225 cm werkbreedte komen, omdat dit een populair model is in dit segment. Vrijwel alle fabrikanten kunnen ook andere of zelfs traploos verstelbare werkbreedtes leveren. Ook vijfpoten zijn populair, en door bijna alle merken leverbaar.

Klik op de afbeelding om het overzicht te openen:

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Ploegen of spitten; welke grondbewerking levert meer mais op?

Groeikracht concludeert dat spitten een prima alternatief is voor ploegen als hoofdgrondbewerking in de teelt van mais.
Afbeelding artikel

Homburg Holland bouwt 9 meter brede hefgedragen Väderstad-maiszaaimachine

De 12-rijige Vӓderstad hefgedragen zaaimachine heeft een werkbreedte van 9 meter en zaait mais op 75 centimeter rijafstand.
Afbeelding artikel

Grasland woelen is noodoplossing bij bodemverdichting

Bodemverdichting is op te heffen door woelen. Toch geldt: voorkomen is beter dan genezen. Grasland woelen mag geen routinewerk zijn.
Beheer
WP Admin