Terug naar nieuwsoverzicht

Registratie en kentekening van quad of gator

De registratie geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden, dus ook voor een quad of gator die op de openbare weg komt. Foto: Ruud Ploeg

Vanaf 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 kunnen bestaande trekkers, zelfrijders, getrokken werktuigen zonder keuring bij de RDW worden geregistreerd. Met het kentekenbewijs kun je vervolgens een kenteken bestellen. Registreer ook de quad of gator.

Sinds 1 januari 2018 is de Europese Verordening voor twee- en driewielige voertuigen en vierwielers van kracht. Quads zijn ingedeeld bij de categorie L-voertuigen, bedoeld om op de openbare weg te rijden. De quad wordt ingedeeld onder de categorie L6e (lichte vierwieler) of L7e (zware vierwieler) volgens de RDW. Als de fabrikant heeft verklaard dat het voertuig als land- of bosbouwvoertuig is ontworpen, kan de quad of gator geregistreerd worden als MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid). Deze quad of gator mag bestuurd worden door een bestuurder met een ‘T’ op het rijbewijs.

Registreer de quad of gator als MMBS

De registratie geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden, dus ook voor een quad of gator die op de openbare weg komt. Een gator valt onder de Z-categorie (MMBS) voertuigen. De rijsnelheid van de gator ligt hoger dan 6 km/u, dat betekent dat de gator registratieplichtig is. Het registeren van een gator gaat net als de registratie van andere voertuigen via de site van de RDW. Na het invullen van het mailadres en het uploaden van de foto’s van het typeplaatje en ingeslagen VIN (voertuig identificatie nummer) kan de gator geregistreerd worden onder ‘’Motorrijtuig met beperkte snelheid’’ onder de categorie ‘’Overige machine voor transport’’. Heeft het de quad of gator al een kenteken dan bestaat de kans dat het voertuig onder een andere categorie valt. Voertuigen die zijn voorzien van een installatie om onkruid te bestrijden, met een tankinhoud van tenminste 100 liter zijn uitgezonderd van registratie.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Ford-New Holland aan kop in top vijf trekkermerken’

Volgens RDW-registraties staat John Deere op plek 1, maar helemaal eerlijk is de top 5-lijst niet.
Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Beheer
WP Admin