Terug naar nieuwsoverzicht

Registratie en kentekening van quad of gator

De registratie geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden, dus ook voor een quad of gator die op de openbare weg komt. Foto: Ruud Ploeg

Vanaf 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 kunnen bestaande trekkers, zelfrijders, getrokken werktuigen zonder keuring bij de RDW worden geregistreerd. Met het kentekenbewijs kun je vervolgens een kenteken bestellen. Registreer ook de quad of gator.

Sinds 1 januari 2018 is de Europese Verordening voor twee- en driewielige voertuigen en vierwielers van kracht. Quads zijn ingedeeld bij de categorie L-voertuigen, bedoeld om op de openbare weg te rijden. De quad wordt ingedeeld onder de categorie L6e (lichte vierwieler) of L7e (zware vierwieler) volgens de RDW. Als de fabrikant heeft verklaard dat het voertuig als land- of bosbouwvoertuig is ontworpen, kan de quad of gator geregistreerd worden als MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid). Deze quad of gator mag bestuurd worden door een bestuurder met een ‘T’ op het rijbewijs.

Registreer de quad of gator als MMBS

De registratie geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden, dus ook voor een quad of gator die op de openbare weg komt. Een gator valt onder de Z-categorie (MMBS) voertuigen. De rijsnelheid van de gator ligt hoger dan 6 km/u, dat betekent dat de gator registratieplichtig is. Het registeren van een gator gaat net als de registratie van andere voertuigen via de site van de RDW. Na het invullen van het mailadres en het uploaden van de foto’s van het typeplaatje en ingeslagen VIN (voertuig identificatie nummer) kan de gator geregistreerd worden onder ‘’Motorrijtuig met beperkte snelheid’’ onder de categorie ‘’Overige machine voor transport’’. Heeft het de quad of gator al een kenteken dan bestaat de kans dat het voertuig onder een andere categorie valt. Voertuigen die zijn voorzien van een installatie om onkruid te bestrijden, met een tankinhoud van tenminste 100 liter zijn uitgezonderd van registratie.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Zorg dat je trekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken WAM-geregistreerd zijn bij RDW.
Afbeelding artikel

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Meld je geregistreerde voertuig aan bij je verzekeraar. Dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister.
Afbeelding artikel

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Kentekenplicht geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg, op een enkele uitzondering na.
Beheer
WP Admin