fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Boomkwekers bekijken waterstoftrekker en megadrone

De EOX-175 van H2Trac is elektrisch aangedreven. De bedoeling is dat de benodigde stroom straks uit een brandstofcel komt die waterstof omzet in water plus elektriciteit.

Afgelopen donderdag toonden innovatieve ontwikkelaars op de eerste Boomkwekerij Jongerendag de nieuwste technieken die een rol kunnen gaan spelen in de boomkwekerij. Waaronder een spuitdrone van 6 meter van Drone4Agro en de EOX-175 hybride trekker van H2Trac.

De jongerendag, gehouden bij De Buurte Kwekerijen in Oene (Gld.), trok zo’n 150 belangstellenden. Doelgroep: scholieren en beginnende werknemers in de boomkwekerij. Het idee van mede-organisator LTO Vakgroep Bomen was om hen een kijkje te bieden in de nieuwste innovaties die op de sector af komen, en indirect om de sector aantrekkelijk te maken als werkgever.

Waterstoftrekker

In het oog springend was bijvoorbeeld de hybride waterstoftrekker, de EOX-175 van H2Trac. De aandrijflijn van deze trekker – of werktuigdrager – is elektrisch. Hij haalt zijn stroom uit een batterijenpakket. Om de actieradius c.q. werkduur uit te breiden is er een ‘range extender’ aan boord, een krachtbron die stroom opwekt om al werkend het batterijenpakket bij te laden. Nu is dat nog naar keuze een motor op diesel of (bio)gas, maar in de nabije toekomst ook een brandstofcel die waterstof omzet in water en elektriciteit. Met zijn vierwielbesturing is de draaicirkel 9,6 meter, de spoorbreedte is verstelbaar van 2,25 tot 3,20 meter.

De vierwielbesturing maakt de werktuigdrager extreem wendbaar.

De vierwielbesturing maakt de werktuigdrager extreem wendbaar.

Dikke drone

Ook te zien was een gloednieuwe drone met een werkbreedte van 6 meter, en 16 rotors om zichzelf en de voorraad spuitvloeistof te kunnen vliegen. Zo nieuw dat hij alleen op de geparkeerde aanhanger was te bezichtigen. De bouwers, Drone4Agro in Voorthuizen (Gld.) maken hem dit weekend klaar en gaan komende dagen proefvluchten maken bij De Buurte.

Gloednieuw, daarom afgelopen donderdag nog niet vliegklaar. Deze 6 meterdrone van Drone4Agro is feitelijk een vliegende spuitboom.

Gloednieuw, daarom afgelopen donderdag nog niet vliegklaar. Deze 6 meterdrone van Drone4Agro is feitelijk een vliegende spuitboom.

Van de 6 meterdrone verkocht Drone4Agro inmiddels het eerste prototype (hier een filmpje). Deze tweede drone verschilt er in zoverre van dat hij opvouwbaar is, dus makkelijker te transporteren. De fabrikant ziet dit als een toekomstig alternatief voor volvelds spuiten alleen op plekken waar het nodig is, of op voor een gewone spuit moeilijk bereikbare plekken.

In eerste instanties voor markten met landbouwbedrijven met grote arealen, maar later ook in West-Europa en Nederland. Het wachten is op de wetgever die regels opstelt voor dronespuiten. Drift is volgens Drone4Agro geen probleem, je kunt de drone zien als een vliegende spuitboom met luchtondersteuning; in tegenstelling tot de concurrentie die simpelweg spuitdoppen onder een bestaande drone monteert.

Ook drones voor hoge bomen

De 6 meterdrone is wellicht te veel van het goede voor in de boomteelt, daarom was er ook een kleinere drone die wel de lucht in ging. Daar zijn best toepassingen voor te bedenken in de boomkwekerij.

De kleine drone gaf wel een demo.

De kleine drone gaf wel een demo.

Bijvoorbeeld om de verkoopvoorraad snel te inventariseren vanuit de lucht in plaats van moeizaam vanaf de kant – niet alleen de uitval, maar ook de kwaliteit van bijvoorbeeld een perceel buxus is nauwkeurig te bepalen. Ook gebruik als spuitdrone is voorstelbaar, met name in hoge bomen van 5 of 6 meter waar je met een tunnelspuit niet meer bij komt. Ook zou je met zo’n drone de kruinen kunnen inspecteren op plagen en aantastingen.

Met dit soort drones kun je op boomkwekerijen spuiten in boomtoppen, of inspecties doen op hoogte of per perceel.

Met dit soort drones kun je op boomkwekerijen spuiten in boomtoppen, of inspecties doen op hoogte of per perceel.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | New Holland kondigt komst waterstoftrekkers aan

Via een youtube-video kondigt New Holland aan dat er op 2 oktober waterstoftrekkers introduceert.
Afbeelding artikel

Mtt Tractors verder als H2Trac met waterstoftrekkers

Na het faillissement begin mei 2020 van Mtt Tractors in Arnhem, maken de voormalige eigenaren nu een doorstart onder de naam...
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel werkt met een Toric-schijvenbemester, Ideaal voor bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten.
Beheer
WP Admin