Machine vangt coloradokevers
De Colorado Beetle Catcher nadert het stadium van praktijkrijpheid. De machine vangt 70% of meer van de coloradokevers en -larven weg uit een aangetast aardappelperceel. Door de mechanische werking (in plaats van chemie) is de Catcher in de eerste plaats interessant voor biologische akkerbouwers.
Het prototype is gemaakt voor in de fronthef en werkt vier aardappelruggen breed. Het basisprincipe erachter is dat de coloradokever zich instinctief laat vallen en zich dood houdt om aan belagers te ontkomen. De machine is daarom voorzien van acht hydraulisch aangedreven rotortjes met kunststof flappen, twee per aardappelrug die in tegengestelde richting draaien. Ze strijken met een behoorlijke kracht langs het aardappelloof en tikken de kevers en larven los van de plant. Die vallen, zo is de bedoeling, in opvangbakken die onder het loof meebewegen.
De hoogte van de rotors stel je in met een spindel. Ook de hoogte en breedte van de opvangbakken is verstelbaar, zodat de gebruiker ze op de optimale plek kan brengen voor zijn teeltmethode en de actuele stand van het gewas. Om de zoveel tijd klappen de bakken op om hun ‘oogst’ in een verzamelbak te kiepen. Nuttige insecten kunnen van daaruit weer ontsnappen; de coloradokevers blijven meest op hun plek en kunnen naderhand worden vernietigd.
Lees verder onder de foto
Afgevreten gewas
Bedenker is Joris van der Kamp, die bodemkunde studeerde aan de WUR. Uit frustratie over een afgevreten perceeltje (hobbymatig geteelde) aardappelen werkte hij een concept uit na wat brainstormsessies met akkerbouwers, en verwierf ontwikkelingssteun bij de provincie Flevoland en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling. Techneuten van Fieldworkers bouwden het prototype in nauw overleg met genoemde aardappeltelers. Samen ontwikkelden ze de Colorado Beet Catcher inmiddels zodanig verder, dat deze op demo te zien is tijdens Potato Europe, 1 en 2 september in Lelystad.
Loof kan ertegen
De resultaten zijn veelbelovend, vinden ook aardappeltelers waar de machine is getest. Een van hen is Jaap Melgers in Mill (N.-Br.). Die zag afgelopen jaren, kennelijk door de droogte, zijn aardappeloogst grotendeels verloren gaan aan de coloradokevers. Hij ging begin juli op twee opeenvolgende dagen twee keer over hetzelfde perceel heen. De schade aan het loof valt hem erg mee, en zeker bij het huidige weer groeit de plant sneller bij dan wat hij aan de behandeling verliest. De biologische aardappelteler schat dat hij beide keren 50-60% van de kevers en larven verwijderde, dus bij elkaar wel driekwart of meer.
Projectaanjager Van der Kamp denkt aan zo’n 70%; hij waakt voorlopig voor al te optimistische schattingen.
Lees verder onder de foto
Aanpasbaar
Door de verstelbaarheid is de Catcher in diverse groeistadia toepasbaar, maar het lijkt het mooist te werken als het loof binnen de rij aansluit maar de rijen zelf nog los staan van elkaar. Teler Melgers onderschrijft dat.
Met de machine in de fronthef is het mogelijk tegelijk een tweede bewerking uit te voeren met een andere machine achter de trekker, bijvoorbeeld aanaarden of schoffelen. Maar het team is al gevorderd met andere typen die in de achterhef passen. Het streven is om begin 2022 met verschillende commerciële eindversies op de markt te komen.
Gerelateerde tags: Coloradokever, Mechanische bestrijding