fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonoom balen verzamelen met Vermeer

Autonoom balen ophalen met de Vermeer Bale Hawk. (Foto: Youtubevideo Vermeer)

De Amerikaanse machinefabrikant Vermeer werkt aan vier nieuwe concepten voor ruwvoerwinning waaronder de autonome Bale Hawk balentransporteur die 3 ronde balen tegelijk kan vervoeren.

Bijna 4 jaar geleden baarde de Amerikaanse fabrikant Vermeer opzien met het concept van de ZR5-1200 zelfrijdende rondebalenpers. Die is inmiddels op de markt en nu meldt het bedrijf op Twitter dat het werkt aan 4 nieuwe concepten waaronder de autonome balentransporteur bijgenaamd Bale Hawk.

Zoeken met sensoren en een camera

In een bijna heroïsche video toont Vermeer hoe je de Bale Hawk nadat je klaar bent met stropersen alleen maar hoeft te ‘vertellen’ op welk perceel ie balen moet gaan verzamelen. De robot zoekt vervolgens zelf z’n weg naar de balen met verschillende sensoren waaronder een Velodyne en een Sick LiDAR-sensor met daartussen een visuele camera. Zelf kun je dan andere werkzaamheden oppakken zonder je zorgen te maken dat de balen ten prooi vallen aan neerslag of andere ongewenste invloeden. LiDAR-sensoren worden veel gebruikt op autonome en zelfrijdende voertuigen om obstakels te detecteren, in dit geval dus ook in de vorm van ronde strobalen.

Lees verder onder de foto

De robot zoekt vervolgens zelf z’n weg naar de balen met verschillende sensoren waaronder een Velodyne en een Sick LiDAR-sensor met daartussen een visuele camera.

De robot zoekt zelf z’n weg naar de balen met verschillende sensoren waaronder een Velodyne en een Sick LiDAR-sensor met daartussen een visuele camera.

Lichtgewicht rupsvoertuig

De Bale Hawk met een tweevoudig rupsonderstel zou zo’n 3.000 kilo wegen, voorzien zijn van een dieselmotor en is relatief kort gebouwd. De balen worden opgenomen door twee rupsbanden, een links en een rechts, die de baal op hun beurt doorgeven aan twee iets langere rupsbanden. Opnemen en doorgeven gebeurt (nog) niet voorzichtig genoeg om gewikkelde en foliegebonden balen op te nemen en te vervoeren.

Lees verder onder de foto

De balen worden opgenomen door twee rupsbanden, een links en een rechts, die de baal op hun beurt doorgeven aan twee iets langere rupsbanden.

De balen worden opgenomen door twee rupsbanden, een links en een rechts, die de baal op hun beurt doorgeven aan twee iets langere rupsbanden.

Op het prototype is momenteel ruimte voor maximaal 3 ronde balen van 1,2 tot 1,5 m. Zodra de balen geladen zijn, rijdt de robot autonoom naar een vooraf bepaalde losplaats waar deze de balen in rijen lost. Het concept moet niet alleen arbeid en tijd besparen, maar ook zorgen voor minder bodemdruk en -verdichting. Vermeer benadrukt dat het een concept betreft dat momenteel niet te koop is.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Veehouder maakt zelf rondebalenwagen voorzien van automatisch vastzetsysteem

Veehouder Bas Verhoef maakte samen met zijn buurjongen een balenwagen voorzien van een automatisch vastzetsysteem.
Afbeelding artikel

Fliegl komt met platte kar die hydraulisch zekert

Nieuwe in het assortiment van de Duitse fabrikant is de Fliegl DPW210 BL Ultra. Deze wagen is geschikt voor het transport...
Afbeelding artikel

Slootsmid toont zodenbemester die mest afdekt met kalksuspensie

Slootsmid toont een nieuwe zodenbemester die een kalksuspensie aanbrengt op uitgereden mest om ammoniakemissie terug te dringen.
Beheer
WP Admin