fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wageningers winnen robotwedstrijd

Team Ceres II won de freestyle opdracht.

Team Bullseye van Wageningen Universiteit is de overall winnaar van een evenement met virtuele robotwedstrijden die plaatsvonden ter gelegenheid van de DLG Feldtage.

Vanwege de coronapandemie werd het dit keer geen echte wedstrijd met zelfgebouwde robots, maar een internethappening. Het 18de international Field Robot Event, een internationale wedstrijd voor studententeams, was georganiseerd door de universiteiten van Wageningen en Hohenheim (D). 14 teams deden virtueel mee, en 518 belangstellenden van over de hele wereld keken mee. Het strijdparcours bestond dus ook alleen als computerbits op het internet; deze gesimuleerde omgeving was opgebouwd met dezelfde technologie waarmee ook ruimtevaartorganisatie Nasa sommige missies voorbereid.

Lees verder onder de foto

Het Bullseye team van de WUR was overall het beste bij de omschreven opdrachten.

Het Bullseye team van de WUR was overall het beste bij de omschreven opdrachten.

Vier opdrachten

Het evenement kent twee wedstrijden. De ene bestaat uit het uitvoeren van omschreven opdrachten. Hiervan waren er vier sessies: navigeren basisniveau (in een veld met rechte rijen mais rondrijden zonder planten om te stoten), hetzelfde maar dan geavanceerd, met gebogen gewasrijen, ten derde onkruid en rommel opsporen tussen het gewas, en tot slot de meest ingewikkelde: een tiental objecten ophalen en buiten het veld deponeren.

Het Wageningse Bullseye team won test 2 door als enige team binnen de toegestane rijd het parcours af te leggen zonder een enkele maisplant om te rijden. Ook test 3 waren ze de beste met acht gevonden objecten van de maximaal tien. De laatste opdracht won het Ceres II team van de Universiteit van Münster, dat net wat minder schade aan het gewas aanrichtte dan Wageningen.

Laatstgenoemde werd zo overall winnaar.

Lees verder onder de foto

Bij de eenvoudigste opdracht (basisnavigatie) won team Betelgeuze Nova (hier hun 'echte' robot). Ze rondden de opdracht af in 2 minuut 22 en molesteerden al doende slechts vier maisplanten.

Bij de eenvoudigste opdracht (basisnavigatie) won team Betelgeuze Nova (hier hun ‘echte’ robot). Ze rondden de opdracht af in 2 minuut 22 en molesteerden al doende slechts vier maisplanten.

Freestyle

Het tweede wedstrijdonderdeel was de Freestyle opdracht, waar teams een zelf bedachte agrarische opdracht uitvoeren met een zelf ontworpen en gebouwde robot. De deelnemers hadden hiervoor videofilmpjes gemaakt van hun – echte – robot aan het werk. Hier won het eerder genoemde Ceres II-team met het verzamelen van pompoenen met een oogstrobot. Tweede was het FarmBeast team (Maribor University) met een spot-spraying robot, derde plek was voor team Kamaro met zijn Beteigeuze veldrobot, een modulaire robot met meerdere gereedschappen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin