fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Pöttinger Impress 155 VC Pro overtuigt met slimme details

Met de Impress-serie gooit Pöttinger nieuwe ijzers in een vuur waarin reeds gevestigde spelers concurreren. Zowel bij balenpersen als bij perswikkelcombinaties. De Oostenrijkse fabrikant doet dat net even anders en kiest voor enkele slimme details. Is dat overtuigend genoeg?

 

Pöttinger levert de Impress-serie als solopers én als perswikkelcombinatie; en zowel met vaste als variabele kamer voor baalgroottes tot 1,85 meter. Ze zijn er in twee uitvoeringen. De Master-modellen zijn bedoeld voor grote veehouders en de Pro-modellen voor loonbedrijven. In Nederland zullen de solopersen niet zo populair zijn, maar de perswikkelcombinaties des te meer. Vorig seizoen testten we de Impress 155 VC Pro rondebalencombinatie, geschikt voor baaldiameters van 80 centimeter tot 1,55 meter.

Opgeruimd voorkomen

Je kunt kiezen uit diverse koppelingen. Wij werkten met een K80-koppeling. Daar past de optioneel aangeboden hydraulische geveerde knikdissel met dansonderdrukking (als alternatief voor de standaard verstelling met spindels) goed bij. Pöttinger vraagt € 2.350 voor deze dissel die de bodemvrijheid vergroot. Deze gaf ons voordelen bij hoge, volumineuze zwaden. Al met al ziet de voorzijde van de pers er netjes opgeruimd uit. De markeringen en ophangmogelijkheden van de hydrauliekslangen zijn in orde; dat geldt ook voor de ophangbeugel van de Bondioli&Pavesi-koppelas. Enkel de opklapbare steunpoot met onhandige spindel verstoort de positieve indruk.

Lees verder onder de foto

De kortgewasrol met geleidetanden helpt de gewasstroom te sturen. Per zijde zorgen twee vijzels voor de toevoer van het gewas naar de rotor met versprongen enkelvoudige tanden; deze draait naar boven.

De kortgewasrol met geleidetanden helpt de gewasstroom te sturen. Per zijde zorgen twee vijzels voor de toevoer van het gewas naar de rotor met versprongen enkelvoudige tanden; deze draait naar boven.

De netbinding van onze testmachine is goed bereikbaar. Via een stabiele opstap kom je op het platform vanwaar je de netrol gemakkelijk in de machine kunt leggen. De gebruikte stickers met aanwijzingen laten niet zomaar los. Foliebinding (met mantelfolie) is inmiddels ook leverbaar. Iets waar Nederlandse gebruikers en geïnteresseerden met smart op zaten te wachten.

Van het gewicht van de veerdruk-ontlaste pick-up resteert volgens Pöttinger 100 kilo bodemdruk. De pick-up meet van tand tot tand 1,98 meter. Niet bijzonder, maar toereikend. De pick-up is aan weerszijden gestuurd en heeft vijf tandrijen. De eveneens gestuurde tastwielen kun je goed in hoogte verstellen; voor wegtransport hoef je ze niet te verzetten of te demonteren. Bijzonder is de centrale ophanging van de pick-up. Dat geeft ruimte voor een pendelbereik van 120 millimeter, en zorgt zodoende ook voor een goede bodemvolging als een perceel wat minder vlak is. Voor het persen van stro kun je de pick-up vastzetten, zodat die alleen nog naar boven kan bewegen. De automatiek zorgt ervoor dat de pick-up tijdens het binden van de baal automatisch wordt uitgeheven.

Lees verder onder de foto

Aan de linkerzijde van de pers vind je alle kettingen en de olie- en vetsmeringen. Je kunt er twaalf folierollen parkeren. Ook is er een kastje voor handmatige bediening van de hydrauliek. Hiermee kun je na het omzetten van een veiligheidsschakelaar diverse functies handmatig bedienen.

Aan de linkerzijde van de pers vind je alle kettingen en de olie- en vetsmeringen. Je kunt er twaalf folierollen parkeren. Ook is er een kastje voor handmatige bediening van de hydrauliek. Hiermee kun je na het omzetten van een veiligheidsschakelaar diverse functies handmatig bedienen.

Flinke doorvoercapaciteit

Een verstelbare kortgewasrol met gewasgeleidetanden helpt de gewasstroom te sturen. Per zijde zorgen twee vijzels voor de toevoer van het gewas naar de rotor. Die rotor, met versprongen enkelvoudige tanden, draait naar boven in plaats van omlaag. Dat moet twee voordelen opleveren. Ten eerste ondergaat het gewas bij de overgave naar de perskamer geen richtingswisselingen meer. Hierdoor is de gewasstroom rechtlijnig, en dat zorgt ervoor dat de pers het gewas goed en snel kan verwerken met een flinke doorvoercapaciteit als resultaat. Voor de overbelastingsbeveiling ingrijpt moet er heel wat gebeuren … Het tweede voordeel is dat de messen van bovenaf in de rotor steken. Dat zorgt voor netjes gesneden voer, stelden we visueel vast. Bovendien raken de openingen tussen de messen zo nooit vol, en zwenken de messen altijd goed op hun plaats.

Lees verder onder de foto

Echt uniek is de zijdelings uittrekbare messenlade. Hiermee heb je probleemloos en veilig toegang tot de veerdruk-beveiligde messen. Je kunt ze centraal ontgrendelen en per stuk uitnemen en wisselen.

Echt uniek is de zijdelings uittrekbare messenlade. Hiermee heb je probleemloos en veilig toegang tot de veerdruk-beveiligde messen. Je kunt ze centraal ontgrendelen en per stuk uitnemen en wisselen.

Unieke messenlade

Echt uniek is de zijdelings uittrekbare Easy Move-messenlade. Eerst geef je ’m op de terminal vrij, en dan verwijder je de twee bedieningscilinders. Vervolgens ontgrendel je de gepatenteerde, op rollenlagers gemonteerde messenlade met de meegeleverde hendel, en trek je de lade aan de rechterzijde volledig uit de machine. Nu heb je probleemloos en veilig toegang tot de veerdruk-beveiligde messen. Je kunt ze centraal ontgrendelen en per stuk uitnemen en wisselen. Geen geklauter en gekruip in de perskamer, nooit messen aan de scherpe zijde moeten vastpakken: echt een wezenlijke verbetering. En het bespaart bovendien ook nog eens tijd.

Op de Pro-uitvoeringen heb je maximaal 32 messen die je in verschillende groepen kunt inschakelen. Je selecteert ze voor op de terminal, waarna je ze hydraulisch (optie, meerprijs € 2.534) of handmatig in het perskanaal zwenkt. De theoretische snijlengte is 36 millimeter. Je kunt de messen tweezijdig gebruiken. Dat levert een dubbele standtijd/gebruiksduur op. Zelfs op lange dagen in veeleisende gewassen hoef je geen messen te wisselen omdat je ze om kunt draaien. Heb je te maken met een prop of verstopping, dan zwenk je de messenbodem uit. De prop kan dan eenvoudig passeren.

Lees verder onder de foto

Nederlandse loonwerkers keken uit naar foliebinding. Die is inmiddels bijna een jaar leverbaar.

Nederlandse loonwerkers keken uit naar foliebinding. Die is inmiddels bijna een jaar leverbaar.

Net ligt al klaar

De persen met variabele perskamer hebben vier perswalsen. Eentje dient als ‘klassieke’ startwals, dan volgen drie eindloze riemen. Bij de start van de baal is de perskamer zo krap dat het gewas direct wel móet gaan roteren. Pöttinger ziet dit als een voorperskamer. Het zorgt – ook in uitdagende gewassen zoals droog gerstestro of vochtrijke fijne grassilage – voor een zekere start van de baal. En we zagen het tijdens de werktuigtest ook in brokkelig stro. Door weersomstandigheden konden we de zeer late en vochtige grassnede helaas niet persen.

De persdruk kies je op de terminal. Er zijn drie verdichtingszones beschikbaar waarvan je de laagdikte vrij kunt kiezen. De door ons geperste balen hadden perfecte hoeken. De netbinding heeft een geleideplaat die het net naar de balen voert. Werk je op de automaat, dan geleidt die plaat het net op het juiste moment alvast naar de baal. Is de gewenste baaldiameter bereikt, dan schiet het net na een (instelbare) vertraging automatisch in. Doordat het al klaarligt, verloopt het daadwerkelijke binden van de baal zeer vlot. Desgewenst kun je de netbinding natuurlijk ook handmatig bedienen. Hoe dan ook, tot storingen of bindingsproblemen kwam het tijdens onze testen niet.

Lees verder onder de foto

Vooral in stro heb je profijt van de variabele perskamer. Het afleggen van twee balen tegelijk is erg praktisch voor de verdere verwerking.

Vooral in stro heb je profijt van de variabele perskamer. Het afleggen van twee balen tegelijk is erg praktisch voor de verdere verwerking.

Met hellingmodus

Na het automatisch openen van de achterklep valt de baal direct op de wikkeltafel, ondersteund door een laadarm. Die beweegt vervolgens naar de wikkelpositie. Met deze combinatie slaagt de overdracht ook op hellingen zonder problemen. Voor dergelijke situaties levert Pöttinger voor € 255 een hellingsmodus die je op de terminal kunt selecteren. Een hoeksensor registreert de positie van de pers en reduceert automatisch de snelheid van de hydrauliek, zodat de baaloverdracht veilig verloopt.

De wikkeltafel heeft drie banden en aan weerszijden twee kegels die de baal in elke positie stevig vasthouden. Bijzonder aan de constructie van Pöttinger is de positie van de aandrijving ónder de wikkeltafel; daar waar ook de satellietarmen gemonteerd zijn. Onze ervaring was dat dit de wikkelaar minder gevoelig maakt voor foliebreuk door trillingen en bewegende wikkelarmen. De dubbele armen roteren 36 keer per minuut, zodat de baal zeer snel gewikkeld is. De mate van voorstrekken wijzig je eenvoudig door het omleggen van de aandrijfketting tussen 50 en 70%.

Lees verder onder de foto

De kleine perskamer met vier perswalsen en drie eindloze riemen zorgt direct voor verdichting.

De kleine perskamer met vier perswalsen en drie eindloze riemen zorgt direct voor verdichting.

Je kunt balen met een diameter tussen 1,1 en 1,5 meter wikkelen. Je verstelt de parallellogramophanging van de voortrekkers dusdanig in hoogte dat het midden van de folie uitlijnt met het midden van de baal. Hiervoor is een (dop)sleutel 19 nodig. Alleen bij balen groter dan 1,45 meter zagen we af en toe foliebreuk. De baal valt automatisch of per knopdruk van de wikkeltafel. Voor € 2.930 extra heb je er een onder de wikkeltafel gemonteerde balenkantelaar bij.

Handige hydrauliek

De Impress 155 VC Pro is Isobus-geschikt. Hij werkte zonder problemen achter verschillende trekkers en met verschillende trekkerterminals. Qua bediening kun je kiezen uit de eenvoudige PowerControl-terminal, de Expert Isobus-terminal en de CCI 1200 Isobus-terminal met groot deelbaar scherm. Wil je het camerabeeld van de wikkeltafel op een aparte monitor, dan kost je dat € 668.

Lees verder onder de foto

Dankzij de parallellogramophanging van de voorstrekkers kun je verschillende baalgroottes van 1,1 tot 1,5 meter wikkelen. De baal valt automatisch of per knopdruk van de wikkeltafel.

Dankzij de parallellogramophanging van de voorstrekkers kun je verschillende baalgroottes van 1,1 tot 1,5 meter wikkelen. De baal valt automatisch of per knopdruk van de wikkeltafel.

Het persen en wikkelen kan naar keuze volledig handmatig of volledig automatisch. In het laatste geval hoef je als chauffeur enkel nog te stoppen en weer te starten met rijden. Het kastje boven het linker spatbord voor de bediening van de hydrauliek is ons zeer goed bevallen. Hiermee kun je – na het omzetten van een veiligheidsschakelaar – diverse functies handmatig bedienen. Erg praktisch als je storingen hebt!

De basisuitvoering van de Impress 155 VC Pro kost € 120.129. Compleet met de opties zoals getest vraagt importeur Duport er € 128.866 voor. Foliebinding kost € 5.198.

Qua bediening kun je kiezen uit de eenvoudige PowerControl terminal, de Expert Isobus terminal en deze CCI 1200 Isobus-terminal met groot deelbaar scherm.

Qua bediening kun je kiezen uit de eenvoudige PowerControl terminal, de Expert Isobus terminal en deze CCI 1200 Isobus-terminal met groot deelbaar scherm.

Tekst: Christian Brüse, René Koerhuis
Foto’s: Stefan Tovornik, Christian Brüse, Koos Groenewold, Hans Prinsen

 

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Prototype gespot: Kuhn-rondebalenpers met verticale wikkelaar

Gespot: een Kuhn-rondebalenpers met verticale wikkelaar á la McHale in de omgeving van de Kuhn-fabriek in Geldrop.
Afbeelding artikel

Verbeterde invoer en bediening op nieuwe McHale Fusion 4-pers

De McHale Fusion 4-perswikkelcombinaties zijn standaard voorzien van Isobus-bediening. Ook is invoer aangepast.
Afbeelding artikel

Nieuw ontwerp rondebalenpers: Claas Variant 500

De in 2023 verschijnende serie variabele rondebalenpersen bestaat uit zes modellen. Ze persen balen van 0,90 tot 1,60 of 1,80 meter.
Beheer
WP Admin