fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Göweil komt met wielaandrijving voor balenpers

Foto: Göweil

De Oostenrijkse machinefabrikant Göweil, vooral bekend van balenpersen en -wikkelaars, ontwikkelde onlangs een aangedreven as voor een ronde balenpers. Dit systeem is vooral bedoeld voor heuvelachtige landschappen en natte omstandigheden.

De ontwikkeling van wielaandrijving op de ronde balenpers komt uit de heuvelachtige- en bergstreken in Oostenrijk en Zwitserland. Met het gebruik van relatief kleine tractoren biedt wielaandrijving uitkomst. In Nederland biedt de hydraulische wielaandrijving volgens Göweil uitkomst in natte omstandigheden, hellingen en taluds. Daarnaast zorgt de wielaandrijving ervoor dat de trekker niet begint te graven in de grasmat van bijvoorbeeld een pas ingezaaide dijk.

Aandrijving werkt ook als ABS

Sensoren in de dissel sturen de modus aandrijven, neutraal en remmen automatische aan. De chauffeur kan zich volgens de fabrikant focussen op het persen. De aandrijving van de 710/40-R22,5 vindt plaats via twee radiale plunjer-/wielnaafmotoren. Het overschaken tussen vooruit en achteruit verloopt automatisch via een signaal van de trekker. Bij het bergaf rijden, achteruit of vooruit, wisselt de aandrijving automatisch van de aandrijfmodus naar remmodus. De remmodus zorgt ervoor dat de wielen bij het bergaf rijden niet blokkeren. Het toerental van de beide aandrijfwielen wordt in de gaten gehouden en automatisch bijgesteld. Op deze manier zijn de wielen bij het bergaf rijden altijd in beweging volgens Göweil. Bij het rijden over de weg worden de radiale plunjermotoren automatisch mechanisch ontkoppeld en gaan over op de vrijloop, er is dus geen mechanische weerstand. De prijs voor de optionele wielaandrijving is nog niet bekend.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Al rijdend baal uitwerpen na aanpassing Pöttinger-pers

Loon- en transportbedrijf M. Broers uit Wognum (N.-H.) heeft een Pöttinger Impress 3130 FC Pro aangepast zodat deze al rijdend een...
Afbeelding artikel

Nieuwe Baliwrap-perswikkelcombinatie is praktijkrijp

De bouwers van de Baliwrap-perswikkelcombinatie voor grote balen hebben een nieuwe versie klaar. Deze nieuwe versie is compacter, de wikkelaar is...
Afbeelding artikel

Loonwerker Ploeg bouwt eigen tractiewagen (video)

Loonwerker Wim Ploeg uit Ede (Gld.) droomde al jaren over een silagewagen waarmee je niet zomaar vastrijdt, en die tóch veel...
Beheer
WP Admin