fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Droogte maakt maaien op zwad populairder

Foto: Krone

De triple-maaier met dwarsafvoerbanden wint in 2021 fors aan populariteit. Maar waarom? Een rondgang langs alle leveranciers bewijst dat droogte en kopieergedrag eraan ten grondslag liggen.

In landen als Duitsland, Engeland, Denemarken en Frankrijk is de triple-maaier met dwarsafvoerbanden al langer populair. In Nederland was er nauwelijks een te vinden. Tot dit jaar. Leveranciers zien een forse toename in de verkoop ervan. “Vorig jaar steeg de verkoop naar dit type maaier al iets, voor dit seizoen werden er nog eens twee keer zo veel verkocht”, zegt Johan Jans van het merk Samasz.

Droge jaren

Maar waarom nu ineens deze forse toename? De afgelopen zomers waren erg droog. Daarmee hoeft het gras amper of zelfs helemaal niet meer te drogen. In de afgelopen jaren stond het gras soms al bijna droog op het land. “Als het zo droog is, heeft schudden geen zin. Dan zou het gras misschien zelfs te droog worden wanneer je het wel schudt”, zo stelt Ad van den Hurk van Krone.

Zowel Johan Jans van Samasz en Gert-Jan Hegeman van Kuhn importeur Reesink Agri bevestigen dit. Ook zij noemen de droge zomers als één van de hoofdredenen waarom de dwarsafvoerband-maaier de afgelopen jaren aan populariteit won.

Lees verder onder de foto

Ook bij Samasz zien ze de vraag naar maaiers met dwarsafvoerbanden in Nederland groeien. - Foto: René Koerhuis

Ook bij Samasz zien ze de vraag naar maaiers met dwarsafvoerbanden in Nederland groeien. – Foto: René Koerhuis

Minder vervuiling

Naast droogte is een late laatste snede een reden voor de stijging in het aantal verkochte maaiers met dwarsafvoerbanden. Als dit gras er af gaat, heeft het amper de tijd om te drogen. Ga je dit gras wel schudden en bij elkaar harken, dan krijg je meer vervuilling (ruw as) in je voer. Met deze machines verminder je dat. Het gras komt namelijk gelijk in het zwad te liggen en sleept niet meer eerst over de grond. Dit is overigens ook een voordeel bij gewassen als snijrogge. “Wanneer je dit gaat maaien en schudden, komt er veel zand bij door de open zode”, vult Van den Hurk aan.

Teer gewas

Bij het maaien van gevoelige gewassen zoals gras-klaver, zorgt een maaier met afvoerbanden voor beter behoud van de energierijke delen van het gewas. Johan Jans: “Bij gras-klaver zou schudden of achteraf harken het gewas meer beschadigen. Nu legt de machine het gelijk na het maaien in het zwad”.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld luzerne, waarbij je ook bladverlies door schudden wil voorkomen. In het blad zit namelijk de voedingswaarde en door dit meteen in het zwad te leggen verminder je die schade. Je kunt daarbij ook denken aan GPS (Gehele Plant Silage), graan/gras mengsel of graan/erwten. Allemaal gewassen die als alternatief in opkomst zijn.

Lees verder onder de foto

De afvoerbanden, zoals bij deze Kuhn maaier, kan je individueel of beide uitheffen. Foto: Jannick Pelle

Bijkomende voordelen

Naast bovengenoemde heeft een maaier met afvoerbanden nog bijkomende voordelen. “Je kan het zwad vanaf de rand van het perceel gelijk naar binnen toe leggen”, zegt Gert-Jan Hegeman. Daarnaast heb je de keuze om een of beide banden omhoog te klappen waarmee je ze uitschakelt. Je hebt dus altijd de keuze of je ze gebruikt en hoe je ze gebruikt.”

Ideale maaier

Is de maaier met afvoerband dan de ideale maaier voor alle situaties? “Nee”, stelt Van den Hurk. “Er zijn toepassingen waar deze maaier heel geschikt voor is. Maar als je normale weersomstandigheden hebt, is het juist goed om je gras volvelds weg te leggen en te schudden. Je kan in zo’n geval de banden wel opklappen, maar nodig heb je ze op zo’n moment niet”.

Daarnaast spelen prijs en gewicht ook een rol. De prijs ligt gemiddeld zo’n anderhalf keer boven die van een vergelijkbare maaier zonder afvoerbanden. “De machine is gemiddeld ook een ton zwaarder,” vult Johan Jans aan “Maar dat weegt voor de klant uiteindelijk toch niet op tegen de voordelen van zo’n maaier”.

Voorbijgaande trend

Bij het aantrekken van de vraag naar deze maaiers speelt ook kopieergedrag een rol. Als de ene loonwerker zo’n machine heeft en de boer vraagt ernaar, dan wil de ander het ook. Op die manier vindt de maaier met dwarsafvoerband ook zijn weg naar steeds meer bedrijven.

Maar blijft de vraag naar dit type maaier nog steeds groeien, ook als we niet meer zulke droge zomers krijgen? Misschien dat de trend dan wat afvlakt en de groei in vraag niet meer toeneemt. Maar de drie bovengenoemde fabrikanten waren unaniem: de maaier met afvoerbanden heeft zijn plek op de Nederlandse markt ingenomen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Melkveehouder: ‘Vicon EXTRA 332XF Compact is frontmaaier zonder poespas’

Jan Brouwer is de eerste melkveehouder die ervaring opdeed met de nieuwe 332XF Compact van Vicon en is enthousiast over de...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Kuhn FC13460 RA-maaier

De Kuhn FC13460 RA-maaier van loonbedrijf Vragender wordt getrokken door een Fendt 930 Vario en maait de eerste snede op een...
Afbeelding artikel

SaMASZ-vlindermaaier geeft veel capaciteit

Bij melkveehouderij Van der Veen in Spanga (Fr.) bepalen capaciteit en onderhoud de keuze voor de SaMASZ-vlindermaaier.
Beheer
WP Admin