Terug naar nieuwsoverzicht

WUR onderzoekt veldrobots en bestuurderloze trekkers

Wageningen University gaat onderzoeken doen naar hoe veldrobots en bestuurderloze trekkers passen in de akkerbouw van de toekomst.

 

Voor haar project Boerderij van de Toekomst heeft Wageningen University & Research (WUR) in Nederland een programma bedacht met zogeheten innovatievouchers (meer hierover onderaan dit artikel). Agtech-bedrijven van over de hele wereld konden aanvragen indienen om hun technologie te laten testen door Wageningse experts.

Autonome veldrobots en trekkers

Ruim vijftig bedrijven uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen maanden aanvragen ingediend om een innovatie of nieuwe technologie te testen die kan bijdragen aan kringlooplandbouw. Vier aanvragers – die allemaal autonome veldrobots en trekkers ontwikkelen – hebben nu een voucher ontvangen. Hiermee kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten, expertise en ondersteuning van Boerderij van de Toekomst.

De voucherregeling is een initiatief van “Kansen voor West”, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Samen stellen zij dit jaar € 1.470.000 aan Europese EFRO-gelden beschikbaar. Bij alle vier de nieuw toegekende projecten gaat het om autonome robots en trekkers die kunnen worden ingezet bij onkruidbestrijding, aardappelopslag en andere werkzaamheden.

AgXeed: Autonome trekker op rupsbanden

Een van de bedrijven die een onderzoeksvoucher kreeg, is het Nederlandse AgXeed. Hun autonome Agbot rijdt op rupsbanden en realiseert daardoor een zeer lage bodemdruk. “Door autonoom te werken, kan de AgBot zeer efficiënt bewerkingen uitvoeren en zijn zware combinatiewerktuigen niet meer nodig. Tijdens het onderzoek op Farm of the Future willen we laten zien dat de Agbot perfect past in de akkerbouw van de toekomst en leidt tot betere gewasresultaten”, aldus Rienk Landstra van AgXeed.

Nog ruimte voor nieuwe toepassingen

“De ingediende aanvragen zijn enorm divers, zowel qua innovatie-inhoud als qua onderwerpen waar ze zich op richten en de sectoren en landen van waaruit men zich bij ons meldt”, zegt Marleen Riemens van Wageningen University & Research. Op korte termijn worden er meer aanvragen gehonoreerd, maar er is ook ruimte voor nieuwe aanvragen binnen het budget. “Het zou mooi zijn als we al in de eerste helft van het jaar door ons beschikbare budget van bijna 1,5 miljoen euro heen komen.”

Bron: Futurefarming.com

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kubota investeert in precisielandbouw voor wijn- en fruitteelt

Kubota investeert in Chouette, een Frans bedrijf dat specialiseert in precisielandbouw voor wijn- en boomgaarden. Het in 2015 opgerichte Chouette ontwikkelt...
Afbeelding artikel

John Deere niet aanwezig op SIMA-beurs 2024

Machinefabrikant John Deere is niet aanwezig op de Sima 2024 in Parijs.
Afbeelding artikel

Kverneland stapt in schoffeltechniek met overname BC Technique

Kverneland Group, onderdeel van Kubota Corporation, heeft per 31 januari 2023 schoffelmachinefabrikant BC Technique overgenomen.
Beheer
WP Admin