fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

WUR onderzoekt veldrobots en bestuurderloze trekkers

Wageningen University gaat onderzoeken doen naar hoe veldrobots en bestuurderloze trekkers passen in de akkerbouw van de toekomst.

 

Voor haar project Boerderij van de Toekomst heeft Wageningen University & Research (WUR) in Nederland een programma bedacht met zogeheten innovatievouchers (meer hierover onderaan dit artikel). Agtech-bedrijven van over de hele wereld konden aanvragen indienen om hun technologie te laten testen door Wageningse experts.

Autonome veldrobots en trekkers

Ruim vijftig bedrijven uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen maanden aanvragen ingediend om een innovatie of nieuwe technologie te testen die kan bijdragen aan kringlooplandbouw. Vier aanvragers – die allemaal autonome veldrobots en trekkers ontwikkelen – hebben nu een voucher ontvangen. Hiermee kunnen zij gebruik maken van de faciliteiten, expertise en ondersteuning van Boerderij van de Toekomst.

De voucherregeling is een initiatief van “Kansen voor West”, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Samen stellen zij dit jaar € 1.470.000 aan Europese EFRO-gelden beschikbaar. Bij alle vier de nieuw toegekende projecten gaat het om autonome robots en trekkers die kunnen worden ingezet bij onkruidbestrijding, aardappelopslag en andere werkzaamheden.

AgXeed: Autonome trekker op rupsbanden

Een van de bedrijven die een onderzoeksvoucher kreeg, is het Nederlandse AgXeed. Hun autonome Agbot rijdt op rupsbanden en realiseert daardoor een zeer lage bodemdruk. “Door autonoom te werken, kan de AgBot zeer efficiënt bewerkingen uitvoeren en zijn zware combinatiewerktuigen niet meer nodig. Tijdens het onderzoek op Farm of the Future willen we laten zien dat de Agbot perfect past in de akkerbouw van de toekomst en leidt tot betere gewasresultaten”, aldus Rienk Landstra van AgXeed.

Nog ruimte voor nieuwe toepassingen

“De ingediende aanvragen zijn enorm divers, zowel qua innovatie-inhoud als qua onderwerpen waar ze zich op richten en de sectoren en landen van waaruit men zich bij ons meldt”, zegt Marleen Riemens van Wageningen University & Research. Op korte termijn worden er meer aanvragen gehonoreerd, maar er is ook ruimte voor nieuwe aanvragen binnen het budget. “Het zou mooi zijn als we al in de eerste helft van het jaar door ons beschikbare budget van bijna 1,5 miljoen euro heen komen.”

Bron: Futurefarming.com

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Forse uitbreiding productieruimte Dewulf in Winsum

Dewulf breidt de productieruimte in Winsum (Fr.) fors uit. De bouw van een nieuwe productiehal ter grootte van 6.000 m2 start...
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Afbeelding artikel

Amazone neemt Braziliaanse strooierfabrikant MP Agro over

De Duitse werktuigenfabrikant Amazone neemt MP Agro over. Deze Braziliaanse fabrikant produceert voornamelijk kunstmeststrooiers.
Beheer
WP Admin