fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veel zelf in te stellen op wiedeg APV

De ontwikkelingen bij wiedeggen staan niet stil, en er is steeds meer interesse in deze werktuigen. Zowel van biologische als van gangbare telers. In het segment van onafhankelijk geveerde tanden roert ook het Oostenrijkse APV met z’n Vario VS-wiedeg niet onverdienstelijk z’n staart. We testten de machine uitgebreid in de praktijk.

Voor een effectieve mechanische onkruidbestrijding is precies werken een absolute voorwaarde. Hoe precies en effectief de APV VS-wiedeg dat doet, hebben we vorig seizoen uitvoerig getest in verschillende gewassen met een 6,2 meter brede uitvoering. De VS is te koop met werkbreedtes van 1,7 tot 12,2 meter, en binnenkort komen daar versies van 13,5, 15 en 16 meter werkbreedte bij.

Lees verder onder de foto

Op deze goede schaalverdeling geeft de wijzer de voorspanning op de drukveren aan. Volgens APV kan die variëren van 50 tot 3.100 gram. Vanuit de cabine is de schaalverdeling standaard niet goed zichtbaar.

Op deze goede schaalverdeling geeft de wijzer de voorspanning op de drukveren aan. Volgens APV kan die variëren van 50 tot 3.100 gram. Vanuit de cabine is de schaalverdeling standaard niet goed zichtbaar.

We kiezen bij deze werktuigtest voor een werkbreedte van 6,2 meter omdat die het best past bij de beddenteelten van het testbedrijf: van graan, mais, erwten en aardappelen tot wortelen en pompoenen. Uitgeklapt is de wiedeg 6,23 meter breed, en van tand tot tand meten we een werkbreedte van 6,15 meter. Dat garandeert een mooie aansluiting tussen de 6 meter brede bedden.

APV gebruikt bij zijn Vario-wiedeggen een systeem waarbij elke tand afzonderlijk wordt voorgespannen via een drukverenpakket. Om elke veer zit een kunststof huls tot aan de ophanging van de veer aan het hoofdframe. Dit voorkomt dat plantdelen ingeklemd raken tussen de windingen van de veer. De voorspanning is standaard hydraulisch instelbaar via een centraal mechanisme. Het (gele) frame met de tandhouders wordt hiervoor via een parallellogram ten opzichte van het (rode) hoofdframe verschoven. Volgens APV is de mogelijke voorspanning 50 tot 3.100 gram. Wij maten zelf 100 tot 2.860 gram en dat komt dus vrij goed overeen. Die waarden moeten toereikend zijn. De hoge voorspanning zal vooral van pas komen bij korstvorming.

Lees verder onder de foto

De veren zijn voorzien van een zwarte kunststof huls. Deze voorkomt dat plantdelen ingeklemd raken tussen de windingen. De voorspanning is hydraulisch instelbaar. Het (gele) frame met de tandhouders wordt hiervoor via een parallellogram verschoven ten opzichte van het (rode) hoofdframe.

De veren zijn voorzien van een zwarte kunststof huls. Deze voorkomt dat plantdelen ingeklemd raken tussen de windingen. De voorspanning is hydraulisch instelbaar. Het (gele) frame met de tandhouders wordt hiervoor via een parallellogram verschoven ten opzichte van het (rode) hoofdframe.

Wiedeggen per rij

De maximale bodemvrijheid van 49 centimeter (met de tanden op de grond) was voldoende tijdens ons gebruik. Bijzonder aan de Vario VS-wied­eg is dat je elke tand kunt opklappen en vast kunt zetten tijdens het eggen in rijgewassen en ruggenteelten. Je schuift hiertoe een metalen schuifje voor de tand dat ’m in de bovenste stand houdt. Dat werkt goed. We gebruikten dit bij het wiedeggen van jonge, zeer gevoelige pompoenzaailingen met een rijafstand van 1,50 meter om de bodem tussen de rijen schoon te houden. Bij het werken met vergrendelde tanden is het belangrijk dat je de achterste steunwielen star zet en niet laat zwenken.

In een jong aardappelgewas hoefden de tanden enkel de top van de rug te bewerken. Dankzij het veersysteem blijft de ingestelde tanddruk onder alle tandhoeken gelijk, en het resultaat was goed. Het verstelbereik van de steunwielen is voldoende en in ruggenteelten gebruikten we telkens de laagste stand van de steunwielen.

Lees verder onder de foto

Bijzonder aan de Vario VS-wiedeg is dat je elke tand kunt opklappen en vastzetten, om bijvoorbeeld te wiedeggen in rijgewassen en ruggenteelten.

Bijzonder aan de Vario VS-wiedeg is dat je elke tand kunt opklappen en vastzetten, om bijvoorbeeld te wiedeggen in rijgewassen en ruggenteelten.

Over steunwielen gesproken, de 6,2 meter brede Vario VS-wiedeg heeft aan de voorzijde standaard vier starre 16 × 6,50-8 steunwielen. Onze testmachine was aan de achterzijde voorzien (optie) van twee zwenkende tastwielen. Aan de voorzijde heb je 14 en aan de achterzijde 12 posities/gaten voor de hoogte-instelling van de steunwielen. Je verstelt ze met bouten. Handiger zou zijn als alle wielen evenveel gaten hadden, zodat de verstelling voor en achter gelijk is. Door de klembeugels los te draaien kun je de steunwielen zijdelings verschuiven en de onderlinge afstand aanpassen aan verschillende rijafstanden en spoorbreedtes.

Lees verder onder de foto

Eén van de mooie details: met deze waterpasjes kun je de wiedeg op vlak terrein mooi vlak afstellen.

Eén van de mooie details: met deze waterpasjes kun je de wiedeg op vlak terrein mooi vlak afstellen.

Geharde tandeinden

APV biedt slechts één type tand aan voor de Vario VS. Deze is 8 millimeter dik en 52 centimeter lang. De laatste 12 centimeter van deze relatief dikke tanden is gebogen en maakt daardoor een hoek van 10 tot 90 graden met de bodem. Als optie kun je tanden nemen waarvan de onderste 6 centimeter is gehard, en dat is een mooie lengte. De 6,2 meter brede uitvoering heeft in totaal 178 tanden, verdeeld over zes balken met een onderlinge afstand van 23 centimeter. De theoretische egafstand is dan 3,5 centimeter. Bij snelheden onder de 2 km/u is die 3,5 centimeter aan de ruime kant; dan hebben we liever een kleinere afstand, zodat de tanden voldoende grond op de onkruiden werpen. Sneller rijden zou (in de erwten) namelijk tot gewasschade leiden. Op het testbedrijf welteverstaan. Want hoe fijner en beweeglijker de grond is, hoe belangrijker het is om de juiste egafstand te vinden.

Vanwege de zeer zanderige grond in combinatie met de droge omstandigheden had de egafstand van 3,5 centimeter een relatief beperkte uitwerking op de bodem. Onder normale omstandigheden op zwaardere gronden en bij meer robuuste gewassen is deze egafstand minder problematisch en kun je die compenseren door sneller te rijden. Onderzoek van de technische universiteit Dresden toonde aan dat er onder de gegeven testomstandigheden geen significant verschil in resultaat van de bewerkingen was met egafstanden tussen 2,5 en 4 centimeter.

Lees verder onder de foto

Deze zwenkende tastwielen aan de achterzijde, als optie te bestellen, zijn een aanrader.

Deze zwenkende tastwielen aan de achterzijde, als optie te bestellen, zijn een aanrader.

Stabiel frame

De Vario VS 600 M1 maakt een opgeruimde en zeer goed afgewerkte indruk. De lakkwaliteit en de lasnaden zijn netjes. De 40 × 60 millimeter grote balken van het hoofdframe zijn toereikend en bovendien goed geschoord. Dat merk je ook aan het relatief hoge gewicht van de wiedeg, maar iets boven de 1 ton blijft oké. De door APV aangegeven minimale vermogensbehoefte van 60 pk is wel aan de krappe kant voor de 6,2 meter brede uitvoering. Qua hydrauliek zijn twee dubbelwerkende ventielen nodig: eentje voor het in- en uitklappen en eentje voor het voorspannen van de drukveren. De hydrauliekslangen zijn goed gemarkeerd en ze hebben ook goede ophangbeugels.

Je kunt de tanden individueel opklappen en vastzetten met deze schuifjes. Dat werkt heel mooi in rijen- en ruggenteelten.

Je kunt de tanden individueel opklappen en vastzetten met deze schuifjes. Dat werkt heel mooi in rijen- en ruggenteelten.De beide buitenste segmenten klappen mooi synchroon en verticaal in. Optioneel kun je ze individueel inklappen. Afhankelijk van de instelling moet je de steunwielen van de buitenste segmenten inschuiven. Al met al is de machine op de markeringsborden 3,02 meter breed – officieel net iets te breed voor op de openbare weg. Je kunt de wied­eg ingeklapt op de steunwielen wegzetten. Het doorsmeren blijft beperkt tot enkele (met stickers) goed gemarkeerde vetnippels.

Met de Vario VS heeft APV een knappe wiedeg op de markt gebracht, en goede ijzers in het vuur voor zowel biologische als gangbare telers. De wiedeg overtuigt door z’n stabiele, opgeruimde constructie en de nette afwerking. Het systeem met de voorgespannen eggetanden functioneert goed, en details als het individueel opklappen van tanden voor rijen- en ruggenteelten ronden het geheel af.

Lees verder onder de foto

De beide buitenste segmenten klappen mooi synchroon en verticaal in. Al met al was de geteste VS 600 M1, gemeten op de markeringsborden, 3,02 meter breed.

De beide buitenste segmenten klappen mooi synchroon en verticaal in. Al met al was de geteste VS 600 M1, gemeten op de markeringsborden, 3,02 meter breed.

De basisuitvoering van de 6,2 meter brede APV Vario VS 600 M1 kost € 13.660. Kies je voor opties als de zwenkende tastwielen, (handmatig) opklappen van tanden, geharde tandpunten en markeringsborden met verlichting, dan tik je de € 18.865 aan. De 12,2 meter brede uitvoering is vanaf € 24.330 te koop.

De laatste 12 centimeter van de relatief dikke tanden is gebogen, en maakt daardoor - afhankelijk van de instelling - een hoek van 10 tot 90 graden met de bodem. Optioneel is de onderste 6 centimeter gehard.

De laatste 12 centimeter van de relatief dikke tanden is gebogen, en maakt daardoor – afhankelijk van de instelling – een hoek van 10 tot 90 graden met de bodem. Optioneel is de onderste 6 centimeter gehard.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agro Techniek is terug met wiedeg met excentrische aandrijving

Agro Techniek laat op de Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek (SMTB) een wiedeg zien die het bedrijf opnieuw in productie neemt.
Afbeelding artikel

Zocon bouwt 15 meter brede precisiewiedeg

De 15 meter brede precisiewiedeg van Zocon heeft een tandafstand van 2,2 cm en pakt al in een vroeg stadium onkruid...
Afbeelding artikel

Lemken levert vijftig Thulit-wiedeggen af in voorjaar 2024

De definitieve versie van de Thulit-wiedeg is bijna klaar. In het voorjaar van 2024 levert Lemken de eerste vijftig Thulit-wiedeggen.
Beheer
WP Admin