fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bobcat R-serie verreiker bezit slimme automatiek (+video)

De nieuwe Bobcat R-serie verreikers voldoen aan de Stage V emissie-eisen. het meeste nieuws zit in de cabine en er is vooral veel verbeterde automatiek en comfort voor de chauffeur.

De afgelopen drie jaar ontwikkelde Bobcat de nieuwe R-serie verreikers. Ze zijn luxer en bezitten vooral een flinke dosis handige automatiek. De productie start in juli 2021.

Bobcat vervangt met de komst van de nieuwe R-serie alle huidige landbouw-verreikers. De nieuwe landbouwvariant is herkenbaar aan de toevoeging “Agri” gevolgd door een aantal sterren achter dit woord. Hoe meer sterren, des te luxer is de machine is. Vijf sterren is het hoogste luxe-niveau.

De nieuwe R-serie omvat zeven typen met hefhoogtes van 6, 7 en 8 meter en hefvermogens van 2,6 tot 4,3 ton. De kleinste drie hebben een iets kleiner chassis dan de grootste vier. Het kleinste model heet TL 26.60 (2,6 ton, 6 meter hefhoogte), het grootste type heet TL 43.80 HF (4,3 ton, 8 meter hefhoogte). De nieuwe Bobcat R-serie wordt gebouwd in Frankrijk, in het Franse Pontchâteau waar Bobcat ook de andere verreikers maakt voor de bouw en industrie.

Meer dan een motorupdate

Een verplichte update die eraan zat te komen, is die bij en rond de motor. Deze voldoet nu aan de strengste Stage V emissie-eisen en heeft onder meer een SCR-katalysator. De sterkste variant heeft een motorvermogen van 135 pk. Bij Bobcat hebben ze echter veel meer zaken verbeterd ten opzichte van de voorgangers. Zo is de lagere motorkap meer afgeschuind voor een beter zicht naar de rechterkant.

De grootste vernieuwingen zitten volgens Bobcat in de volledig nieuwe cabine, met name in de meest luxe uitvoering. De instap heeft nu een bredere deur, waardoor je makkelijk belandt in de luxe en verwarmde Grammer Maximo Dynamic stoel. De cabine bezit verder meerdere opbergvakken, zowel gekoeld als verwarmd.

Houd je dak heel!

Met de nieuwe multifunctionele joystick kan je zowel rijrichting als snelheid instellen. En er zijn semiautomatische functies ingebouwd zoals het automatisch vastklemmen van een baal of dichtknijpen van een multi-bak. Ook is er nu een automatische bakschud-functie ingebouwd. En tot slot bezit deze nieuwe Bobcat R-serie twee giek-automatieken: één waarbij de giek automatisch in- en uitschuift bij het heffen en zakken van de giek en één functie waarbij je de maximale hoogte kan aangeven, zodat je nooit het dak van de stal of schuur zal beschadigen bij het in- en uitschuiven van de giek (want dan daalt de giek weer automatisch). Dat laatste zou wel eens heel handig kunnen zijn, ook bij het laden en lossen van vrachtwagens.

Lees verder onder de foto

Dit is de nieuwe cabine met een bredere deur, een touchscreen-terminal en een joystick waarmee je ook rijrichting én snelheid kan instellen.

Dit is de nieuwe cabine met een bredere deur, een touchscreen-terminal en een joystick waarmee je ook rijrichting én snelheid kan instellen.

Rijstrategie

De terminal is bedienbaar zowel via aanraking (7 inch touchscreen) als via een draai/drukknop zoals bekend in vele auto’s. Een achteruitrijcamera behoort er ook bij alsook elektrisch verstelbare spiegels.

Qua rijstrategie is er keuze tussen een “smooth” en “dynamic” drive wat staat voor een rustige of meer snellere rijstrategie. Er is ook een Flex-modus waarbij je met een vast toerental en vervolgens met het rijpedaal de snelheid kan aanpassen, handig als je werkt met hydraulisch aangedreven werktuigen zoals veegmachines of voerbakken.

Drie tot vijf jaar garantie

Tegelijk met de introductie van de Agri series introduceerde Bobcat ook de evenknie voor de bouw en industrie met hefhoogtes van 6 tot 18 meter. De basis is verder behoorlijk gelijk aan die van de Agri-verreikers. De basis van deze nieuwe series zal later dit jaar ook te vinden zijn in de nieuwe MF-verreikers die in juli 2021 geïntroduceerd worden.

Detail: de Franse fabriek is van origine een Sambron die daar in 1963 startte met de bouw van onder meer dumptrucks. Sinds 2000 is de fabriek in handen van Bobcat. Sinds 2007 maakt Bobcat deel uit van de Doosan Group. Momenteel worden er in deze Franse fabriek 3.000 machines per jaar gebouwd. Elke machine krijgt standaard drie jaar fabrieksgarantie die op wens is uit te breiden naar 5 jaar. Het management van Bobcat is overigens erg ambitieus: over vijf jaar wil het haar marktaandeel in de verreikers verdubbelen. Concrete aantallen worden niet genoemd in de persconferentie.

De eerste R-serie verreikers rollen begin juli uit de fabriek. De TL30.70 (100 pk) met lage cabine in de Agri**** uitvoering heeft een bruto prijs van € 72.738.

de R-serie heeft onder meer automatiek waarbij een (balen) klem automatisch open- en dichtgaat én er is een functie waarbij het uit- en inschuiven automatisch gaat bij het heffen en dalen van de giek.

De R-serie heeft onder meer automatiek waarbij een (balen) klem automatisch open- en dichtgaat én er is een functie waarbij het uit- en inschuiven automatisch gaat bij het heffen en dalen van de giek.

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dieci levert sterkere telescopische kniklader

Het Italiaanse Dieci heeft een nieuw topmodel kniklader gepresenteerd. De Agri Pivot T80-knikverreiker heeft ruim 150 pk motorvermogen.
Afbeelding artikel

Giant levert 13kW elektrische telescooplader G2700 HD

De Nederlandse machinefabrikant Tobroco-Giant introduceert zijn nieuwe serie telescoopladers met 13 kW elektromotor: de G2700E HD.
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Beheer
WP Admin