fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Amazone test UX SmartSprayer in de praktijk

Door alleen te spuiten waar onkruid staat, is wel 90% besparingen op gewasbeschermingsmiddelen mogelijk, blijkt uit eerdere veldproeven. Foto's: Amazone

Dit voorjaar van 2021 gaat Amazone zijn UX 5201 SmartSprayer in de boerenpraktijk aan de tand voelen. De getrokken veldspuit met een werkbreedte van 36 meter moet onder meer gaan spotsprayen: niet volvelds spuiten, maar alleen ongewenste onkruiden en opslag ‘pakken’.

 

De spuitmachine heeft cameratechnologie van Bosch aan boord. Deze detecteert in rijenculturen onkruid, en opslag van eerdere teelten. BASF Digital Farming Solutions leverde de software. Deze zogeheten xarvio Agronomic Decision-making Engine (ADE) beslist of een gedetecteerd onkruid een selectieve bespuiting krijgt of niet.

Twee bespuitingen per werkgang

De UX 5201 kan tegelijk een volvelds bespuiting met het ene middel toepassen en een pleksgewijze bespuiting met een herbicide. Dat kan dankzij een extra tank en een tweeleidingensysteem. Eerdere veldtesten wezen uit dat het gebruik van herbiciden tot wel 90 procent minder kan, afhankelijk van de onkruiddruk en omstandigheden.

Bedoeling van de tests, dit voorjaar op een groot akkerbouwbedrijf in suikerbieten, mais en koolzaad, is om de laatste aanpassingen aan het concept te doen. Niet zozeer technisch – van de werking is Amazone al overtuigd – maar om er na introductie zeker van te zijn dat de gebruikers er zonder fouten, vlot mee overweg kunnen.

Lees verder onder de foto

Met de geíntegreerde led-verlichting dan de UX 5201 SmartSprayer zelfs 's nachts selectief spuiten. De led's werken ook overdag, om bijvoorbeeld bij schaduwwerking toch nauwkeurig onkruid te kunnen detecteren.
Met de geíntegreerde led-verlichting dan de UX 5201 SmartSprayer zelfs ’s nachts selectief spuiten. De led’s werken ook overdag, om bijvoorbeeld bij schaduwwerking toch nauwkeurig onkruid te kunnen detecteren.

Ook bij slecht of geen licht

Naast genoemde technieken is er led-verlichtingstechniek opgebouwd. Daardoor is een goede plantendetectie ook mogelijk bij slecht licht en schaduwen, en zelfs ’s nachts kan een chauffeur bespuitingen uitvoeren.

Amazone kan nog niet zeggen wanneer de spuitmachine rijp is voor de markt.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Special Edition zelfrijder van jarig Delvano

De Belgische spuitenfabrikant Delvano viert zijn 55-jarige verjaardag met het uitbrengen van een Special Edition-zelfrijder. Het familiebedrijf Delvano, gevestigd in het...
Afbeelding artikel

Farmall Cub met Urgent-spuit

Oane Anema restaureerde afgelopen winter samen met zijn zwager Jaap de Groot een Farmall Cub met Urgent-spuitmachine. Inmiddels is de spuit...
Afbeelding artikel

Abemec dealer voor Hardi-spuiten

Importeur Homburg Holland maakt bekend dat Abemec in Veghel (N.-Br.) dealer wordt voor de Hardi-veldspuiten. Volgens Homburg gaat het goed met...
Beheer
WP Admin