fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Op afstand bestuurbare sleepslangpomp van Schouten

Foto's: Schouten Machines

Het Nederlandse Schouten Machines BV uit Uddel (Gld.) heeft het programma voor sleepslangtechniek uitgebreid met een op afstand bestuurbare sleepslang-pompunit.

De Gigant G400-13, zoals de nieuwe machine heet, is door Schouten zelf ontwikkeld en gebouwd. Het is de eerste pompunit van Schouten die op afstand bestuurbaar is. De mest wordt verpompt door een Cornell 4NHTB- of een Doda AFI35-centrifugaalpomp. De pomp wordt aangedreven door een 400 pk sterke Scania-motor. De 13 liter grote motor voldoet aan Stage V en levert het maximumvermogen bij 1.200 toeren per minuut. De motor moet daarmee gunstig met de brandstof omgaan.

Lees verder onder de foto

Achterop de machine staat een container met 13 kuub inhoud. Een Vogelsang-verdringerpomp zorgt dat de container op niveau blijft. De Doda- of Cornell-mestpomp (max. 450 kuub/uur) staat lager dan de container, en heeft zo altijd voeding.

Achterop de machine staat een container met 13 kuub inhoud. Een Vogelsang-verdringerpomp zorgt dat de container op niveau blijft. De Doda- of Cornell-mestpomp (max. 450 kuub/uur) staat lager dan de container, en heeft zo altijd voeding.

Schakelbare aandrijving

De mestpomp is via een schakelbare powerband aangedreven. De motor kan dan altijd op het meest efficiënte toerental draaien, ongeacht de pompcapaciteit. Een schroefcompressor met een capaciteit van 25 m3/min is opgebouwd voor het schoonblazen van de slangen. Het kaliber kan ook de groter wordende slangen de baas. Achter op de machine staat een 13 kuubs buffervat. Optioneel kan er een 5 kuubs schoonwatertank geplaatst worden, waardoor de mestbuffer afneemt naar 8 kuub. Een Vogelsang-verdringerpomp pompt mest uit de put of uit een vrachtwagen in het buffervat. De mestpomp bevindt zich onder het niveau van de container, waardoor deze altijd gevoed wordt met mest. De pomp regelt zichzelf, zodat er voldoende mest in het buffervat zit.

Afstandsbediening

Op de machine zijn 2 hydraulieksystemen. Een lagedruksysteem bedient de kleppen en functies van de Gigant-pompunit. Een hogedruksysteem verzorgt de aandrijving van de Vogelsang-verdringerpomp. De pomp is te bedienen vanuit de trekker met bemester in het land, maar ook vanaf de pomp zelf. Beide touchscreen-schermen zijn identiek aan elkaar.

Lees verder onder de foto

De pomp is met een afstandbediening te verzetten. De voorste BPW-as heeft hydromotoren waarmee je de machine kan verzetten. Hellingen tot 20% zijn mogelijk.

De pomp is met een afstandbediening te verzetten. De voorste BPW-as heeft hydromotoren waarmee je de machine kan verzetten. Hellingen tot 20% zijn mogelijk.

Leverbaar vanaf 2022

De pompunit zit nog in een testfase. Daarom is er volgens de fabrikant nog geen prijs bekend. De machine wordt in de loop van het jaar in productie genomen en zal vanaf het volgende mestseizoen, dus in 2022 leverbaar zijn.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Double Twin Shift mesttank kan tegen zelfrijder op

Na de komst van een Kaweco Double Twin Shift mesttank kocht loonbedrijf Vragender er binnen een jaar een tweede bij. Volgens...
Afbeelding artikel

Digitaal realtime vervoersbewijs rVDM vervangt papieren mestbon

Vanaf 1 januari 2023 geef je het mestvervoer door met een realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM).
Afbeelding artikel

Evers introduceert schijvenbemester tot 12 meter werkbreedte

Evers Agro introduceert de Toric XL-schijvenbemester. Deze is leverbaar met een werkbreedte van 9 of 12 meter.
Beheer
WP Admin