fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Duport bouwt Pöttinger Terradisc 6001-schijveneg om tot bemester

De 58 cm grote, gekartelde schijven maken korte metten met maisstoppel, aardappelloof en - in opkomst - groenbemester.

De specialist in bemestingstechniek veranderde op verzoek van een klant een Pöttinger Terradisc 6001 in een bouwlandbemester. Hiermee krijgt je de mest goed in de grond, ondanks de aanwezigheid van planten(resten) als maisstoppel, aardappelloof of een groenbemester.

Duport in Dedemsvaart (Ov.) combineerde de schijveneg van Pöttinger – een merk waarvan het importeur is – met een mestopbouw uit eigen huis. Dat gebeurde op verzoek van (en in samenspraak met) de opdrachtgever, loonwerk- en grondverzetbedrijf Hulter uit Anerveen (Dr.). Hulter kreeg steeds vaker klanten die mest wilden laten injecteren op bouwland waar groenbemester op staat. Met een reguliere injecteur willen die plantenstengels nogal eens opstropen rond de mestpijpen. Hetzelfde verhaal speelt trouwens bij aardappelloof. Hulten kwam al met de suggestie van een schijveneg, en Duport zocht daar een geschikte machine bij.

Machinevriendelijk ombouwen

Dat werd de gedragen versie van de Terradisc 6001. Bij alle aanpassingen die nodig waren voor de opbouw van bemestingstechniek is Duport uitgegaan van bestaande gaten in de machine; alles is gebout of met klemverbindingen bevestigd. Zo slaagde het LMB erin dicht bij de originele machine te blijven, onder meer om de fabrieksgarantie van Pöttinger niet kwijt te raken. Eventueel is de machine dus ook weer in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Lees verder onder de foto

Duport laat de slangen zo lopen, dat over de volle werkbreedte overal evenveel mest op de grond komt.

Duport laat de slangen zo lopen, dat over de volle werkbreedte overal evenveel mest op de grond komt.

Bovenop kwam een mestverdeler met 24 uitlopen. Om te voorkomen dat de uitlopen aan de uiteinden minder mest ontvangen dan die recht onder de verdeler, lopen alle slangen zo lang mogelijk schuin. De mest valt pas vlak boven de uitstroomopening recht naar beneden, boven op het bouwland. Dit geeft een mooi gelijkmatige verspreiding van links tot rechts over de 6 meter werkbreedte, ook bij lage rijsnelheid. Direct na de uitstroompijpen volgen de gekartelde egschijven, in twee (versprongen) rijen van 24 stuks elk. De effectieve schijfafstand is dus 12,5 centimeter. Door de diameter van 58 centimeter snijden die schijven zonder problemen door aanwezige plantenresten heen, en werken mest en resten netjes onder de grond. Tot slot egaliseert een derde balk met tanden het oppervlak.

Diepteregeling met wielen

Normaal levert Pöttinger de Terradisc met achteraan een rol voor de diepteregeling. Bij deze ‘schijveninjecteur’ is die, om gewicht uit te sparen, vervangen door twee dubbele hoogtewielen vooraan.Die zijn met een klemverbinding aan de machine gemaakt en zijn met pen-gat op vier hoogten in te stellen.

Lees verder onder de foto

De diepteregeling gaat met twee sets dubbele wielen, te verstellen op vier hoogtes.

De diepteregeling gaat met twee sets dubbele wielen, te verstellen op vier hoogtes.

Sinds een week of twee werkt Hulten in de praktijk met zijn nieuwe ‘hybride’ mestinjecteur. Dat bevalt goed in zowel groenbemester als in maisstoppel. Duport mikt op vervolgaankopen van deze combinatie. De bedoeling is om een werkvoorraad kant-en-klare ombouwsets te produceren. Die kunnen later dan in een kort tijdsbestek op een Terradisc worden aangebracht, veel sneller dan het proces van weken dat met dit eerste model was gemoeid.

Voor het aanpassen van een Terradisk 6001 rekent Duport een meerprijs van € 19.500 op de kosten voor de schijveneg. Er zijn nog geen andere werkbreedte’s in de planning.

Twee rijen schijven op 6 meter werkbreedte geeft een effectieve tussenruimte van 12,5 cm tussen elke schijf.

Twee rijen schijven op 6 meter werkbreedte geeft een effectieve tussenruimte van 12,5 cm tussen elke schijf.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Schouten komt met Bizon éénbalks schijvenbemester

Schouten Machines B.V. uit Uddel heeft in samenwerking met Evers Agro B.V. een bouwlandbemester ontwikkeld. De Bizon BS 865 heeft een...
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hägele levert app-bediening voor Cleanfix-omkeerventilator

Met de Cleanfix-omkeerventilator-app van de Duitse fabrikant Hägele kun je omkeer-intervallen instellen of pauzeren.
Beheer
WP Admin