fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Werktuigtest – Goed maaien zonder poespas

Het Poolse Samasz timmert sinds twee jaar harder dan ooit aan de weg in Nederland. Er kwam een importeur en een uitgebreid productportfolio. Dat is breed, heel breed. De PerfectCut-maaibalk vind je onder veel schijvenmaaiers, waaronder de geteste Toro 302 en KDD 912-combinatie.

Sinds 2019 is Samasz bvba de importeur voor Samasz in Nederland en België. De drijvende krachten achter het bedrijf zijn Johan Jans en André Habets. Jans werkte eerder bij de voorgaande Samasz-importeur. Volgens hem kiezen Nederlandse gebruikers veelal voor een frontmaaier met slepende ophanging, zoals de KDF, die z’n aandrijving en maaibalk gemeen heeft met de geteste Toro 302. Qua achtermaaiers is de KDD 941 populairder dan de geteste KDD 912, maar ook daarvoor geldt dat aandrijving, maaibalken én ophanging identiek zijn. De KDD 912 heeft wel een grotere overlap, bedoeld voor heuvelachtige omstandigheden. Afgezien daarvan zijn de testresultaten volledig vergelijkbaar, en daarom is deze werktuigtest absoluut relevant.

Lees verder onder de foto

De geduwde Toro 302 pendelt rond dit draaipunt, de schroefveren zorgen voor de balancering. De bodemvolging is - gezien het feit dat de maaier dicht bij de vooras van de trekker hangt - relatief netjes.

De geduwde Toro 302 pendelt rond dit draaipunt, de schroefveren zorgen voor de balancering. De bodemvolging is – gezien het feit dat de maaier dicht bij de vooras van de trekker hangt – relatief netjes.

(Prijs)technisch interessant

De Toro 302 is met 840 kilo relatief licht. Hij laat zich hierdoor goed combineren met een lichte trekker, zoals de 120 pk sterke Deutz-Fahr-zescilinder die er tijdens de test achter stond. Dat was zelfs in relatief zware snedes voldoende. De beschermdoeken zitten aan een buizenframe bevestigd met gespen. Die maak je – net als de onderlinge snelsluiters tussen de doeken – niet heel makkelijk los. Ze scheuren bovendien vrij snel uit/los, en dan kun je de doeken niet meer met elkaar verbinden. Dit geldt vooral voor de snelsluiters van de opklapbare zijpanelen, die je pas kunt opklappen nadat je de snelsluiters hebt losgemaakt. De eerste schade was tijdens de test na korte tijd al te zien. Samasz moet dit eenvoudiger maken, omdat je ze anders niet opklapt, en dat is de slechtste optie.

Daar staan wel aantrekkelijke vanafprijzen tegenover. De Toro 302-frontmaaier is er vanaf € 9.440 (KDF 301 vanaf € 10.175) en de KDD 912-achtermaaiers kosten € 27.755 (KDD 941 vanaf € 26.145).

Lees verder onder de foto

De frontmaaier heeft zeven maaischijven. De buitenste drie aan weerszijden draaien naar binnen, de middelste naar buiten. Dankzij de binnenste trommels krijg je, zonder extra zwadschijven, een smal zwad dat ook bij zware snedes tussen de trekkerwielen past.

De frontmaaier heeft zeven maaischijven. De buitenste drie aan weerszijden draaien naar binnen, de middelste naar buiten. Dankzij de binnenste trommels krijg je, zonder extra zwadschijven, een smal zwad dat ook bij zware snedes tussen de trekkerwielen past.

De Toro 302 is eenvoudig gebouwd. Hij komt standaard met een snelkoppelbok die hoger uit kan heffen dan de gebruikelijke Accord-/Weiste-bok. Je kunt er in theorie tussen 3,5 en 7 centimeter kort mee maaien. Hoger kan ook, maar dan heb je slijtvaste verhoogde glijsloffen nodig. Die kosten € 405 voor 9 centimeter maaihoogte of € 625 voor 12 centimeter. Voor de montage van de bodemontlastingsveren zijn drie posities beschikbaar, net als voor de topstang. We misten wel een ophangbeugel voor de (Bondioli & Pavesi-)aftakas met slipkoppeling.

Lees verder onder de foto

De aanbouwbok van de achtermaaiers is eenvoudig, maar voldoet prima. Qua hydrauliek heb je standaard drie enkelwerkende ventielen nodig voor in-/uitklappen, en het uitheffen en laten zakken op kopakkers.

De aanbouwbok van de achtermaaiers is eenvoudig, maar voldoet prima. Qua hydrauliek heb je standaard drie enkelwerkende ventielen nodig voor in-/uitklappen, en het uitheffen en laten zakken op kopakkers.

Nette bodemvolging

Samasz ontwikkelde de PerfectCut-maaibalk zelf. Je vindt ze ook onder McHale-schijvenmaaiers. De volledig gelaste en levenslang gesmeerde maaibalk met 6 mm wanddikte heeft geharde tandwielen voor overbrenging en aandrijving. Elke maaischijf beschikt standaard over de zogenoemde SafeGear-beveiliging. Dit is een vooraf geprogrammeerd breekpunt om grotere schades te voorkomen. Na het losdraaien van enkele bouten verwijder je de maaischijf en vervang je de SafeGear-
module, en kun je weer verder maaien. De messensnelwissel is eveneens standaard, met slijtvaste mesbouten en een zeer goede snelwisselsleutel. Die is bovendien slipvast en glijdt daardoor niet weg.

Alle vanaf 2021 uitgeleverde Samasz-maaiers zijn uitgerust met de vernieuwde PerfectCut+ maaibalk. Die heeft 3 millimeter langere mesjes en meshouders waarvan de scharnierpunten 2 millimeter verder naar buiten staan. Hierdoor is de effectieve snijlengte van de mesjes volgens Samasz 5 millimeter groter.

De Toro 302 heeft zeven maaischijven, waarvan de buitenste drie aan weerszijden naar binnen draaien, en de middelste naar buiten. Hiermee krijg je ook zonder extra zwadschijven een smal zwad, dat ook bij zware snedes tussen de trekkerwielen past. Dat is met opzet, omdat de Toro ook voor stalvoedering is bedoeld. Gewastransportvleugels op de schijven zijn standaard. Indien gewenst kun je kiezen voor enkele (€ 485) of dubbele zwadschijven (€ 755). Je hoeft alleen de maaihoogte in te stellen met de topstang, meer niet. De bodemvolging is relatief netjes, in aanmerking nemend dat de maaier dicht bij de vooras van de trekker hangt. De slepend opgehangen KDF is bedoeld om de bodem nog beter te volgen en is in Nederland dus populairder.

Lees verder onder de foto

Als er een duimstok tussen de draagarm en de rubberen stop van de achtermaaiers past, heb je de juiste hoogte.

Als er een duimstok tussen de draagarm en de rubberen stop van de achtermaaiers past, heb je de juiste hoogte.

Fijn bedieningskastje

De KDD 912-maaicombinatie maait 9,1 meter breed. Dankzij een 30 centimeter geringere overlap met de frontmaaier, maait de bij ons populaire KDD 941 (inderdaad) 9,40 meter breed. Je kunt ze volgens categorie II en III aankoppelen. Het koppelen van de topstang gaat wat lastig, omdat de twee montageposities in verticale richting ver achter de koppelingen voor de heflatten zitten. Dit bemoeilijkt ook de afstelling enigszins. De positie van de (verder goede) ophangbeugel voor de aftakas kan anders. Bij het aankoppelen sta je met het linker achterwiel namelijk precies voor de opgehangen aftakas.

Qua hydrauliekaansluitingen heb je standaard drie enkelwerkende ventielen nodig: voor het in-/uitklappen, en links en rechts elk één EW voor het uitheffen en laten zakken op de kopakker. Kies je voor de hydropneumatische bodemdrukontlasting, dan krijg je een kleine bedieningskast en een 6/2-ventiel, zodat je geen vierde trekkerventiel nodig hebt.

Onze testmaaier had een elektro-hydraulische bediening met bedieningskastje (€ 1.135 meerprijs) waar we graag en prettig mee werkten. Je hebt dan voldoende aan één EW-ventiel. Standaard zijn er schroefveren die je via een gatenpatroon verstelt voor de reductie van de bodemdruk. Een voordelige en doeltreffende oplossing. Voor € 1.780 extra heb je de vanuit de cabine traploos instelbare hydropneumatische bodemdrukontlasting.

De obstakelbeveiliging is hydraulisch, en zorgt ervoor dat de maaibalk gelijktijdig naar achteren en naar boven kan uitwijken bij het raken van een obstakel. De verplaatste olie gaat naar de hefcilinder van diezelfde maaier. Hier mag de geleiding van de hydrauliekslangen beter.

Lees verder onder de foto

Messensnelwissel is standaard, met slijtvaste mesbouten en een zeer goede, slipvaste snelwisselsleutel.

Messensnelwissel is standaard, met slijtvaste mesbouten en een zeer goede, slipvaste snelwisselsleutel.

Extra overlap in bochten

De beide maaiers van de KDD 912-maaicombinatie (en de KDD 941) hebben elk acht schijven en twee mesjes per schijf. De mesjes hadden tijdens de test een normale gebruiksduur, hoewel dit natuurlijk sterk van de omstandigheden afhangt. Ook hier een Bondioli & Pavesi-aftakas met slipkoppeling en een vrijloop in de tandwielkast. De opbouw van de PerfectCut-maaibalken is bij de KDD 912 gelijk aan die van de frontmaaier, zij het dat ze aan de binnenzijde elk een extra maaischijf met trommel hebben (de achtste) dus drie met trommel. Dit geeft extra overlap met de frontmaaier en is met name bedoeld voor beter maaien zonder strepen in heuvelachtige omstandigheden en in bochten. Bij de KDD 941-maaiers hebben alleen de buitenste schijven een trommel. De ophanging van de KDD 912 kan in zware snedes aanleiding geven tot stropen. Bij de KDD 941 loopt de maaibalkaandrijving achter de binnenste maaischijf, en dat geeft daar geen kans op stropen.

Bij de KDD 912 draaien vier van de acht schijven naar binnen en dat levert, net als bij de frontmaaier, een verhoudingsgewijs smal zwad op. Dat mocht wat ons betreft soms best iets breder zijn. Samasz biedt zelfs nog enkele (€ 755) en dubbele (€ 1.555) zwadschijven aan. Bij de KDD 941 draaien alle schijven paarsgewijs naar elkaar toe, wat een breder zwad oplevert. Ook voor de achtermaaiers zijn verhoogde enkele (€ 840) en dubbele glijsloffen (€ 1.470) leverbaar voor een grotere maaihoogte.

De maaicombinatie heeft zich tijdens de werktuigtest bewezen. De aankoppeling is net zo eenvoudig als de afstelling. Je heft de heflatten net zover tot er een houten duimstok tussen de draagarm en de rubber stop van de achtermaaiers past. Dan heb je precies de juiste hoogte van de hef te pakken. Wil je in de praktijk hoger maaien dan 8 centimeter stoppellengte, dan heb je de extra glijsloffen nodig.

Maaibeeld in orde

Het maaibeeld van de maaiers is in orde, tenzij het gewas droog en de snede dun is. Dan lopen de Toro 302 en KDD 912 tegen hun grenzen aan en laten ze strepen achter. In een dergelijk gewas is dat vooral slordig voor het oog, echte ruwvoerverliezen geeft het niet. Wel beïnvloedt het de hergroei, en als loonwerker wil je nu eenmaal net werk leveren bij je klanten. Samasz geeft aan dat de vernieuwde PerfectCut+ maaibalk – met een 5 millimeter grotere snijlengte per mesje, 2 graden verder getordeerde mesjes, en nieuwe, 13 graden grote inzetstukken – dit probleem van omvergeblazen grassprieten op moet lossen. In alle andere omstandigheden maakten de maaiers een solide indruk.

De bodemvolging is bij elke maaier prima. De geduwde Toro 302 hield zich zelfs beter dan verwacht. Aan het hanteren van de beschermdoeken bleven we ons ergeren. Temeer omdat je de zijpanelen op moet klappen om onder de 4 meter transporthoogte te blijven. Bij het schoonspuiten merkten we enkele slecht toegankelijke hoekjes op. Bij het doorsmeren daarna viel op dat de meeste smeernippels goed toegankelijk zijn.

Al met al maakten de Samasz Toro 302 en KDD 912 tijdens de werktuigtest een goede indruk. Voor ruim € 37.000 heb je een solide maaicombinatie die het benodigde maaiwerk feilloos doet. Dat dat minder het geval is in een droog en dun gewas, daar hechten we niet zo veel waarde aan. In dergelijke omstandigheden doen andere merken het ook minder goed. De meer ‘Nederlandse’ combinatie KDF 301 plus KDD 941 is er vanaf € 36.320. Instelling en gebruik zijn eenvoudig, en behoudens enkele kleinigheden bieden de Samasz-maaicombinaties een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tekst: Christian Brüse, René Koerhuis

Foto’s: Christian Brüse, Van Assendelft Fotografie, Michel Velderman

Techniek

Aanbouwbok v/a =/+

Aandrijflijn v/a +/+

Afscherming maaibalken –

Obstakelbeveiliging v/a -/-

Bodemvolging v/a +/+

Afstelling en gebruik

Aan- en afkoppelen +

Parkeersteunen v/a +/++

Ombouw transport/veld –

Instellen bodemontlasting v/a =/+

Maaibeeld en -kwaliteit +

Aflegging +

Messenwissel +

Reiniging v/a +

Vermogensbehoefte ++

Algemeen

Stabiliteit +

Onderhoud +

Afwerking +

Lakkwaliteit +

Handleiding +

Werkbreedte/overlap 9,10 m, frontmaaier 3,05 m / 55 cm

Lengte frontmaaier 1,65 m

Uithefhoogte achtermaaiers 50 cm

Aftakastoerental 1.000 tpm

Toerental maaischijven 3.100 tpm

Diameter maaischijven 525 mm

Aantal mesjes per schijf twee

Transportafmetingen frontmaaier 2,99 m breed, achtermaaiers 2,75×3,95 m (b× h)*

Gewicht v/a 840/2.400 kilo

Bruto vanafprijs (excl. btw) frontmaaier € 9.440, achtermaaiers € 27.755

Info www.samaszbvba.be

* heflatten op 30 cm hoogte

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger toont nieuwe triplemaaier

De Pöttinger Novacat V10000 is verkrijgbaar met een aanbouwbok voor 3 of 3,5 meter brede frontmaaiers.
Afbeelding artikel

Zilveren jubileum Krone Big M

Volgende week viert Krone dat het 25 jaar geleden zijn eerste Big M zelfrijdende triplemaaier aan de agrarische pers toonde. Inmiddels...
Afbeelding artikel

Hoe bevalt Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB in de praktijk?

TREKKER test de Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB met de nieuwe snijrotor, ultrakorte snijlengte en contactloze elektronische besturing.
Beheer
WP Admin