Terug naar nieuwsoverzicht

Claas Cemos adviseert nu ook bij maaien

De Cemos-software van Claas kan voortaan ook adviseren bij gebruik van een schijvenmaaier. Foto's: Claas.

Machinefabrikant Claas laat weten dat het Cemos-adviessysteem voortaan ook werkt bij maaien met een schijvenmaaier.

Machinefabrikant Claas uit Harsewinkel (D.) heeft het Cemos-adviessysteem wat optioneel leverbaar is op traploze Claas-trekkers met Cebis-bediening, nu uitgebreid zodat deze ook werkt bij het maaien. Cemos is zelflerende software wat de chauffeur assisteert bij het afstellen van zowel werktuig als trekker, en wat machineprestaties tijdens het werk optimaliseert. Claas introduceerde Cemos eerder als optie voor de Arion 500, Arion 600, Axion 800 en Axion 900-series, waarbij het systeem alleen bruikbaar was bij grondbewerking. Sinds dit voorjaar adviseert Cemos ook bij maaiwerkzaamheden, en is de software ook leverbaar op de Axion 900 TerraTrac-halfrups, waarvoor Claas aanpassingen moest doen in de hoofdstukken bandenspanning en ballastering.

Lees verder onder de foto

Tijdens het maaien helpt het systeem de chauffeur om een kopakkermanagement-sessie op te zetten, en -als er gewerkt wordt met Isobus- ook bij het toewijzen van functietoetsen.

Tijdens het maaien helpt het systeem de chauffeur om een kopakkermanagement-sessie op te zetten, en -als er gewerkt wordt met Isobus- ook bij het toewijzen van functietoetsen.

Alle merken maaiers

In feite bestaat Cemos uit drie separate onderdelen op het Cebis-bedieningsscherm: op het erf geeft Cemos advies over ballast en bandenspanning, op het land helpt de software bij het afstellen van een werktuig en tijdens het werk doet Cemos suggesties om de werking of efficiëntie te verbeteren.

Volgens de fabrikant werkt het systeem bij zowel voor- als achtermaaier(combinaties), en bij gerenomeerde maaiers van alle merken. Als chauffeur voer je eenmalig de werkbreedte in, gevolgd door basisinstellingen zoals het te maaien gewas (gras, luzerne of rogge), wijze van aflegging (breed of in zwaden), en het aftakastoerental. Op basis van die gegevens adviseert Cemos bij het afstellen van de maaiblak, het instellen van de maaihoogte, de drukontlasting, uithefhoogte en hoeveelheid overlap. Volgens de fabrikant helpt de software ook bij basisinstellingen, zoals de hefstabilisatie, lengte van de topstang, maar ook lengte van de aftakas-as. Tot slot zegt de fabrikant dat Cemos ook een advies doet over kneuzersnelheid en instelling van zwadtrommels of -schijven, en indien aanwezig dwarsafvoerbanden en hydraulische bodemdrukontlasting.

Lees verder onder de foto

Cemos speelt zich af op het Cebis-bedieningsscherm en bestaat uit drie delen: op het erf geeft het advies over ballast en bandenspanning, op het land helpt de software bij het afstellen van het werktuig en tijdens het werk doet Cemos suggesties om de werking of efficiëntie te verbeteren.

Cemos speelt zich af op het Cebis-bedieningsscherm en bestaat uit drie delen: op het erf geeft het advies over ballast en bandenspanning, op het land helpt de software bij het afstellen van het werktuig en tijdens het werk doet Cemos suggesties om de werking of efficiëntie te verbeteren.

Tijdens het maaien helpt het systeem de chauffeur bijvoorbeeld om een kopakkermanagement-sessie op te zetten, en -als er gewerkt wordt met Isobus- ook bij het toewijzen van functietoetsen.

In 2019 probeerden we het Cemos-systeem uit met een getrokken cultivator.

Via een update

De licentie voor de Cemos-software kost bruto €3.900. Ook trekkers van bouwjaar 2018 en 2019 kunnen worden geüpdatet met de software, mits deze een traploze transmissie hebben en Cebis-bediening. Claas laat weten dat geen extra meerprijs te rekenen voor de nieuwe software die betrekking heeft op het maaien. Wie reeds een trekker met Cemos heeft, kan deze gratis laten updaten.

Cemos is leverbaar op traploze Claas-trekkers met Cebins-bediening. Het gaat om de Arion 500, Arion 600, Axion 800 en Axon 900 en Axion 900 TT-series. Volgens de fabrikant is Cemos bruikbaar bij elk merk maaiers.

Cemos is leverbaar op traploze Claas-trekkers met Cebins-bediening. Het gaat om de Arion 500, Arion 600, Axion 800 en Axon 900 en Axion 900 TT-series. Volgens de fabrikant is Cemos bruikbaar bij elk merk maaiers.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas viert 20-jarig jubileum fabriek in Le Mans

Op 23 februari 2023 ondertekenden Helmut Claas en Patrick Faure het contract voor overname van trekkerdivisie Renault.
Afbeelding artikel

Claas investeert € 44 miljoen in modernisering fabriek

Claas heeft € 44 miljoen geïnvesteerd in het moderniseren van zijn locatie in Harsewinkel (D.) voor de productie van combines Trion en...
Afbeelding artikel

Hellmann Worldwide Logistics opent groot magazijn voor Claas

Hellmann Worldwide Logistics opent een nieuw magazijn voor machinfabrikant Claas met een oppervlakte van 18.000 m2 in Oelde (D.).
Beheer
WP Admin