fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bobcat maakt compacte wiellader

Het (over)zicht vanuit de overdrukcabine is prima dankzij de lage hoeken in de voorruit en het ontwerp van de motorkap, twee glazen deuren en een achteruitrijcamera.

De eerste compacte L85-wiellader van Bobcat rolde onlangs van de productielijn. Die valt samen met de kleinere L65 in het midden van de toekomstige L-serie compacte wielladers, waarmee Bobcat onder andere op de agrarische markt mikt.

De nieuwe lijn compacte wielladers is ‘vanaf nul’ ontworpen en opgebouwd uit beproefde onderdelen. Motor, assen, elektronica en hydraulica komen van Bobcat zelf of de bekende toeleveranciers; veel componenten zitten ook al in de compacte (schrank)laders, minigraafmachines en verreikers van de fabrikant.

Uiteindelijk moet de L-serie uit zes tot zeven modellen gaan bestaan. De L85 (en de kleinere L65, die op hetzelfde ‘platform’ is gebouwd) vormen dan de middenmoot; er komt nog een platform boven een eentje eronder.

Tot 30 km/u

De L85 is voorzien van een 68 pk sterke Bobcat D24-motor (fase V) en kan tot 30 km/u rijden. Hij weegt net boven de 5 ton, is 2,50 meter hoog en heft tot 3,25 meter. Standaardbak ik 0,8 kuub groot, opties gaan van 0,6 tot 1,2 kuub. Er is een ruime keuze in andere aanbouwdelen die via het Power Quick-Tach-systeem (compatibel met veelgebruikte standaardkoppelingen) snel te verwisselen zijn.

Om die vele aanbouwdelen te bedienen is er het Advanced Attachment Control. Hiermee schakelt de chauffeur met één knopdruk over op een alternatief bedieningspatroon. Diverse bedieningsfuncties zijn in zo’n gebruikerssetting te programmeren, denk aan motortoerental en rijsnelheid. Starten gaat met een sleutel, maar eenmaal begonnen is de motor ook met soft-touchknoppen op de rechterconsole aan en uit te zetten. Verder is er een automatische parkeerrem en hellingsassistentie.

Lees verder onder de foto

De compacte wiellader is dankij de vele voorzetstukken multi-inzetbaar. Bobcat mikt ook op de landbouw.

De compacte wiellader is dankij de vele voorzetstukken multi-inzetbaar. Bobcat mikt ook op de landbouw.

Overdrukcabine

De cabine is heeft een overdruk en is volledig afgesloten, waarmee hij voldoet aan de veiligheidseisen van niveau FOPS II. Aan beide zijden zit een volledig glazen deur waardoor het zicht rondom goed is. Een achteruitkijkcamera completeert dat. Cabineverwarming is standaard, (fabrieks)optie een volledig verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem.

Importeur Inter-Techno heeft de eerste twee L85’s besteld en verwacht die in april in Nederland. Prijzen zijn nog niet bekend, maar de machine’s zullen ‘in de middenmoot’ zijn geprijsd.

De eerste L85 rolt van de band in Tsjechië. De capaciteit van de nieuwe productielijn is ongeveer 1.000 machines per jaar. Over enkele maanden zouden de eerste exemplaren in Nederland moeten zijn.

De eerste L85 rolt van de band in Tsjechië. De capaciteit van de nieuwe productielijn is ongeveer 1.000 machines per jaar. Over enkele maanden zouden de eerste exemplaren in Nederland moeten zijn.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Weidemann presenteert Hoftrac 1260LP

Deze wiellader is een doorontwikkeling van de 1240LP en beschikt over een hydraulische aandrijving met voor elk wiel een eigen motor....
Afbeelding artikel

Maatschap Wijnberg: ‘Claas TORION Compact is wendbaar en betrouwbaar’

Geen vergelijkend onderzoek via internet. Geen bezoek aan een landbouwbeurs. Voor Moniek en Erwin Wijnberg was het direct duidelijk. De nieuwe...
Afbeelding artikel

Bobcat komt met wielladers

Machinefabrikant Bobcat breidt het productgamma uit met wielladers en presenteert hiervan vier nieuwe modellen. Machinefabrikant Bobcat, onderdeel van Doosan, start met...
Beheer
WP Admin