fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bijzonder bezit: Aardbeiplantenrooier

Niels Huijsmans (24) is samen met zus Charlotte eigenaar van HG Eerenburg. Ze lieten een speciale plantenrooier bouwen. Dankzij de knikdissel rooit deze één bed in twee keer vanaf dezelfde vaste rijpaden.

Eerenburg teelt 90 hectare aardbeien, waarvan 20 hectare wachtbeddenteelt: de jonge planten die volgend seizoen aardbeien gaan dragen. De ondernemers besloten om de rooier hiervoor naar eigen inzichten en wensen te laten bouwen. De enorme bandenmaat en de lengte vallen op, maar het bijzondere zit in de manier waarop de rooier één breed bed in twee helften rooit.

Waarom zelf wachtbedplanten opkweken?

“Het wortelgestel van wachtbedplanten is sterker dan van trayplanten, dat merk je. Daarom wilden we dat graag weer zelf gaan doen.”

Je koos niet voor de gebruikelijke 1,50 meter?

“Bij 3 meter heb je minder rijsporen en netto meer planten per hectare. We hadden al een zelfrijdende spuit die op 2,25 tot 3 meter spoorbreedte kan, die zetten we nu ook in bij de plantenteelt.

Lees verder onder de foto

Wat waren de opties voor de rooier?

“We telen op bedden van 2,60 meter. Een rooier die dat in één werkgang kan rooien, zou erg veel zeef- en laadcapaciteit moeten hebben. Tweede optie was een verstekrooier die een half bed rooit, maar dat zou te veel wringing in de trekker/rooiercombinatie kunnen geven.

Wat is het geworden?

“We kozen voor ‘half in verstek’. De trekker staat nu op 3 meter spoorbreedte en rijdt over de vaste rijpaden. De dissel van de rooier die we lieten bouwen kan iets zwenken. Eerst rooien we de ene helft van het bed, daarna de andere helft. Het wielstel van de rooier staat op grote, brede banden en is stuurbaar. Het linker wiel rijdt op het zojuist gerooide bed, het rechter net rechts van het bed.”

Lees verder onder de foto

Hebben jullie nog meer bijzondere machines?

“We werken met gewassensoren, maar dat is erg arbeidsintensief. We konden geen autonoom werkend voertuig vinden, dus bouwden we dat vorig jaar zelf, samen met mechanisatiebedrijf Kriesels in Wouw. Die machine draait probleemloos in onze plantentunnels. Dit jaar willen we er ook het veld mee in.”

Tekst en foto‘s: Matthijs Verhagen

Wielaandrijving, vlakstelling en in halfverstek achter de trekker rooien; de rooicapaciteit in deze aardbeiplanten komt op  zo’n 2 hectare per dag.

Wielaandrijving, vlakstelling en in halfverstek achter de trekker rooien; de rooicapaciteit in deze aardbeiplanten komt op zo’n 2 hectare per dag.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fox 6650 met Kemper-bek terug op het oude nest

Naam: Hendrie Loman Bedrijf: Loon- en grond­verzetbedrijf Loman Plaats: Luttenberg (Ov.) Na 28 jaar keerde de Fox 6650 met Kemper-bek weer...
Afbeelding artikel

Veel ijzer, weinig uren: White 4-270 kniktrekker

In de bijna 400 edities die TREKKER rijk is verschenen veel pareltjes van machines. Zo ook de White 4-270 kniktrekker van...
Afbeelding artikel

Bijzonder bezit: Hydraulische ladingzekering

Met een aantal persen in de schuur verplaatst Alex Dijkstra uit Grijpskerk op jaarbasis vele duizenden balen. Om het transport veiliger...
Beheer
WP Admin