fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere na 10 jaar weer marktleider

Foto: Bob Karsten

John Deere nam met 649 verkochte trekkers 2019 het marktleiderschap terug van New Holland, die in dat jaar 600 trekkers verkocht. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van brancheorganisatie Fedecom. In 2018 had New Holland voor het tiende jaar op rij het marktleiderschap, met slechts een trekker verschil.

John Deere verkocht in heel 2019 649 trekkers, en stoot daarmee New Holland van de koppositie, blijkt uit de verkoopcijfers die brancheorganisatie Fedecom onlangs publiceerde. New Holland, sinds 2009 marktleider op de Nederlandse trekkermarkt, verkocht 600 trekkers. De derde plek is voor Fendt, met 427 verkochte trekkers. Deze jaarcijfers per merk mogen op grond van mededingingswetgeving pas na 12 maanden worden vrijgegeven.

In 2008 had John Deere voor het laatst het marktleiderschap in handen, met 19 trekkers verschil van New Holland. Een jaar later nam New Holland die positie over met 156 meer verkochte trekkers. In de jaren daarna bleef New Holland op kop. In 2014 en 2018 kwam John Deere al dichtbij om de positie over te nemen, met respectievelijk 4 en 1 trekker(s) verschil.

Achter John Deere en New Holland is de derde plaats voor Fendt, met 427 verkochte trekkers.

Agco groeit sterk

Grootste stijger in verkoopaantal, is het Agco-concern, met in het bijzonder het merk Valtra. Het merk Valtra verkocht in 2019 184 trekkers; dat zijn er 47 meer dan in 2018. Ook Fendt en Massey Ferguson verkochten fors meer trekkers dan het jaar ervoor: respectievelijk 35, en 25 stuks. Het CNH-concern zag de grootste daling in verkoopaantallen: er werden in 2019 54 minder Case IH-trekkers verkocht, 41 minder New Holland’s en ook Steyr verkocht 2 stuks minder dan in 2018.

Iseki aan kop in compact

Bij de compact trekkers is het marktleiderschap van New Holland overgenomen door Iseki. Het merk verkocht 140 trekkers in 2019. Dat waren er 35 meer dan het jaar ervoor. Het is daarmee ook met 33% groei de grootste stijger binnen dit segment.

Op de tweede plaats komt New Holland met 133 compacttrekkers. De derde plaats is voor John Deere, met 120 stuks. Onderaan de lijst staat Massey Ferguson met 6, wat overigens wel 2 trekkers meer is dan in 2018. De grootste dalers zijn Kioti en New Holland. Zij verkochten namelijk allebei 15 trekkers minder dan het jaar ervoor.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eerste kwartaal 2024 rooskleurig voor trekkerverkoop

In het eerste kwartaal van 2024 noteert brancheorganisatie Fedecom 567 nieuw-verkochte trekkers; 56 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

Stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende machineprijzen veroorzaakt een flinke daling in de trekkerverkoop in Italië.
Beheer
WP Admin