Terug naar nieuwsoverzicht

Horsch test autonome werktuigdrager

Duitse fabrikant Horsch laat in een video een kleine preview zien van een autonome werktuigdrager. “Ze rijdt!” staat er bij het geplaatste filmpje. Het lijkt te gaan om een eerste prototype van het model waar de fabrikant in 2019 al patent op heeft aangevraagd. Volgens Horsch is werken met de autonome machine “veel leuker dan in een saaie cabine zitten”.

In de patentaanvraag die Horsch in 2019 deed voor een autonome werktuigdrager, staat de nieuwe machine beschreven als “autonoom landbouwvoertuig voor het vervoeren van ten minste één landbouwwerktuig”. Het chassis van de machine heeft ten minste twee bestuurbare wielen en/of rupsbanden. Aan de machine kan een werktuig bevestigd worden. Verder is de machine voorzien van omgevingssensoren die kijken of er obstakels in de buurt zijn.

De besturingseenheid kan worden verbonden met gps zodat hij, bijvoorbeeld met taakkaarten, volledig autonoom kan werken.

Autonoom werken is leuker

Op het Twitterbericht dat Horsch CEO Philip Horsch plaatste over deze autonome machine waren niet alle reacties dolenthousiast. Zo gaf iemand aan dat zo’n ontwikkeling wel leuk is, maar dat die liever zelf met de trekker op het land aan het werk is. Horsch reageert: “Dankzij de autonomie zullen we nog meer in de buurt van ons materieel in het veld kunnen zijn. Controleren, kijken en bijstellen. In plaats van in een saaie cabine te zitten – het zal veel leuker zijn!”

Verder geeft Horsch aan dat het getoonde model om te beginnen een hydrostatische aandrijving heeft, maar het bedrijf werkt aan een vario-transmissie voor de serieproductie.

Zoals nu lijkt geeft Horsch deze week meer informatie vrij over de nieuwe machine. Tot nu toe houden ze meer informatie over deze ontwikkeling voor zichzelf.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome projecten voor zaai- en pootmachines

Zelfrijdende zaai- en pootmachines zijn in het verleden een echte zeldzaamheid gebleken. Wellicht kunnen autonomie en de projecten die nu lopen...
Afbeelding artikel

Eerste hectares autonome werktuigdrager Horsch

De autonome werktuigdrager van Horsch heeft zijn eerste hectares mais gezaaid. Sinds afgelopen vrijdag is de autonome machine van de Duitse...
Afbeelding artikel

Horsch: “Veldspuit in de toekomst niet langer voor gif”

Directeur van machinefabrikant Horsch, Michael Horsch, ziet een toekomst voor zich waarin de landbouw bijna volledig met biologische bestrijdingsmiddelen werkt en...