fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Camera herkent ongewenste planten en zwerfafval

De MowHawk-camera wordt op een maaier of klepelbak gemonteerd en herkent hier ongewenste planten of zwerfafval. Foto's: MowHawk

Provincie Overijssel maait komend jaar wegbermen met MowHawk-camera’s die ongewenste planten en zwerfafval herkennen. De slimme camera is straks ook te koop.

De nieuwe MowHawk (ofwel: maai-havik), is een slimme camera die voorop een maaier of klepelbak wordt gemonteerd en daar planten of zwerfvuil herkent. De MowHawk herkent ongewenste planten zoals de reuzenberenklauw of de Japanse duizendknoop. Deze exotische planten komen van oudsher niet in Nederland voor en zijn schadelijk voor mens en natuur, vertelt projectleider Renee Roeleveld. Als de locatie van deze planten zijn geregistreerd, kan een gemeent gericht actie ondernemen.

De slimme camera werkt middels computer vision van het Twentse bigdatabedrijf Datacadabra uit Enschede. Het waargenomen beeld wordt razendsnel vergeleken met beelden in de achterliggende software, en een algoritme bepaald of zo’n camerabeeld overeenkomt met een ongewenste plant. De camera heeft hierdoor volgens Roeleveld leermogelijkheden.

Lees verder onder de foto

De MowHawk is in opdracht van de provincie Overijssel ontwikkeld. Dit jaar wordt de camera gemonteerd op 2 bermmaaiers die aan het werk gaan in de provincie Overijssel.

De MowHawk is in opdracht van de provincie Overijssel ontwikkeld. Dit jaar wordt de camera gemonteerd op 2 bermmaaiers die aan het werk gaan in de provincie Overijssel.

Ook afval in beeld

Naast het herkennen van onkruiden, herkent de camera ook zwerfvuil. De MowHawk-camera stuurt de beelden hiervan naar een bermbeheerder. Die beheerder kan aan de hand van de data precies vastleggen waar exoten groeien en waar veel zwerfafval ligt. Schoon bermmaaisel (vrij van afval) kan regionaal worden verwerkt en afgezet als bodemverbeteraar in de landbouw of als toevoeging aan een vergister.

Ook bruikbaar op grasland

De oplossing is ontwikkeld voor innovatief bermbeheer, maar ook in de agrarische sector kan de MowHawk handig zijn. Het is technisch mogelijk om de camera te leren om nesten van weidevogels te herkennen, en Jacobkruiskruid te zien. Als de camera iets bijzonders registreert, dan wordt de locatie geregistreerd door middel van gps. Dat betekent dat als de MowHawk een nestje herkent, de chauffeur wel zelf actie moet ondernemen. Een andere praktijkoplossing is, om met de MowHawk in kaart te brengen waar veel onkruid in grasland staat. De werkbreedte van de camera is afgesteld op de breedte van de maaibalk, zodat er een zo hoog mogelijk resolutie beschikbaar is.

Lees verder onder de foto

Het waargenomen beeld wordt razendsnel vergeleken met beelden in de achterliggende software, en een algoritme bepaald of zo'n camerabeeld overeenkomt met een ongewenste plant.

Het waargenomen beeld wordt razendsnel vergeleken met beelden in de achterliggende software, en een algoritme bepaald of zo’n camerabeeld overeenkomt met een ongewenste plant.

Eerst in Overijssel

De MowHawk is in opdracht van provincie Overijssel ontwikkeld en wordt dit jaar gemonteerd op twee bermmaaiers. Naast de MowHawk levert Datacadabra ook de software voor de verwerking van de gegevens. Het camerasysteem bestaat uit vier modules voor bermbeheer (Vision, Tracking, Base, Cloud) die samen te koop zijn voor € 25.000. Hierbij komen jaarlijkse service, onderhoud en kalibratie (€ 7.500) en licentiekosten (€ 7.500). Wanneer de MowHawk wordt aangepast voor de landbouw zal de prijs opnieuw bepaald moeten worden. Dit is afhankelijk van de module invulling die gewenst is voor de landbouw.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken-camerabesturing via iQblue Weeder op één Isobus-terminal

Met de software iQblue Weeder is Lemken er in geslaagd de complete Isobus-besturing van de schoffelmachine op één scherm weer te...
Afbeelding artikel

Schoffelen met camera-correctiesysteem

Een nieuwe schoffel met camera-correctiesysteem kopen? Bekijk eerst dit overzicht van camera-correctiesystemen voor schoffelbalken.
Afbeelding artikel

Camerasysteem op Krone-frontmaaiers DLG-gecertificeerd

De Duitse machinefabrikant Krone heeft een DLG-certificering gekregen voor het camerasysteem op zijn frontmaaiers.
Beheer
WP Admin