fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fabrikant John Deere ziet omzet 9 procent dalen

HSK401789

Deere & Company, de fabrikant van John Deere, zag in het fiscale boekjaar 2020 de omzet met 9% dalen. Ondanks dat werd in het vierde kwartaal 2020, 5% meer winst geboekt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

De winst in het vierde kwartaal van Deere & Company’s fiscale boekjaar 2020, dat sluit op 1 november 2020, kwam uit op $ 757 miljoen (ruim € 640 miljoen).

Het volledige boekjaar eindigde met een lagere omzet en winst vanwege de coronacrisis. De omzet daalde met 9% naar $ 35,5 miljard, de nettowinst zakte met 15% naar $ 2,75 miljard. De winst per aandeel ging van $ 10,15 naar $ 8,96 in het boekjaar 2019-‘20. Van de totale omzet was $ 31,3 miljard afkomstig uit de verkoop van trekkers en andere machines. De bijzondere lasten voor afboekingen en herstructureringskosten waren in 2020 beduidend hoger en kwamen uit op bijna € 460 miljoen na belastingen.

Het Amerikaanse concern gaat voor het komende boekjaar uit van een winst van $ 3,6 miljard tot $ 4 miljard.

Solide jaar ondanks coronacrisis

CEO John May spreekt van een ‘solide jaar ondanks de uitdagingen vanwege de pandemie’. Voor het komende jaar verwacht Deere te profiteren van duidelijk betere condities op de agrarische markt en een stabilisatie op de markten voor de bouw en bosbouw. “Hogere prijzen voor gewassen en betere basiscondities zorgen voor nieuw optimisme in de agrarische sector en meer vraag naar trekkers en landbouwmachines”, aldus May.

In het vierde kwartaal steeg vooral de omzet van de agrarische machines, die pluste 8% naar bijna $ 8,7 miljard. De operationele winst in de agrotak steeg met 63% naar $ 860 miljoen, vooral door hogere prijzen.

Voor het nieuwe jaar gaat Deere uit van 10 tot 15% meer omzet in de land- en tuinbouwmarkt. De Noord-Amerikaanse markt gaat het daarbij met een plus van 5 tot 10% duidelijk beter doen dan de Europese markt die tot 5% groeit, volgens de prognose van Deere.

Financiële tak floreert

De omzet van de financiële tak John Deere Capital Corporation bleef in het hele fiscale jaar 2020 met $ 2,81 miljard vrijwel gelijk. De winst was net iets hoger en kwam uit op $ 425 miljoen. Het totaal aan uitstaande financiering in de portfolio van de financieringstak bedroeg $ 38,7 miljard eind boekjaar, dat is 1% meer dan een jaar eerder.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Uitgelekt: John Deere T5-combine komt eraan

Op een Facebook-pagina staan foto’s van een nieuwe T5-maaidorser van John Deere. Is dit de opvolger van de T-serie uit 2015?
Afbeelding artikel

Machinepark met voor elke klus een passende bak

TREKKER bekijkt de kilverbakken en dozerbakken in het machinepark van Dave Straathof: een waar kilverparadijs.
Afbeelding artikel

John Deere introduceert nieuwe 5M-trekker

John Deere heeft zijn 5M-trekkerserie uitgebreid met model 5M 130.
Beheer
WP Admin