Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste kentekenplaat landbouwvoertuigen onthuld

Foto: Valerie Kuypers

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de eerste nieuwe kentekenplaat voor landbouwvoertuigen onthuld.

De plaat, met kenteken TBB-01-B, werd aangeboden aan Aldert van der Spek, directeur bij Van der Spek Groen, Grond en Infra. De Rijksdienst voor Wegverkeer RDW begint met de onthulling van de eerste kentekenplaat aan een informatiecampagne over de registratie- en kentekenplicht. Eigenaren van trekkers en andere landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen, moeten hun bestaande voertuigen vanaf 1 januari 2021 registeren bij de RDW. Er geldt hiervoor een overgangstermijn van een jaar.

Verhogen maximumsnelheid

De kenteken- en registratieplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u voor landbouwvoertuigen. Bestuurders die die 40 km/u willen rijden, moeten daarvoor vanaf 2021 een kentekenplaat voeren. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde landbouwvoertuigen in ons land, ongeacht hoe snel ze kunnen rijden, een kentekenplaat hebben. Nieuwe landbouwvoertuigen moeten vanaf 1 januari 2021 direct geregistreerd worden en een kentekenplaat voeren.

“Ik ben erg blij dat we na jaren van overleg nu samen met de sector deze mijlpaal bereikt hebben. De snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt onder meer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid. Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk bovendien makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig’, aldus Van Nieuwenhuizen.

Meer over het trekkerkenteken lees je in onze 4-delige serie over dit onderwerp.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Zorg dat je trekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken WAM-geregistreerd zijn bij RDW.
Afbeelding artikel

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Meld je geregistreerde voertuig aan bij je verzekeraar. Dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister.
Afbeelding artikel

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Kentekenplicht geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg, op een enkele uitzondering na.
Beheer
WP Admin