Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste kentekenplaat landbouwvoertuigen onthuld

Foto: Valerie Kuypers

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de eerste nieuwe kentekenplaat voor landbouwvoertuigen onthuld.

De plaat, met kenteken TBB-01-B, werd aangeboden aan Aldert van der Spek, directeur bij Van der Spek Groen, Grond en Infra. De Rijksdienst voor Wegverkeer RDW begint met de onthulling van de eerste kentekenplaat aan een informatiecampagne over de registratie- en kentekenplicht. Eigenaren van trekkers en andere landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen, moeten hun bestaande voertuigen vanaf 1 januari 2021 registeren bij de RDW. Er geldt hiervoor een overgangstermijn van een jaar.

Verhogen maximumsnelheid

De kenteken- en registratieplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u voor landbouwvoertuigen. Bestuurders die die 40 km/u willen rijden, moeten daarvoor vanaf 2021 een kentekenplaat voeren. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde landbouwvoertuigen in ons land, ongeacht hoe snel ze kunnen rijden, een kentekenplaat hebben. Nieuwe landbouwvoertuigen moeten vanaf 1 januari 2021 direct geregistreerd worden en een kentekenplaat voeren.

“Ik ben erg blij dat we na jaren van overleg nu samen met de sector deze mijlpaal bereikt hebben. De snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt onder meer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid. Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk bovendien makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig’, aldus Van Nieuwenhuizen.

Meer over het trekkerkenteken lees je in onze 4-delige serie over dit onderwerp.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Registratie trekker op maatschap niet meer dit jaar

De registratie van landbouwvoertuigen op naam van een maatschap wordt mogelijk gemaakt, maar niet meer dit jaar. Registratie op naam van...
Afbeelding artikel

Status trekker-APK: 2.500 trekkers, 300 keurmeesters

Bij de RDW zijn inmiddels 2.500 trekkers aangemeld die sneller kunnen dan 40 km/uur. Een gedeelte hiervan zal een Algemene Periodieke...
Afbeelding artikel

Trekkers registreren kan niet op naam van maatschap

Brancheorganisatie Cumela voor loonbedrijven en LTO Nederland adviseren om even te wachten met de registratie van landbouwvoertuigen bij de RDW als...