fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

DeltaRow-zaaien verbetert opbrengst

Lemken Azurit zaait in DeltaRow-patroon bij drie verschillende zaaidichtheden. Bij 80.000 maiszaden/ha was de meeropbrengst ten opzichte van zaaien in rijen 4,5%.

Onderzoek aan de Osnabrück University of Applied Sciences bevestigt dat de DeltaRow-zaaimethode van de Azurit, een precisiezaaimachine van Lemken, de gewasopbrengst verhoogt ten opzichte van conventionele machines die in enkele rijen zaaien.

De meeropbrengst is bij alle proefvarianten aangetoond, maar was het duidelijkst bij een in de regio gebruikelijke zaaidichtheid van 80.000 maiszaden/ha. In vergelijking met zaaien in een enkele rij was de maisopbrengst rond de 4,5 procent hoger, de netto-energie lactatie (NEL) 8,2 procent hoger, de verteerbare energie (VE) 7,9 procent hoger en de gasopbrengst (in energiecentrales) 5,4 procent hoger.

Bij DeltaRow hebben de planten ongeveer 70 procent meer ruimte tot hun beschikking vergeleken met traditioneel zaaien, en kan het wortelstelsel zich beter ontwikkelen, aldus Lemken. De plant beschikt zo over meer water en voedingsstoffen.

Het onderzoek startte voorjaar 2020 in Borken (over de grens bij Winterswijk, Gld.) met zaaidichtheden van 70.000, 80.000 en 90.000 zaden per hectare. Bodembewerking, ras en de zaai- en oogsttijdstippen waren steeds gelijk, de zaaitechniek dus niet.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Väderstad Proceed: zaadje voor zaadje met precisie

Met de Proceed slaat ­Väderstad nieuwe piketpaaltjes op het terrein van de zaaitechniek. De machine, die het bedrijf eigenlijk op de...
Afbeelding artikel

8-rijige zaaimachine in Amazone’s Precea-serie

Amazone breidt de Precea-serie uit met een nieuwe 8-rijige precisiezaaimachine. De Precea 6000. Van dit type komen twee versies: de opklapbare...
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Beheer
WP Admin