fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zo werkt de Zasso XPower

Demo van het electrocuteren van het probleemonkruid knolcyperus

De Zasso XPower, het apparaat dat onkruid bestrijdt middels elektriciteit, lijkt een kansrijk initiatief tegen het probleemonkruid knolcyperus. Maar hoe werkt deze machine nu precies?

De Zasso XPower bestaat uit twee delen. Achterin de hef hangt een generator voor wisselstroom met achttien transformatoren en frequentieregelaars. De generator achterop vraagt volgens de fabrikant 50 pk per meter werkbreedte, dus voor 3 meter 150 pk. Volgens Zasso-dealer Intrak is dat wat te optimistisch. De demo-Zasso is opgebouwd op een 250 pk New Holland. Een 150 pk-trekker heeft er een flinke kluif aan, zegt Intrak. “We hebben al een paar keer meegemaakt dat bij veel onkruid, dus stroom, de turbo begon te fluiten.”

In de fronthef hangt een frame met drie rijen strijkers. Per rij achttien strijkers. De strijkers bestaan uit flexibele lamellen van roestvrij staal. De voorste twee rijen zijn de pluspool, waar de energie naar de planten wordt gevoerd. De achterste rij is de minpool. Het gewicht van de combi bedraagt 2 ton.

De machine van Zasso rijdt met 1,5 kilometer per uur over het land en jaagt 4.000 tot 8.000 volt door de planten. De stroom loopt van het blad tot aan de wortelen via de weg van de minste weerstand: de vloeistof in de plant. De planten warmen op door de stroom, waardoor aanwezige eiwitten stollen. Dat is een onomkeerbaar proces. Sappen worden gas en zetten uit. Daardoor beschadigen de celwanden van een plant. Door de beschadigde celwanden loopt de vloeistof eruit en verdroogt de plant. Een voordeel ten opzichte van conventionele mechanische bestrijding is dat elektrificatie de hormoonhuishouding in de plant niet verstoord, waardoor geen hergroei plaats vind. Planten maken in de groeikern het hormoon auxine aan en in de wortelpunten citokinine. Maai je de plant bovengronds af, dan wordt plots geen auxine meer aangemaakt, maar wel citokinine. Dat is voor een plant het signaal opnieuw uit te lopen. Schoffels je een deel van de wortels weg, dan gaat de plant juist nieuwe wortels aanmaken. Bij elektrificatie blijft de verhouding auxine en citokinine gelijk, dus gaat de plant minder snel nieuw weefsel aanmaken.

De werking is het best onder droge omstandigheden, omdat anders te veel energie verloren gaat via de vochtige bodem. Er is ongeveer 300 joule per plant nodig om een plant te doden.

Een Zasso XPower staat in de prijslijst voor globaal € 195.000. Intrak verwacht dat de Zasso vooral een loonwerkmachine wordt, die bij diverse klanten zal worden ingezet. Vooralsnog verzorgt Intrak zelf demo’s en opdrachten bij klanten in loonwerk. Intrak rekent daarvoor € 250 per uur. De eerste ervaring is dat veehouders, die het gevaar van knolcyperus nog niet genoeg onderkennen, aanhikken tegen dit tarief, maar dat akkerbouwers het tarief vrij billijk vinden.

Een video-impressie van de machine (Bron – Zasso)

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Continental gaat onkruid te lijf met hogedrukstraal kokend water

Continental levert niet alleen banden maar ook oplossingen voor precisielandbouw, zoals met kokend water onkruid verwijderen.
Afbeelding artikel

Rootwave lanceert eWeeder aangedreven door trekker

De Britse fabrikant RootWave brengt zijn eerste elektrische robotwieder op de markt: de Rootwave eWeeder.
Afbeelding artikel

‘Effectiever en sneller schoffelen met smart camera sideshift’

Met de cameragestuurde sideshift van Wifo kun je nauwkeuriger schoffelen, ervaart Bram Lommerts van SPNA.
Beheer
WP Admin