fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker: ‘Maaiers mogen gewoon niet stilstaan’

Foto: Kamps de Wild

Loonwerkbedrijf Donselaar kiest voor bedrijfszekerheid met de Disco-vlindermaaiers van Claas.

Het loonwerkbedrijf uit Woudenberg is onlangs overgestapt op Disco-vlindermaaiers van Claas. Deze zijn bij uitstek geschikt voor grote percelen. Maaiwerk voor loonwerkbedrijven zal gaan groeien, verwacht eigenaar Ronald van Donselaar. “Landbouwbedrijven worden groter, dan is loonwerk vaak interessanter.”

Donselaar BV is een loonwerkbedrijf in Woudenberg. Het bedrijf verricht met rond de twintig medewerkers grondverzet, sloopwerk, transport, werk voor spoorwegen en ook veel werk voor agrariërs in de regio. Veelal is dat de maisoogst, maar ook mest injecteren en maaiwerk behoort tot de werkzaamheden. Dat laatste in combinatie met harken en oprapen. ‘Voor de boer is ons verzorgingsgebied zo’n beetje 15 kilometer in de omtrek van Woudenberg”, zegt Van Donselaar.

Overstap op Claas-triple maaier

Sinds de komst van triple-maaiers in 2004 heeft Van Donselaar diverse merken gehad. “Ik liep vaak tegen het probleem aan dat de maaiers niet lang genoeg meegaan; vier, maximaal vijf jaar.” Dat moet anders kunnen, dacht de loonwerker. “Ze stonden geregeld stil in het veld. En dat kan gewoon niet. Voor de klant wil je niet dat je een aantal uren niet kunt maaien omdat de maaier kapot is.” Probleem voor Van Donselaar waren de veel te hoge onkosten. Hij ervoer met name problemen in de aandrijflijn.

Van Donselaar maait aan loonwerk 2.500 en 3.000 hectare per jaar. Medio 2019 besluit hij om twee nieuwe triple-maaiers aan te schaffen. ‘Ik heb collega’s gevraagd welke maaiers zij het beste vonden en ben naar de beurs in Hannover geweest. Uiteindelijk bleven er twee opties over: Claas en Krone. Ik heb voor Claas gekozen.” De loonwerker kan er bijna 10 meter in één keer mee maaien.

Foto: Kamps de Wild

Foto: Kamps de Wild

Degelijke machine met weinig poespas

Gevraagd naar de reden waarom het uiteindelijk twee Disco 9200 C Contour-maaiers zijn geworden, antwoordt Donselaar: “De machine geeft een goed maaibeeld. Je kunt er netjes mee maaien. Maar misschien nog wel belangrijker: het is een degelijke machine met weinig poespas. Wat er niet opzit kan ook niet kapot, denk ik dan maar.”

Nog een reden voor de aanschaf van de Disco 9200 C Contour-maaiers was dat De Kruyf Nijkerk als dealer van Kamps de Wild in de buurt zit. Van Donselaar: ‘Als er dan iets is met een machine, heb je service dichtbij. Je wilt maximale zekerheid voor jezelf en voor je klant. Ik hoop dat ik met deze vlindermaaiers van Claas minimaal zeven jaar vooruit kan, misschien wel langer.”

Van Donselaar heeft uiteindelijk niet gekozen voor de business edition van Claas. Met deze maaier met telescooparmen, zou hij extra maaibreedte kunnen halen. Van Donselaar: “Maar dat betekent ook dat je zwaardere trekkers moet hebben. Het is ook een kostenoverweging. Met de gewone Disco kan ik prima uit de voeten. Een zwaardere trekker met zwaardere maaiers vind ik meer nadelen dan voordelen opleveren.”

Hij koos ook niet voor de autoswather-variant: een Claas die maait en gras direct op het zwad legt. Donselaar: “Die is eigenlijk alleen geschikt voor biomassa.”

Zelf maaien of loonwerker inhuren?

Is het voor de boer interessanter om gras te laten maaien door loonwerkers of het toch zelf te doen? Van Donselaar: “Ik merk twee richtingen. Agrarische bedrijven worden steeds groter. En heb je meer hectares, dan loont het misschien om zelf machines aan te schaffen. Anderzijds: meer hectares is meer maaitijd. De hele bedrijfsvoering neemt toe, heb je dan nog wel tijd om te maaien?

Van Donselaar ervaart dat steeds meer boeren kiezen voor loonwerk als het om maaien gaat.

Hij geeft daarbij een voorbeeld. “Pas was er een boer hier in de buurt die een groot areaal (40 hectare) zelf maaide. Was hij tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds mee bezig. Maar het gras ging veel te droog de kuil in. Met onze vlindermaaiers hadden we dat in de helft van de tijd gedaan en met een betere graskwaliteit. Ik denk toch dat de trend is dat boeren die grote percelen moeten maaien, beter af zijn met loonwerk. Minder investeren, bedrijfszeker en grote breedtes om mee te maaien. De maaimachines die we nu hebben, heb je in je eentje binnen tien minuten operationeel.”

In zelfrijdende maaiers gelooft Donselaar niet. “Ik heb er even naar gekeken, maar het nadeel is toch dat die een groot deel van het jaar stilstaan. De Claas-vlindermaaiers passen achter elk trekkermerk. En een trekker kun je het hele jaar gebruiken.”

Voor Van Donselaar staat echter voorop dat een maaier altijd moet werken. “Maaiers mogen gewoon niet stilstaan.” Hij werkt inmiddels een jaar met de Disco-maaiers van Claas en de machines hebben hem nog niet in de steek gelaten.

Lees meer over de machines van Claas en de laatste Claas-acties

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Maatschap Wijnberg: ‘Claas TORION Compact is wendbaar en betrouwbaar’

Geen vergelijkend onderzoek via internet. Geen bezoek aan een landbouwbeurs. Voor Moniek en Erwin Wijnberg was het direct duidelijk. De nieuwe...
Afbeelding artikel

Het beste van Claas in 2020

Onze partner Kamps de Wild blikt terug op het beste van Claas in 2020. De Torion-serie werd verrijkt met de  De...
Afbeelding artikel

Loonwerker kiest voor Claas Disco 9200-maaier

Kwalitatieve maaiers zijn er meer dan voldoende in de markt. Voor Claas speelt klantbeleving misschien nog wel een belangrijker rol dan...
Beheer
WP Admin