Terug naar nieuwsoverzicht

Krone experimenteert met aanbouwhakselaar

Verschillende maisbekken tot tien rijen passen op het 'pre-prototype'. - Foto: Krone

Krone werkt aan een maishakselaar voor gebruik in de hef van een zware trekker. Het gaat om een haksel-eenheid met messentrommel en korrelkneuzer, waar je weer diverse voorzetstukken mee kunt gebruiken.

De ontwikkeling van de hakselaar staat nog in de kinderschoenen; Krone wil het eigenlijk niet eens over prototype hebben maar rept van een ‘Funktionsmunster’, vrij vertaalt een probeersel om aan te tonen dat het technisch kan werken. De pre-proto moet verder duidelijk maken dat hakselkwaliteit en dieselverbruik niet onder doen voor een qua vermogen vergelijkbare BiG X 480 zelfrijder.

Er moet dan wel een trekker met een stevig motorvermogen voor, denk aan een Fendt 1050 Vario of Claas Xerion 5000. De hakseltechniek komt van de BiG X. Er zijn diverse voorzetstukken aan te koppelen, bijvoorbeeld een zes- tot tienrijige maisbek. Krone wil niets loslaten of het ook een grasvoorzet in overweging heeft. Net als bij de BiG X worden de voorzetstukken en de voorperswalsen hydraulisch aangedreven.

Op de vraag of de machinefabrikant vanuit de markt belangstelling heeft en daarom in deze ontwikkeling stapte, komt geen echt antwoord. Het zou ook een proefballonnetje kunnen zijn om eens te kijken hoe de markt op het nieuws reageert. Wanneer er een volwaardig prototype of een verkoopmodel moet staan, wil of kan Krone niet zeggen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

In beeld: nieuwe rupshakselaar G.M. Damsteegt

G.M. Damsteegt hakselde vandaag voor het eerst met de nieuwe rupshakselaar in het Zuid-Hollandse Zwartewaal. De nieuwe hakselaar heeft meer vermogen...
Afbeelding artikel

Grotere cabine op zescilinder Krone-hakselaars

Krone heeft haar zescilinder BigX-modellen een update gegeven. De motoren voldoen nu aan de Stage V-normen en als optie kun je...
Afbeelding artikel

Fotoserie sleutelaars - zelfrijdende hakselaar

Zeventien jaar geleden stond de reportage in TREKKER, inmiddels is de hakselaar al ruim twintig jaar oud. Maar nog altijd doet-ie...