fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robot voor een perfect zaaibed

Een groep innovatieve Nederlandse akkerbouwers in de Hoeksche Waard (H-WodKa) laat een veldrobot bouwen voor diverse ondiepe grondbewerkingen.

De zogenaamde Robotiller, is een lichte machine die over de hele breedte wordt afgesteund op verkruimelrollen voor een minimale bodemdruk. Tussen de verkruimelrollen zit een sneleg. De verkruimelrollen zijn in tweeën gedeeld, zodat de machine kan sturen.

“Met een totaalgewicht van 3 tot 4 ton wordt deze machine een stuk lichter dan een onbemande trekker zonder cabine”, legt akkerbouwer Leen Ampt uit. Hij is de woordvoerder van de H-Wodka-partnership, waaraan ongeveer 20 akkerbouwers deelnemen. “Het is ook geen autonome werktuigdrager om machines aan te hangen. We kiezen voor de ontwikkeling van een veldrobot alleen voor zaai- en pootbedbereiding.”

Nieuw concept voor veelzijdigheid

Het Robotiller-project maakt gebruik van een 50 kW waterstofcel als energiebron. Volgens de telers van H-Wodka is Waterstof de energiedrager voor het akkerbouwbedrijf van de toekomst. Het idee is om uiteindelijk het gebruik van de energiecel en de besturing, dat wil zeggen: het “hart en de hersenen” van de robot, uit te breiden om andere lichte wagens aan te drijven, bijvoorbeeld voor zaaien, wieden en sproeien.

Eerste demo in 2021

Het bedrijf Reedyk Hydrauliek in Klaaswaal bouwt in overleg met de telers een pré-prototype. De eerste demonstratie wordt in 2021 verwacht.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland toont elektrische T3-trekker in Turkije

New Holland toonde op een Turkse landbouwbeurs een primeur: de T3 Electric Power, met onder de motorkap een accupakket van 75...
Beheer
WP Admin