fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

In beeld: Eerste hectares met 15 meter brede SIP-maaier

In oktober maaide de eerste in Nederland verkochte bijna 15 meter brede SIP-maaier de eerste hectares gras. Deze machine is in eigendom van Koos Vos, veehouder in het Drentse 2e Exloërmond. Met die brede machine kan je bijzonder snel maaien. In het gunstigste geval ongeveer 25 hectare per uur.

De percelen in het gebied waar het bedrijf van Vos gevestigd is lenen zich goed voor de brede maaier. Een perceel van anderhalve kilometer lang met een oppervlak van ruim 15 hectare is hier eerder regel dan uitzondering. De veengrond in het gebied is nu op plekken verraderlijk nat, maar het gras staat er mooi op dus de SIP Silvercut Disc 1500 T mag zijn werk gaan doen. Chauffeur Tom Geerts, die de eerste hectares met deze maaier er inmiddels op heeft zitten, stuurt de combinatie behendig langs de kanten. “Het vergt wel enige oefening om met deze maaier aan de gang te gaan. Hij is echt groot. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt vind ik het fijner werken dan een triple maaier”, legt hij uit.

Hoeken en kopakkers

De eerste vraag die opkomt bij zo’n brede maaier: hoe maai je een hoek uit? Geerts laat het zien. Hoek in rijden, uitheffen en de bocht nemen, terugsteken en weer verder maaien.

Het perceel is inmiddels één keer rond gemaaid. Een baan van 15 meter breed. Om het perceel heen ligt een sloot. Geen omheining, geen bomen, geen andere obstakels. Voor het keren op de kopakker heft Tom de maaier uit, haalt ruim op waardoor de maaier iets over de slootkant komt en draait de volgende aaneengesloten baan in. Staan er wel obstakels langs het perceel, dan gaat het draaien op de kopakker iets voorzichtiger, maar het lukt zonder heen en terug steken.

Machine vraagt vermogen

Koos Vos kocht de brede machine onder andere omdat hij graag vlot doorwerkt. De maaier haalt een gemiddelde van 20 hectare gras per uur, maar vraagt wel om een trekker met voldoende vermogen. In ieder geval 350 pk. En dat blijkt. De Fendt 936 Vario die voor de ruim 9.000 kilo wegende SIP maaier staat, verbruikt in het lange gras 66 liter per uur. “Maar”, legt Vos uit “ik heb het ook per hectare bekeken en dan ben ik echt goedkoper uit”.

Vast in een nat stuk. Vos laat zich echter niet zo snel gek maken, regelt hulp en houdt ondertussen de humor er in.

In de modder

Achterop het perceel begint de trekker wat te slippen. De grond is erg drassig dus Geerts heft de maaier uit en rijdt terug naar een droger stuk en zet de maaier weer aan de grond. Het lijkt goed, maar de combinatie zakt als donderslag bij heldere hemel weg in de modder, als een warm mes in de boter. Een paar keer heen en weer steken om los te komen mag niet baten. De goedlachse Vos kijkt er naar en concludeert: toch maar iets grotere banden er op.

Een collega-boer uit de omgeving trekt de combinatie weer los en het maaien wordt voortgezet op de droge zijde van het perceel. Vos aan de zijlijn met een lach op zijn gezicht. “Wat is het toch een mooie machine”.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger toont nieuwe triplemaaier

De Pöttinger Novacat V10000 is verkrijgbaar met een aanbouwbok voor 3 of 3,5 meter brede frontmaaiers.
Afbeelding artikel

SIS Remote stuurt autonome taludmaaier aan

Vier Duitse ondernemingen bundelden hun krachten om maaien op moeilijk begaanbaar terrein verder te automatiseren. Met SIS Remote bestuur je een...
Afbeelding artikel

SIP breidt aanbod bandharken uit met Air 900 T

Machinefabrikant SIP voegt een nieuwe bandhark toe aan zijn assortiment, de Air 900 T.
Beheer
WP Admin