Terug naar nieuwsoverzicht

Evers Duodisc bemest in graan en gras

De Duodisc is er in werkbreedtes van 12 tot 18 meter, en is door de buitenste velden op te klappen ook inzetbaar op 9 meter werkbreedte.

Evers ontwikkelde de Duodisc om mest uit te rijden in granen en op grasland (vandaar duo). Deze bemester borduurt voort op de Tribus-combibemester waarmee je behalve op gras en graan ook op stoppelland kunt werken (vandaar tri), een vooral in de Duitse markt gevraagde combinatie. Het grote voordeel van de Duodisc is dat de bemester enerzijds een hoge uitbrengcapaciteit combineert met een grote werkbreedte (tot 18 m) maar evengoed op 9 meter te gebruiken is. Dat gebeurt met een knopdruk in de cabine, waarna de buitenste velden links en rechts opklappen tot ze rusten boven de 9 meter brede middenvelden.

De machine is voorzien van massieve bolle schijven met een doorsnede van 41,5 cm. Door de wat spitsere vorm en de grootte hebben deze schijven relatief weinig weerstand, ze rollen/lopen onder alle omstandigheden. Het aantal uitlopen is af fabriek te bestellen met een onderlinge afstand van 18,75 cm of 25 cm, ze zijn dus niet verstelbaar.

Optie: extra tandrij

Keren op de kopakker is eenvoudig omdat desgewenst de buitenste velden tijdelijk in een V-vorm omhoog kunnen uitheffen. De onderhoudsvrije elementen zijn opgehangen in onderhoudsvrije rubbers.

Optioneel is de bemester uit te rusten met opklapbare tanden, om op bouwland de grond na de bewerking toch nog wat te egaliseren. Een Duodisc met deze optie schuift dan als het ware wat op richting Tribus, die daarvoor een tweede rij schijven heeft. Net als die schijven bij de Tribus zijn de tanden van de Duodisc tijdelijk op te klappen (individueel, met pen-gat) als je deze nabewerking even niet nodig hebt.

Een Duodisc van 15 meter werkbreedte heeft een vanafprijs van € 81.150. De optie van inwerktanden kost € 5.400 extra, en ook is een sectieschakeling mogelijk die de werkbreedte verdeelt in maximaal 20 afzonderlijk te openen/sluiten secties (+ € 2.550). De Duodisc is te koop in werkbreedtes van 12, 13,5, 15 of 18 meter; alle versies zijn in te korten tot de basiswerkbreedte van 9 meter de drie centrale velden. De twee mestverdelers komen van Alrena of Vogelsang, de mestslangen zijn 40 mm doorsnee. Transportbreedte bedraagt 298 centimeter, gewicht is 3.980 kilo (15 meterse machine).

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Duport maakt tussenmaat bemester van 10 meter

Machinebouwer Duport komt met een extra maat van zijn All Track HD-bemester. Door aan beide zijden van een bestaand model een...
Afbeelding artikel

Eland Machines: “We gaan voor lichte en onderhoudsarme bemesters”

Sinds eind 2020 is er een nieuw Nederlands merk in bemesters: Eland Machines in Nijbroek. Drijvende kracht achter het bedrijf zijn...
Afbeelding artikel

Evers breidt Duodisc bemester-serie uit

Evers Agro uit Almelo heeft de Duodisc-serie naar beneden uitgebreid. Vanaf nu zijn werkbreedtes van 4 tot 18 meter beschikbaar. Tot...