Terug naar nieuwsoverzicht

Bijna 15 procent minder trekkers verkocht

De trekkerverkopen in 2020 lopen fors achter op de verkopen in een jaar eerder. Tot en met juli werden 1.369 trekkers verkocht, tegenover 1.600 in dezelfde maanden vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Fedecom. In juli dit jaar werden 179 landbouw- en smalspoortrekkers verkocht. Vorig jaar waren dat er in deze maand 194 (-9%) en een jaar eerder 185.

Ook in de rest van Europa lopen de verkopen achter, zo blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie Cema. Het aantal trekkerregistraties in de eerste zes maanden van 2020 daalde met 12,1%. Een belangrijke factor is de uitbraak van het coronavirus en de onzekerheid die dit veroorzaakt. Cema wijdt de Nederlandse situatie ook aan onzekerheden over de ontwikkeling van marktprijzen, de verwachte strengere stikstofmaatregelen en regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

In 2019 groei bij kleinere merken

Fedecom meldt ook de verkoopcijfers per merk (met een jaar vertraging in verband met mededingingsregels, dus in het jaar 2019). Uit die cijfers blijkt dat vorig jaar, zowel in juli als over het gehele eerste halfjaar, vooral de trekkermerken buiten de top-3 (John Deere, Fendt en New Holland) méér trekkers afzetten. Zo verkocht Claas er 31 meer, Deutz-Fahr 21, Massey Ferguson 24, en Valtra verkocht 39 trekkers extra. De verkopen bij John Deere daalden (tot en met juli 2019) marginaal met 3 stuks, bij Case-IH met 23 en vooral New Holland zag het aantal verkochte trekkers destijds dalen, met 94.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Is een gebruikte Kubota uit de M7-serie een interessante optie?

Is een gebruikte Kubota uit de M7-serie een interessante optie? Je leest er alles over op Trekkeronline, inclusief aankooptips.
Afbeelding artikel

RDW: John Deere zet meeste nieuwe trekkers op kenteken

John Deere timmert het hardst aan de weg met 181 nieuwe trekkers op kenteken in de eerste drie maanden van 2023.
Afbeelding artikel

Lichte stijging in aantal verkochte trekkers

In februari 2023 zijn in Nederland 151 nieuwe trekkers verkocht; vier meer ten opzichte van dezelfde maand in 2022, meldt Fedecom.
Beheer
WP Admin