Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw Canadees robotje-van-alles

Het Canadese Korechi ontwikkelde een kleine robot, de RoamIO. Deze is bedoeld als flexibel uit te rusten platform dat vooral tijdrovend (en daardoor vaak saai) werk kan overnemen van personeel.

 

In de agrarische automatisering lijkt het op een tweedeling uit te draaien: groot en capaciteit versus klein, flexibel en bodemsparend. De RoamIO is een vertegenwoordiger van de laatste categorie. Deze manusje-van-alles robot rijdt 6 km/uur op een batterij die tot acht uren meegaat en 3.000-4.000 keer kan worden opgeladen. Hij kan 300 kilo lading of uitbreidende apparatuur meedragen, en heeft dan een bodemdruk van 0,2 kg per cm2. Hij navigeert met behulp van de LiDAR en radar aan boord, met behulp van RTK-gps. Opdrachten bereid je voor en verstuur je naar de robot met een bijbehorende tablet.

De productiemachine wordt iets groter dan het getoonde prototype, maar is met zijn 1,5 meter lengte en 1,15 meter breedte nog bescheiden genoeg om achter op een pick-up truck te vervoeren.

Lees verder onder de foto

De RoamIO-robot is een onafhankelijk opererende machine zonder vast opgebouwde toepassingen. Het donkergrijze frame is door testbedrijf Haggerty gemonteerd om een optische bodemscanner of een eenvoudige zaaimachine mee te kunnen nemen.

De RoamIO-robot is een onafhankelijk opererende machine zonder vast opgebouwde toepassingen. Het donkergrijze frame is door testbedrijf Haggerty gemonteerd om een optische bodemscanner of een eenvoudige zaaimachine mee te kunnen nemen. Foto: Matt MacIntosh

Monotoon, herhaalbaar werk

De RoamIO is dus niet toegerust op één specifieke taak, maar afhankelijk van de opbouw in te zetten voor legio agrarische toepassingen. Graanoverslag- en loonwerkbedrijf Haggerty, waar hij proefdraaide, gebruikte hem met een bodemscanner op percelen in kaart te brengen en met een zaaimachine om klaver te zaaien als vanggewas. Met een zaaibreedte van 12 meter deed hij 6 uur over 18 hectare. Bij het bodem scannen is een constante, stabiele werksnelheid nodig voor een betrouwbaar resultaat. De robot haalt daarbij 16 tot 20 hectare op een dag, waarbij een menselijke bediener de helft doet.

Uit te breiden voor veel taken

Korechi denkt voor de toekomst aan gebruik als (precisie)spuitmachine, detectieplatform voor ziekten en onkruiden, en kunstmest verspreiden. Het voorziet voor de productiemodellen een aanschafprijs van omgerekend € 63.000 (tien jaar batterijleven met 80% capaciteit op het eind) en jaarkosten van € 850.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Feldklasse Rukaby voor schoffelen in gewassen met nauwe rijafstand

De Rukaby aangedreven schoffel van Feldklasse is ontworpen voor fijne gewassen met rijafstanden van 5 à 10 cm.
Afbeelding artikel

Video | Eerste AgXeed-robottrekker afgeleverd in Nederland

Woensdag 20 juli werd de eerste in Nederland ontwikkelde robottrekker van AgXeed afgeleverd bij P. van Osch Groenteproducties.
Afbeelding artikel

Hybride Nucrop-techniek is alternatief voor chemisch afdoden

Hybride Nucrop-techniek met stroom en geleidingsvloeistof presteert even goed, zo niet beter, dan andere chemische of mechanische loofdodingsopties.
Beheer
WP Admin