fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Canadese boer stelt zelfrijdende spuitmachines op de proef

Mike Mitchell is een rijzende ster onder de boerenvloggers op YouTube. Fabrikanten die het aandurven geven de grote, kritische Canadese graanteler machines op de proef. Zo testte hij een vijftal zelfrijdende spuitenmachines en die kwamen er niet altijd goed vanaf.

Mike Mitchell runt samen met zijn broer op de grens van Canada en de US een groot akkerbouwbedrijf waar vooral zomergranen, koolzaad, bonen en linzen worden geteeld. Hoeveel hectares ze in totaal bewerken geven ze niet prijs. Maar dat hun grootste percelen 2.200 hectare groot zijn bij een gemiddelde perceelsomvang van 260 hectare, zegt genoeg. Ook voor Canadese en Amerikaanse begrippen runnen ze een bovengemiddeld groot akkerbouwbedrijf in een desolaat, glooiend landschap, dat bijzondere eisen stelt aan oogstmachines, trekkers en zelfrijders.

Hoge eisen

Zo stelt het grote graanbedrijf zeer hoge eisen aan hun spuitmachines, die vooral in de avond- en nachturen continue moeten draaien, want overdag waait het vaak te hard op de vlaktes. Een kostbare zelfrijdende spuitmachine moet er in korte tijd zoveel mogelijk hectares spuiten, dus stelt Mike Mitchell vooral zeer hoge eisen aan de capaciteit. Tijdens transport over de weg kan de zelfrijder niet hard genoeg gaan en ook tijdens het spuiten rijdt hij het liefst harder dan 10 kilometer per uur. Sommige spuiten hebben dan grote moeite om zijn gewenste rijsnelheid te handhaven als hij tegen de heuvels op moet. De hoge rijsnelheid stelt ook hoge eisen aan de ballancering en constructie van de spuitbomen. Bij een zelfrijder begaven de aluminium uiteinden van de spuitboom het al na een paar dagen.

De tests

Amazone Panterra 4503-W

Agco Rogator 1300C

Case Trident 5550

Case 4440

Apache 1240

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de New Holland

Er zit geen knop of functie te veel in de New Holland: de verreiker is eenvoudig en simpel. En sterk! Het...
Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de Merlo

De Merlo is anders – in veel opzichten. Zonder twijfel: de Italianen maken een machine met toptechniek, en dat bewijzen de...
Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de Manitou

Wie zit in de Manitou, zit als een vorst en voelt zich dat ook. De Manitou straalt kwaliteit uit. Sommige meetresultaten...
Beheer
WP Admin