fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

60% akkerbouwers wil precisielandbouw

Volgens de Rabobank denkt bijna twee derde van de Nederlandse akkerbouwers binnen vijf jaar meer technieken voor precisielandbouw te gebruiken.

De meeste akkerbouwers zien als grootste voordeel het efficiënter kunnen inzetten van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. In een enquête van Rabobank noemt respectievelijk 64% en 42% dat. Ook nauwkeuriger kunnen werken vindt 44% een pluspunt.

Investeren is drempel

Tegelijk zijn veel akkerbouwers terughoudend om te investeren in precisielandbouw, blijkt uit de enquête. 60% noemt de hoogte van de investering als grootste drempel. 55% vindt het een nadeel dat de apparatuur van verschillende leveranciers niet op elkaar aansluit. Ook het ontbreken van een duidelijk verdienmodel wordt veel genoemd (42%).

In de enquête van Rabobank noemt slechts 25% van de akkerbouwers hogere gewasopbrengsten als belangrijkste voordeel. Ongeveer 5% ziet geen enkel voordeel in precisielandbouw; een even grote groep ziet geen enkel nadeel. Bijna twee derde van de ondervraagde akkerbouwbedrijven wil binnen nu en vijf jaar meer technieken gebruiken, vooral variabele toedienen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwkeuriger schoffelen met AI op intra-rij-schoffel Ullmanna Newman

De Ullmanna Newman-intra-rij-schoffel gebruikt camera’s om planten in de rij te herkennen en er omheen te schoffelen. Deze machine maakt indruk...
Afbeelding artikel

Kverneland integreert DAT Ecopatch-systeem in veldspuiten

Kverneland integreert het DAT Ecopatch-systeem in zijn veldspuiten om het gebruik van herbiciden te optimaliseren en gewasopbrengsten te verbeteren.
Afbeelding artikel

Nieuwe subsidieronde machines; regeling open tot 29 juni

RVO heeft een nieuwe regeling geopend voor subsidie op bepaalde machines onder de noemer ‘geïntegreerde gewasbescherming’.
Beheer
WP Admin