fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

JCB zet in op waterstofmotor (video)

De eerste JCB graafmachine op waterstof is feitelijk een elektrisch aangedreven machine met een brandstofcel als energiebron. Deze gaat in 2021 in productie. In de nabije toekomst volgen er meer versies met vergelijkbare techniek. Wellicht ook wielladers en trekkers.

De Britse fabrikant JCB zet in op waterstof als energiebron voor machines en wellicht later ook trekkers.

Een twintig ton zware rupsgraafmachine, type 220X, is de eerste JCB machine die af fabriek voorzien wordt van een waterstof brandstofcel. Het is nog weliswaar een prototype, maar verwacht wordt dat deze machine begin 2021 al in productie gaat. Deze eerste machine draait al bijna een jaar proef op een eigen testlocatie. Met succes

JCB heeft ervaring in huis

Volgens Wim Menkveld van JCB Benelux lag het voor de hand dat JCB met deze innovatie kwam nadat de eigenaren van JCB, de familie Bamford, eind 2019 de Ierse bussenbouwer Wrightbus overnam en kort daarvoor het bedrijf Ryse Hydrogen opstartte om daar de brandstofcel verder door te ontwikkelen. Ook met succes. Inmiddels heeft Jo Bamford, de zoon van JCB-oprichter Anthony Bamford, de eerste deals binnen om waterstof-dubbeldekker-bussen te leveren in steden als London en Aberdeen. Zijn doel is om tot 2024 3.000 waterstofbussen te leveren voor het Britse openbaar vervoer.

Lees verder onder de foto

New Hollland heeft na een waterstoftrekker ook twee prototypes van een methaantrekker laten zien. Dit is de laatste versie.

New Hollland heeft na een waterstoftrekker ook twee prototypes van een methaantrekker laten zien. Dit is de laatste versie.

Waterstof tanken op locatie

Met de bekendmaking en aankomende productie van deze rupsgraafmachine geeft JCB aan te geloven in een emissievrije machine die werkt op waterstof. Op termijn verwacht Wim Menveld dat er kleinere rupsgraafmachines komen, en wellicht wielladers en later ook trekkers. “Een machine die werkt op waterstof is feitelijk een elektrisch aangedreven machine waarbij een brandstofcel zorgt voor de energie. Op beide vlakken gaat de ontwikkeling snel en wat betreft het elektrisch aandrijven is er zo veel ervaring. Kijk maar naar de heftrucks. Die techniek is gewoon helemaal klaar. Waar het nu op vastzit, is een goede infrastructuur om waterstof te kunnen tanken. Dat kan al beperkt voor auto’s, maar hoe ga je waterstof tanken op een bouwplaats of boerderij? Daar ligt nog een uitdaging”.

Aanvragen van waterstofmachines

Menkveld geeft aan al diverse aanvragen te hebben voor de waterstof-versie van de rupskraan. De vraag uit de markt naar emissiearme machines is immers groter dan wat er leverbaar is. Dat merken ook de andere leveranciers van (land)bouwmachines, maar zeker ook van trekkers. Ook het Nederlandse H2Trac zet in op waterstof. New Holland zette eerder ook in op waterstof, maar legde dit project tijdelijk stil en gelooft eerst om in te zetten op methaan. Boerderij maakte eerder al een analyse over de nabije toekomst, waarin er stapsgewijs wordt overgestapt van diesel naar elektrisch rijden, waar waterstof een bealngrijk deel van zal uitmaken.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Egide Vandevelde: ‘New Holland laat waterstof voorlopig links liggen’

New Holland kiest voor elektrisch, methaan en hybride en voorlopig niet voor waterstof, zegt CNH-directeur Egide Vandevelde. Een interview.
Afbeelding artikel

Draaikantelstuk graafmachine: ga je voor vast aangebouwd of loskoppelen?

Als je een mobiele graafmachine met een draaikantelstuk aanschaft, kies je dan voor vast aangebouwd of wil je ook kunnen loskoppelen?
Afbeelding artikel

Indiase Tafe presenteert trekkers op waterstof en elektriciteit

Tafe toont op de Agritechnica een elektrische trekker en een trekker op waterstof. Die laatste is een concept, de accutrekker is...
Beheer
WP Admin