Terug naar nieuwsoverzicht

Concept drone schiet tekort

De Crophopper van HayBeeSee verplaatst zich met behulp van een soort springpoot. De dronetechniek aan boord beperkt zich tot het breken van de val.

Het lijkt soms wel of de halve agro-hightechwereld bezig is met een eigen drone te optimaliseren voor gebruik in de precisielandbouw. Veel gefröbel om maar het beste te maken van een concept dat eigenlijk tekortschiet voor de precisielandbouw. En dat puur en alleen omdat dronetechniek inmiddels zo’n dominante positie heeft in de markt.

Dat is vrij vertaald de opinie van HayBeeSee, dat een compleet ander, concurrerend voortbewegingsprincipe ontwikkelde voor agrarische robots. Hun CropHopper springt steeds een meter of 4, om op de nieuwe positie te scannen, sprayen of te wieden. De dronetechniek aan boord werkt alleen om een zachte landing te verzekeren, niet om de robot lang in de lucht te houden. Dit bespaart ontzettend veel energie, waardoor de CropHopper slechts drie acculadingen op een volle werkdag, ofwel 70 hectare, verbruikt. Een drone doet een uur over die drie acculadingen, en dat is de achilleshiel van dit concept.

De CropHopper is nog in ontwikkeling, maar laat al wel zijn kunsten zien in dit filmpje.

Lees voor meer informatie het verhaal in TREKKER 382/838, pagina 108

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Robot One van Pixelfarming getest bij bollenteler

Pixelfarming Robotics testte begin april de multifunctionele veldrobot Robot One bij bloembollenteler Stef Ruiter in Andijk (N.-H.).
Afbeelding artikel

Video | In bedrijf stellen van eerste Stanhay-precisiezaaimachines

De zaaiafstand stel je in op de terminal van de Stanhay-precisiezaaimachine. De juiste zaaidiepte checken en afstellen blijft handwerk.
Afbeelding artikel

Waarom zette Schuitemaker innovatief project Innovado-voerrobot stop?

TREKKER duikt in het verhaal achter de Innovado-voerrobot van Schuitemaker; de eerste voerrobot die ook zelf uitkuilt.
Beheer
WP Admin