fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Concept drone schiet tekort

De Crophopper van HayBeeSee verplaatst zich met behulp van een soort springpoot. De dronetechniek aan boord beperkt zich tot het breken van de val.

Het lijkt soms wel of de halve agro-hightechwereld bezig is met een eigen drone te optimaliseren voor gebruik in de precisielandbouw. Veel gefröbel om maar het beste te maken van een concept dat eigenlijk tekortschiet voor de precisielandbouw. En dat puur en alleen omdat dronetechniek inmiddels zo’n dominante positie heeft in de markt.

Dat is vrij vertaald de opinie van HayBeeSee, dat een compleet ander, concurrerend voortbewegingsprincipe ontwikkelde voor agrarische robots. Hun CropHopper springt steeds een meter of 4, om op de nieuwe positie te scannen, sprayen of te wieden. De dronetechniek aan boord werkt alleen om een zachte landing te verzekeren, niet om de robot lang in de lucht te houden. Dit bespaart ontzettend veel energie, waardoor de CropHopper slechts drie acculadingen op een volle werkdag, ofwel 70 hectare, verbruikt. Een drone doet een uur over die drie acculadingen, en dat is de achilleshiel van dit concept.

De CropHopper is nog in ontwikkeling, maar laat al wel zijn kunsten zien in dit filmpje.

Lees voor meer informatie het verhaal in TREKKER 382/838, pagina 108

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin