fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere showt X9-combine

John Deere laat de geheimzinnigheid rond zijn nieuwe X-serie reuzenmaaidorsers varen en publiceerde filmpjes met specificaties op Youtube.

Afgelopen november toonde John Deere zijn X9 op de Agritechnica reeds aan het publiek. Althans: kijken, niet aankomen – je mocht de buitenkant zien, maar veel meer details dan de capaciteit maakte de Amerikaanse fabrikant toen niet bekend.

Die hush-hush sfeer gaat nu overboord. De X9 is in volle glorie te zien op Youtube. Er zijn twee modellen, de 1000 met 550 pk en de 1100 die 600 pk haalt. Daarboven is er nog een power boost van ruim 50 pk. Beide machines halen dat vermogen uit een 13,6 liter JD PowerTech-motor. John Deere claimt dat dit 45% meer oogstcapaciteit oplevert vergeleken met de vorige topmachine, de S790, bij slechts 11% meer pk’s. Tegelijk zou het brandstofverbruik 20% lager liggen.

Voor de maaidorsers zijn ook nieuwe maaiborden ontwikkeld, waaronder de HD50R van 50 voet (15,25 meter). Een speciale band met profiel leidt het gewas naar de invoer, waarbij het profiel ervoor zorgt dat uitgevallen korrels niet verloren raken maar mee de machine in gaan. De uiteinden van het maaibord zijn flexibel een halve meter omhoog en omlaag te bewegen om oneffenheden in de bodem te volgen.

Lees verder onder de foto

De 1100 is het topmodel van de twee X9-maaidorsers. 600pk, 16.200 liter.

De 1100 is het topmodel van de twee X9-maaidorsers. 600pk, 16.200 liter.

Twee rotors

De invoer van het dorsgedeelte is 23% breder dan bij de S-serie. Eenmaal binnen scheidt een soort V-profiel de gewasstroom naar links en naar rechts; elk deel gaat naar een dorsrotor van 3,5 meter breed en 60 centimeter doorsnee. Verder gaat het gewas over een 45% grotere dorstrommel, de seperator heeft een 80% groter oppervlak en het oppervlak van 7 vierkante meter om te schonen is 36% groter. Bij dit alles is de X9 uitwendig maar weinig in omvang toegenomen, aldus Deere.

Drie niveaus

Er zijn drie niveaus te krijgen aan luxe voor de chauffeur, idem aan technologische voorzieningen: Select, Premium en Ultimate. Bij de laatste twee is er keuze uit twee verlichtingspakketten. Alle uitrustingsniveaus beschikken over de nauwkeurige Starfire 6000 gps-ontvanger waarmee de machine over het perceel kan navigeren. Ook standaard is JDLink, waarmee diverse machines met elkaar, met het thuisfront en met John Deere gegevens kunnen uitwisselen.

Lees verder onder de foto

De X9 1000 is met 550 pk en 14.800 liter graantankinhoud het 'kleinere broertje'. De voorwielen zijn in te wisselen voor twee tracks van naar keuze 30 of 36 inch breed.

De X9 1000 is met 550 pk en 14.800 liter graantankinhoud het ‘kleinere broertje’. De voorwielen zijn in te wisselen voor twee tracks van naar keuze 30 of 36 inch breed.

Qua onderstel is er keuze tussen vier wielen, of wielen achter en twee tracks voor (30 of 36 inch, 76 of 91 centimeter). De inhoud van de graantank is bij de X9 1000 14.800 liter en 16,200 liter bij de X9 1100. Leegdraaien gaat met 159 respectievelijk 186 liter/seconde. Keuze uit drie lengtes voor de lospijp.

Zelf bekijken

Voor de liefhebbers zijn er meer filmpjes: een techneut van John Deere loopt met je om de X9 heen.

En boeren laten geven hier hun eerste indruk.

Ook in Nieuw-Zeeland is een video gemaakt.

Tot slot nog een piepklein detail voor de fans: John Deere bouwde op de zijkanten van de maaiborden een klein lampje in, dat als een soort kentekenverlichting bij auto’s een lichtje schijnt op het John Deere logo. Weet je midden op de prairie ook in het donker wat daar rijdt!

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Uitgelekt: John Deere T5-combine komt eraan

Op een Facebook-pagina staan foto’s van een nieuwe T5-maaidorser van John Deere. Is dit de opvolger van de T-serie uit 2015?
Afbeelding artikel

Machinepark met voor elke klus een passende bak

TREKKER bekijkt de kilverbakken en dozerbakken in het machinepark van Dave Straathof: een waar kilverparadijs.
Beheer
WP Admin