fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe staat het met: Veenhuis Nutri-Flow

Met de Nutri-Flow voeg je vloeibare kunstmest toe aan drijfmest in één werkgang. De vooraad zit voor op de trekker. Toevoegen gebeurt vlak voor de mest de bodem in gaat.

In december 2015 schreven we over de nieuwe Veenhuis Nutri-Flow, die gebruikmaakt van NIRS-technologie voor precisiebemesting. Het systeem won in 2016 de Bronzen Sikkel-innovatieprijs. Desondanks is de verkoop tot nu toe beperkt.

Waarom het systeem nog niet als warme broodjes over de toonbank gaat, kan Veenhuis mechatronica engineer Daan Woutersen niet verklaren. Hij is vanaf de ontwikkeling betrokken geweest bij de Nutri-Flow en enthousiast over de mogelijkheden van het systeem. “Met de Nutri-Ject kun je tijdens het uitrijden van drijfmest tegelijkertijd ook vloeibare kunstmest toedienen, waardoor maar één werkgang nodig is. De Isobus bestuurt en programmeert de machine met de wensen van de gebruiker. Doordat je een nauwkeurige registratie krijgt van de waarden in de mest, kun je de afgifte aanpassen op wat nodig is in de grond. Een mooie manier van werken”, vertelt hij. Ondanks de vooruitstrevende technieken en de waardering hiervoor met een innovatieprijs, vielen de verkoopcijfers tegen. “Misschien kwam het systeem voor de Nederlandse markt nog te vroeg.”

Bijmengen vloeibare kunstmest

Op basis van NIRS-analysetechniek meet het Nutri-Flow-systeem de gehaltes aan stikstof, fosfaat, kalium, ammonium en droge stof. De mestuitlopen van de zodenbemester hebben elk een aansluiting voor de toediening van vloeibare kunstmest. De gps-sectieschakeling van zowel de drijfmest- als de kunstmestgift gaat per element. Zo kun je een zeer nauwkeurige verdeling van meststoffen op het land krijgen. Toevoeging van vloeibare kunstmest gebeurt daarom ook niet in de tank; dan zou juist de meerwaarde van precisiebemesting verloren gaan. Het Nutri-Ject-systeem zorgt voor de passende dosering van vloeibare kunstmest vanuit de fronttank op de trekker.

Lees verder onder de foto

Met de Nutri-Flow voeg je vloeibare kunstmest toe aan drijfmest in één werkgang. De vooraad zit voor op de trekker. Toevoegen gebeurt vlak voor de mest de bodem in gaat.

Meerwaarde in dataregistratie

De NIRS (Nabij Infrarood Spectrografie) techniek was nog geen vijf jaar geleden voor het eerst praktijkrijp. En hoewel de meerwaarde door fabrikanten en gebruikers wordt gezien, is deze nog niet overal in gebruik genomen. De techniek is namelijk kostbaar en de berekening van de meerwaarde is niet zo simpel als het wegstrepen van een besparing tegen de prijs van het systeem. De meerprijs voor de Nutri-Flow is ruim € 32.500 ten opzichte van een Isobus-mestmachine zonder NIRS. Walter Veenhuis legt uit: “De waarde van de techniek zit vooral in de verzameling van data. Door het gebruik van gps en de registratie van de waarden in de mest, kan nauwkeurig worden vastgelegd wat op welk perceel in de grond komt. Daardoor kan de machine van onmisbare waarde zijn in de kringlooplandbouw. De techniek is nog jong en NIRS-sensoren zijn nog relatief duur. In de loop der jaren zal die prijs waarschijnlijk nog wel zakken. Maar wanneer dat gebeurt en wat ze dan gaan kosten, dat is nog niet te zeggen.”

Het nauwkeurig in kaart brengen van de bemesting wordt met de steeds strengere wet- en regelgeving steeds belangrijker. Wellicht doet dat in de nabije toekomst nog iets voor de verkoop van het systeem van Veenhuis. De Nutri-Flow is volgens hen namelijk een systeem dat goed aansluit op dit beeld van de toekomst.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Veenhuis toont tank met 42 inch schuivende wielen

SVgroup presenteert een nieuwe Veenhuis-mesttank met vier R42-wielen naast elkaar, die 65 cm kunnen uitschuiven. Veenhuis heeft de Quad-serie mesttanks met...
Afbeelding artikel

Hoe is het met... de kniktrekker-tweeling van Steiger?

Het Twin Panther PT 650-prototype is op zijn zachtst gezegd een bijzondere verschijning. Het prototype stamt uit de jaren zeventig van...
Afbeelding artikel

Hoe gaat het met: Noorse ‘Direct Ground Injection’

In de zomer van 1997 kwam het Noorse ‘Direct Ground Injection’ (DGI) naar Nederland. Deze mestinjecteur schiet mest pulserend met hoge...
Beheer
WP Admin