Terug naar nieuwsoverzicht

Met sideshift én camera tot op één cm van de plant

De Garford SideShift bok zit letterlijk tussen trekker en werktuig. De machine kan, afhankelijk van het type, 15 of 25 centimeter naar links en naar rechts bewegen. Richtprijzen starten bij €30.000.

Het merk Garford komt met een bok mét side-shift die je tussen de trekker en het werktuig hangt. Doel: nog preciezer schoffelen in combinatie met slimme camerabesturing.

Het apparaat heet ‘Garford Side Shift’ en het is feitelijk een tussenframe tussen de trekker en de machine waarbij de machine veelal een schoffelmachine is. Dat deze machine een ‘side-shift’ heeft, waarbij de machine 15 of 25 centimeter naar links én rechts kan bewegen, is niet bijzonder. Wat de machine wel bijzonder maakt is dat deze in combinatie met camerabesturing héél precies kan werken. Importeur Homburg belooft een nauwkeurigheid van 1 centimeter, oftewel dat je tot 1 centimeter afstand van de plant kan schoffelen. Volgens de importeur van deze Garford machine is dat nauwkeuriger dan schoffelen op rtk-gps waarmee een nauwkeurigheid van 2,5 a 3 centimeter (afstand tot de plant) haalbaar is.

Garford levert drie typen van deze machine, de SD30, de HD50 en de XHD50. Op volgorde van deze drie typen bedraagt de maximale werkbreedte van de schoffel 4.5, 9 of 12 meter. Het maximale vermogen van de trekker die ervoor mag staan bedraagt respectievelijk 100, 160 of 250 pk. Het type SD30 werkt 15 centimeter naar links en rechts, de andere 25 centimeter naar elke kant.

Robocrop

De sideshift-bok werkt qua camera besturing samen met het zogenoemde Garford ‘Robocrop’ camerasysteem waarbij slimme cameratechniek de beelden van drie gewasrijen tegelijk bestudeert. De camera kan ingesteld worden op verschillende kleurtinten en herkent zo de gewasrij. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je niet meer afhankelijk bent van de (digitale) gps-perceelskaarten zoals die met de zaaitrekker gemaakt zijn. Je kunt met deze schoffel-sideshift-combinatie makkelijk wisselen tussen verschillende percelen, het camerasysteem zorgt immers toch voor de lokale correctie. De importeur belooft hierbij dat je toch 1 centimeter op de plant kan schoffelen. “veel preciezer dan met rtk-gps”, aldus productspecialist Niel Scholtens van importeur Homburg.

Vanaf € 30.000

Zowel sideshift als camera-systeem werken samen als één eenheid en zijn niet willekeurig te verwisselen met systemen van andere merken. Het systeem is dan ook niet isobus-geschikt. Overigens is het niet verplicht om er een Garford schoffel achter te hangen, in principe past elk merk schoffel achter deze slimme bok. De eerste die in Nederland onlangs werd afgeleverd, werkt dan ook met een schoffel van het merk Hak.

De sideshift bok is met diverse opties leverbaar, waaronder een zogenoemde stabilisatiedisc om de sideshift heel stabiel en getrouw tussen de rijen te laten bewegen, met name gewenst bij hogere rijsnelheden. Het type HD50 heeft een brutoprijs van € 35.250, de kleinere SD30 kost € 30.900.

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

CNH Industrial en One Smart Spray werken aan geavanceerd spuitsysteem

One Smart Spray komt binnenkort beschikbaar via de merken Case IH en New Holland
Afbeelding artikel

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.
Afbeelding artikel

Smart Spraying vanaf 2024 op Fendt Rogator-veldspuiten

Agco en Bosch BASF Smart Farming brengen hun Smart Spraying-technologie op Fendt Rogator-veldspuiten in 2024 op de markt.
Beheer
WP Admin