Terug naar nieuwsoverzicht

Getest: trekkerbanden van 65 cm breed

De 650/65 R38 bandenmaat is de populairste maat in de trekkermarkt van ongeveer 120 tot 170 pk. Het assortiment banden is groot, evenals het prijsverschil. De redactie TREKKER testte 4 van deze sets.

Bij de voorbereiding van deze test vroegen we ons eerst af waar het zwaartepunt van de trekkerbandenmarkt ligt. Het resultaat was in de vermogensklasse van 120 tot 180 pk, waar de 65 cm brede tractorbanden in de maat 650/65 R38 worden verkocht. Een belangrijke klasse.

Twee keer zo duur in aanschaf

Het assortiment banden in deze klasse is niet alleen erg groot, het is ook de bandenmarkt waarin je als boer de keuze hebt om te kiezen voor een eenvoudiger band met een andere hoogte/breedte-verhouding, of voor een zeer duurzame, flexibele VF-band die iets breder is dan de standaard 650/65 R38. Je hebt ook verschillende budgetmerken in deze klasse. De dure VF band is grofweg twee keer zo duur als de goedkope budgetband. Ter indicatie: voor vier VF-banden ben je grofweg € 14.500 kwijt, een complete set budgetbanden kost bruto grofweg € 8.000.

Vier sets

Dit is waarom we deze test zijn begonnen en hebben opgezet vanuit het oogpunt van een boer om erachter te komen:

  1. Wat levert het op als je kiest voor een bredere en duurdere en flexibelere band
  2. Wat laat je als je kiest voor een budget of een iets smallere/eenvoudige band?

Er zijn vier sets voor- en achterbanden getest: een standaardband (Trelleborg TM800), een budgetband (Maximo), een dure en flexibele VF-band (Trelleborg TM1060) en tot slot een (oudere) standaard (Trelleborg TM700). De banden zijn getest op tractie, stabiliteit, geluid, transport (en brandstofverbruik), voetprint (contactoppervlak met de bodem) en ook op drukverdeling onder het profiel.

Duurder alleen beter bij zware toepassing

De test bewijst dat de dure band lang niet op alle fronten wint en eigenlijk alleen maar tot zijn recht komt bij werkzaamheden waar ook het uiterste qua belasting en gewicht gevraagd word. Sterker nog, investeren in de dure band heeft anders niet eens zin. De allroundband (TM800) wint de meeste testonderdelen.

Wil je alle details en (prijs) informatie lezen en weten met welke band jij het beste af kan? Lees de hele test in Trekker-magazine uitgave 379 (april 2020). Of check het digitale magazine.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

In no time band oppompen en aflaten met luchtdrukwisselsysteem van AgriBrink

AgriBrink-luchtdrukwisselsysteem kan met hoge snelheid een band oppompen of aflaten. Hoe werkt het?
Afbeelding artikel

Stem op jouw favoriet: Massey Ferguson, Ford, Case IH of John Deere

Jij bepaalt welke trekkertest in de juni-uitgave van TREKKER wordt gepubliceerd. Stem op jouw favoriet!
Afbeelding artikel

Bandensector onder druk door stijgende productieprijzen

Stijgende productiekosten veroorzaakt door hogere energieprijzen en hogere transporttarieven, zijn een grote uitdaging voor bandensector.
Beheer
WP Admin