fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fendt Ideal combine krijgt joystick

Fendts nieuwe besturing van zijn maaidorsers, IdealDrive, vergroot de productiviteit met 6% ten opzichte van conventioneel sturen en verlaagt de werklast voor de chauffeur met twee derde.

Bij IdealDrive stuurt de linkerhand de machine door een joystick naar links of rechts te bewegen. Tegendruk geeft een indruk (feedback) hoever je de stick moet duwen voor een bepaald gewenst effect. De joystick reageert nauwkeurig op de handbewegingen, wat de lichaamsinspanning sterk vermindert ten opzichte van het viermaal ronddraaien (aanslag tot aanslag) van het stuur in het verleden.

Agco, moederbedrijf van Fendt, liet het verschil wetenschappelijk analyseren. Daar zou uitkomen een 6% hogere productiviteit en een 65% lagere werklast voor de chauffeur.

Joystick

Bedieningselementen die normaal gesproken op het stuurwiel of de stuurkolom te vinden zijn, zitten nu op de joystick, onder de vingertoppen. Makkelijk bereikbaar bovenop zitten knoppen voor de bediening van richtingaanwijzers (in wegmodus) dan wel de rijenzoeker (veldmodus); achterkant voor dim- en groot licht, de claxon en de rupsgeleiding. De stuurgevoeligheid past zich aan de rijsnelheid aan voor optimale controle zowel in transport of in het werk.

Behalve rempedalen en voetsteunen zit er niets meer voor de bestuurder. Die heeft daardoor veel beter zicht op het maaibord en op de invoer. Bovendien ziet de chauffeur door het ongehinderde zicht gemakkelijker obstakels aankomen, goed voor veilig en schadevrij werken.

Comfort chauffeur

Zowel de linker- als de rechterbediening zitten binnen handbereik en zijn ontworpen met het oog op het comfort van de bestuurder. De linkerarmsteun kan naar beneden klappen en is naar voren of achteren verstelbaar naar believen van de gebruiker. Met de bediening van de hydrostaat, rechts, regel je de snelheid van de machine.

Lees verder onder foto

Het stuursysteem biedt vanuit de cabine een onbelemmerd zicht op het maaibord en de invoer van de maaidorser. Ook dat is comfort als je lange dagen maakt.

Het stuursysteem biedt vanuit de cabine een onbelemmerd zicht op het maaibord en de invoer van de maaidorser. Ook dat is comfort als je lange dagen maakt.

Agco maakte begin maart op de Commodity Classic in San Antonio (VS) bekend dat IdealDrive als optie te bestellen is op Fendt Ideal-maaidorsers in de zomer 2020. Uitlevering is dan in 2021.

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Vijf Fendt-trekkers samen goed voor 100.000 draaiuren

Stuk voor stuk kampioenen, de Fendt-trekkers van loonbedrijf Van Lint zijn samen goed voor 100.000 draaiuren.
Afbeelding artikel

Proefrit met pittige vierpitter Fendt 620 Vario

Fendt komt met een nieuwe trekkerserie: de 600 Vario. TREKKER maakte een proefrit met de Fendt 620 Vario.
Afbeelding artikel

Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers

De Duitse machinefabrikant Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers, waarbij je stuurt middels een joystick in je linker hand. Deze optie...
Beheer
WP Admin