EUROTRAC W-12F
PRAKTISCH, BETAALBAAR, NIET ZO VERFIJND
De Eurotrac is ontworpen als een eenvoudige, praktische en een goedkope machine. En dat is het ook. We zouden iets meer trek-/duwkracht wensen, en de bediening vergt wat finetunen.
Het Nederlandse merk Eurotrac laat de geel-grijze machines bouwen in China. De machine kan alles, net als de andere, maar verwacht geen luxe. De machine eindigt onderaan in onze minishovelstest. Maar de prijs is erg aantrekkelijk: zoals getest kost-ie € 32.700 en dat is 37% goedkoper dan gemiddeld in deze groep. We zien in onze praktijktest, waarbij we onder andere kippers met zand laden, dat de Eurotrac veel capaciteit heeft als je kijkt naar het tonnage per uur wat-ie wegschept. Maar de Eurotrac is simpelweg niet zo verfijnd en doordacht als de andere minishovels. Zo merken we bijvoorbeeld dat het inchpedaal zich niet zo makkelijk laat doseren bij intensief werk (als je rustig doet, gaat ’t beter), en het is haast onmogelijk om de giek en de bak gelijktijdig te bedienen. Ook merken we dat duwkracht beperkt is, en meten de laagste trekkracht – maar weet, dat Eurotrac ook een model zwaarder levert (W13) met andere assen met eindvertraging. De startprocedure is vreemd: de transmissie moet in het lage rijbereik staan om te starten, en die moet je vervolgens naar het hoge bereik schakelen om daadwerkelijk weg te rijden. Als je het contact aanzet terwijl de machine nog in het hoge rijbereik staat, moet je die eerst terugschakelen voor je de sleutel omdraait.
Prima zicht rondom
De Eurotrac is lekker stabiel op ons hobbelige testbaan. En ook is in- en uitstap prima, al is de stoel verder naar achteren gemonteerd dan in andere, waardoor je een relatief lange weg aflegt. Voor kortere chauffeur is de joystick te ver naar achteren gemonteerd. Zo erg zelfs, dat als zij de stoel naar voren zetten, de armleuning de beweging van de joystick beperkt. Ook is er relatief beperkte ruimte voor je voeten. Maar: het zicht rondom is prima.
Grote oliestroom
Er is enige vrije beweging in de joystick, voordat de giek beweegt, en de hydrauliek reageert niet heel proportioneel – daardoor doet de machine wat minder precies aan. Ook beweegt de giek relatief traag, en vooral de bak uitkiepen duurt even. En de Eurotrac heeft, samen met Manitou, de meeste ruimte nodig om te draaien (613 cm). Wel meten we een grote oliestroom: 63,5 l/min. Nog over het exterieur: filters en peilglaasjes zijn goed geplaatst. Maar de motorkap opent helaas niet ver genoeg. Qua afwerking laat de Eurotrac een gemiddelde indruk achter.
PLUSPUNTEN
– Lage aanschafprijs
– Makkelijk in- en uitstappen
– Eenvoudige bediening
MINPUNTEN
– Joystick te dichtbij (korte chauffeurs)
– Onlogische startprocedure
– Beperkte trek-/duwkracht
Er is een kleine transmissietunnel. Wel heb je voldoende ruimte om je heen. De bediening is erg eenvoudig, behalve de startprocedure: die moet je even kennen.