fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Deense teler poot met zelfgebouwde 12-rijige aardappelpootmachine 50 hectare per dag

De visionaire teler Knud Rosenlund in Zuid-Denemarken ontwikkelde de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12. Met deze reus van een machine poot hij 50 hectare per dag. - Foto’s: John Christensen

Zet een visionaire aardappelteler in een ruimte met een handvol ‘nerdy’ constructeurs en er gebeuren spannende dingen. Lees het verslag van de ontstaansgeschiedenis van de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12. Deze reus krijgt 50 hectare poters per dag de grond in.

Als een van de grote fabrikanten van aardappelmachines over een paar jaar vol trots een nieuwe 12-rijige aardappelpootmachine op de markt brengt, denk dan eens terug aan dit verhaal. Aardappelteler Knud Rosenlund in het Deense Vojens, zo’n 30 kilometer boven de Duitse grens, liet een machine maken die volledig is gebaseerd op zijn eigen ideeën.

De 12-frijige aardappelpootmachine GST PP 12 is gebouwd bij Gammelskov Service Teknik in het nabijgelegen Agerskov. Geruchten over de machine, die afgelopen voorjaar haar eerste pootseizoen draaide, bereikten geleidelijk de wandelgangen van zowel Grimme als Dewulf. Beide machinefabrikanten zijn inmiddels op bezoek geweest om de machine van dichtbij te bekijken.

Lees verder onder de foto’s; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Links aardappelteler Knud Rosenlund en rechts de eigenaar van Gammelskov Service Teknik, Jan Holm. Ze staan op de plek waar de de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12 is gerealiseerd.
Links aardappelteler Knud Rosenlund en rechts de eigenaar van Gammelskov Service Teknik, Jan Holm. Ze staan op de plek waar de de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12 is gerealiseerd.

In drie maanden tien jaar vooruit

Aardappeltelers zijn waarschijnlijk speciale mensen, lacht akkerbouwer Knud Rosenlund. Hij runt de Skovgaard-boerderij in Nustrup bij Vojens. Rosenlund is van zes naar twaalf rijen poten gegaan. Daarvoor heeft hij bij Gammelskov Service Teknik een twaalfrijige pootmachine in elkaar laten zetten. Want dat is een machine die je niet zomaar kunt kopen. “Nee, er bestaat er nog geen in die werkbreedte, maar ik denk dat die er wel komt. Over tien jaar misschien. Maar wij hebben die stap in drie maanden tijd gezet”, blikt Rosenlund terug.

“Ik vroeg eigenaar Jan Holm van Gammelskov eerder al eens om een twaalfrijige ammoniakbemester voor me te bouwen. Die was in 2023 klaar. Deze aardappelpoter is de natuurlijke vervolgstap, want het is belangrijk voor me om de ammoniakkunstmest meteen met de poters in de grond te krijgen. Dit leverde ons al in het eerste seizoen een zetmeelpercentage op dat ver boven het gemiddelde lag”, legt Knud Rosenlund uit.

Het was de grote wens van aardappelteler Knud Rosenlund om een aardappelpootmachine met twaalf rijen te krijgen. Maar dit is niet een maat die de vertrouwde fabrikanten in dit marktsegment in hun catalogus hebben.
Het was de grote wens van aardappelteler Knud Rosenlund om een aardappelpootmachine met twaalf rijen te krijgen. Maar dit is niet een maat die de vertrouwde fabrikanten in dit marktsegment in hun catalogus hebben.

Snel bouwtraject

Het klinkt heel eenvoudig als Jan Holm en Knud Rosenlund vertellen over de totstandkoming van de nieuwe machine. “We hoefden nergens naar te zoeken, want ik had alle ideeën en wensen hierboven zitten”, wijst Knud naar zijn hoofd. Een deel van de machine bestaat uit volledig opgeknapte onderdelen van bekende machines, zoals de twaalf pootelementen van Grimme. “Zes daarvan komen van mijn eigen zesrijige Grimme-pootmachine. De andere zes kreeg ik door een vergelijkbare zesrijige aardappelpoter in Polen te kopen. Het was de goedkoopste die ik in Europa kon vinden. Ik ging erheen, betaalde de machine aan de man, demonteerde de pootelementen en zei hem dat hij de rest mocht houden. Hij was een beetje verbaasd”, grinnikt de Deen.

De pootelementen zijn gerenoveerd. In januari begon het werk aan de basisconstructie van de machine en aan de voorraadbunker voor 11 ton pootaardappelen. Tijdens het proces waren er talrijke bouwvergaderingen.

Voorjaar 2024 was de twaalfrijer op tijd klaar voor het pootseizoen. De voorraadbunker kan 11 ton pootaardappelen meenemen.
Voorjaar 2024 was de twaalfrijer op tijd klaar voor het pootseizoen. De voorraadbunker kan 11 ton pootaardappelen meenemen.

Het was belangrijk voor Rosenlund om de machine in het voorjaar op het veld te krijgen. En dat is hem gelukt. “Tot nog toe heb ik ongeveer 180 hectare gepoot met de machine. Hij werkt goed en snel, zodat je de klus een keer klaar hebt voordat het weer tegen gaat zitten”, aldus de tevreden gebruiker. “Hij is gemakkelijk te besturen en de elektronische besturing van de machine met gps-werktuigbesturing en sectiebesturing (die van Thorsen Teknik komt) werkt gewoon.”

Lat ligt nu iets hoger

Akkerbouwer Rosenlund vind dat er over het algemeen veel te weinig ontwikkeling is in aardappelmachines. “Ik heb echt het gevoel dat we met de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12 de lat iets hoger hebben gelegd. Interessant om te zien of zoiets nu ook van Grimme of Dewulf komt. We hadden er vijf of zes van Grimme in Duitsland en drie van Dewulf over de vloer, dus we moeten iets goed hebben gedaan”, zegt Knud Rosenlund.

Of hij plannen heeft om meer machines te laten maken bij Gammelskov Service Teknik? “Ja, die heb ik. Maar Jan weet daar nog niets van”, lacht de Deense akkerbouwer.

Auteur: Claus Worup

Lees ook: Werktuigtest: met Grimme Prios 440 Pro alle poters in één keer in de grond

De techneuten van Gammelskov Service Teknik hadden het druk met deze bijzondere opdracht. Ze begonnen in januari 2024 aan de constructie van de machine.

In april 2024 was hij na drie maanden buffelen al klaar voor gebruik in haar eerste pootseizoen.

Zes van de twaalf pootelementen zijn hergebruikt (na renovatie) van de zesrijige Grimme van Rosenlund. De andere zes kannibaliseerde hij van een soortgelijke machine die hij in Polen vond.

Als alles meezit werkt de 12-rijige aardappelpootmachine tot 50 hectare per dag af.

De elektronische besturing met gps-werktuigenbesturing en sectiebesturing komt van Thorsen Teknik. “Het werkt gewoon”, aldus Rosenlund.

Knud Rosenlund denkt dat met de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12 de lat iets hoger is gelegd. ”We hadden vijf of zes mensen van Grimme in Duitsland en drie van Dewulf over de vloer, dus we moeten iets goed hebben gedaan.”

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Precisiezaaimachine Agrisem Chief past zaaidiepte aan op basis van bodemvocht

Precisiezaaimachine Chief van het Franse Agrisem meet voortdurend het bodemvocht en past daarop de zaaidiepte automatisch aan.
Afbeelding artikel

NPPL toont meest geavanceerde precisiezaaier ter wereld op Akkerbouwdag

De geavanceerde Chief-precisiezaaimachine van Agrisem is te zien op de NPPL-stand op Akkerbouwdag 2025, 4 juni in Lelystad.
Afbeelding artikel

Kverneland introduceert Geoforce-systeem voor constante zaaidiepte

Kverneland levert het Geoforce-systeem voor de pneumatische Optima-zaaimachines. Het beschikt over automatische drukregeling per zaairij.