fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

BLOG | Erwin Ros: ‘Robot achter het stuur?’

Robots gaan meer werk overnemen. Ten koste van de trekkerchauffeur? Gelukkig investeren grote trekkerfabrikanten nog veel geld in ergonomie en cabinecomfort, schrijft Erwin Ros in zijn blog. - Foto: Canva / foto-inzet: Koos Groenewold

De trend is onmiskenbaar: robots gaan meer werk overnemen. Wellicht ten koste van de trekkerchauffeur. Gelukkig investeren grote trekkerfabrikanten jaarlijks nog steeds veel geld in ergonomie en cabinecomfort.

Een Amerikaanse professor vertelde me: “Robotiseer díe werkzaamheden die voldoen aan de 5 D’s: Dull, Dangerous, Dirty with a Deficit of Drivers” – saai, gevaarlijk en vies met een tekort aan chauffeurs. Als we eerlijk zijn, voldoen sommige landbouwwerkzaamheden best wel aan deze criteria.

Zeker in de landbouw gaan de ontwikkelingen op het gebied van robotisering in een hoog tempo, zeker sinds AI hier een steeds grotere rol in speelt. Grotere datasets en meer computerkracht maken steeds meer werk geschikt voor robots. Vele start-ups werken hieraan, en succesvolle worden overgenomen door grote spelers.

Terughoudendheid bij boeren

Toch zie je ook terughoudendheid bij gebruikers. Want er wordt veel gebakken lucht verkocht, met grote beloftes die (nog) niet kunnen worden waargemaakt. Boeren hebben maar zo’n 46 oogsten in hun carrière, ze kunnen zich geen grote risico’s veroorloven. Bovendien: van wie zijn de data en wat gebeurt ermee? We lezen over vele projecten die het niet halen.

Zeker veldwerk met levende gewassen en bodems is niet makkelijk te robotiseren. Trekkers werken met wisselende machines onder wisselende omstandigheden. En ze moeten ook nog over de weg van perceel naar perceel. De wetgever weet nog niet eens hoe dat moet voor auto’s die standalone van A naar B rijden. De trend is echter onmiskenbaar: robots gaan meer werk overnemen. Wellicht ook ten koste van de trekkerchauffeur.

Nog steeds geld naar ergonomie en cabinecomfort

Bill Gates (Microsoft) zei ooit: “Men óverschat de ontwikkelingen over twee jaar, maar ónderschat die over vijf jaar.” Dus misschien haalt de robot over vijf jaar de bemande trekker in. Of zijn er nog veel mensen die, net als ik, werken op een trekker niet ‘dull’ vinden? Gelukkig investeren de grote trekkerfabrikanten jaarlijks nog steeds veel geld in ergonomie en het cabinecomfort.

Auteur: Erwin Ros
Erwin Ros is zelfstandig adviseur en interim manager in de mechanisatiebranche.

Lees ook: BLOG | Erwin Ros: ‘Nederlandse boeren zijn verwend …’

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zo poets je de trekkercabine brandschoon in tien stappen

Het reinigen van een trekkercabine is niet iets wat ‘moet’. Maar het is fijn trekker rijden in een schone cabine. Tien...
Afbeelding artikel

Trabotyx lanceert eerste Nederlandse laserwieder

Trabotyx introduceert met TOR de eerste commerciële Nederlandse laserwieder. De autonome robot bestrijdt onkruid met blauw diodelaserlicht.
Afbeelding artikel

Marktdebuut Spaanse autonome e-trekker Voltrac gepland in 2026

De eerste praktijktesten met de autonome e-trekker Voltrac zijn gestart. De Spaanse startup Voltrac mikt op marktgang in 2026.